Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Madarak és fák napja Ménfőcsanakon

Magyarországon minden évben május 10-én ünnepeljük a Madarak és Fák napját, amely az egész természet ünnepe.


Az emberek már ősidők óta különös vonzalmat éreznek a madarak és fák iránt. "Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében" - ez az idézet Herman Ottótól, a sokoldalú magyar tudóstól származik. Ő alapozta meg a tudományos madárkutatást Magyarországon. Javaslatára 1906 óta a természet ünnepeként tartjuk számon május 10-ét.

Ezen a jeles napon szerte az országban különféle programok szervezésével ünnepelnek. De nemcsak ezen a napon kell gondolnunk a madarakra és a fákra! A hétköznapokon is figyelnünk kell "hallgatag" és "énekes" társainkra. Nemcsak azért, mert a fák oxigént termelnek, port szűrnek meg, vagy a városokban, a zajvédelemben is fontos szerepük van. Nemcsak azért, mert a színes, gyönyörű madarak éneke, a fák zöldje nyugtatja az embert. Azért is, mert ezeknek az élőlényeknek a sorsát egyre inkább befolyásolja az ember.Hazánk törvényben is rögzített madárvédelme 1901-ben vette kezdetét, mert ekkor fogadták el a madárvédelmi törvényt. 1902-ben Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a hasznos madarak védelme érdekében. Ekkor szervezték meg Magyarországon először a „Madarak és fák napját" Kőszegen.Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter 1906-ban írta elő: évente egy napot a népiskolákban a tanító arra szenteljen, hogy a tanulókat megismertesse a hasznos madarakkal, és azok védelmének jelentőségét. Azóta minden évben újra megrendezik a Madarak és fák napját.Különösen fontos, hogy a gyermekekben már óvodás korban kialakuljon a természet iránti szeretet és tisztelet. Az óvónők munkája döntő fontosságú a jövő nemzedék életében, környezetéhez való hozzáállásában.

Szeretnénk felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, és megismertetni ezt a jeles napot a kicsikkel is.

A hagyományoknak megfelelően az idén is ellátogattak a Bezerédj-kastélyba a Könyvtár szervezésében az óvodások és közösen elmondták verseiket a természettel kapcsolatban. Emléklappal, könyvvel és mesével jutalmaztuk őket.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vandalizmus: megrongálták a győrszentiváni buszmegállót

"Ismét bebizonyosodott, hogy Győrszentivánon kevés a polgárőr és a rendőr" - írja levelében… Tovább olvasom