Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Koszorúzási ünnepség Győrben

Nem sokkal szombaton délelőtt 10 órakor vette kezdetét a Győri Bazílikában azon ünnepség , ahol az Ír- Magyar barátság jegyében jelentek meg magasrangú személyek - írta olvasó tudósítónk Gulyás Attila.

Többek között a koszorúzási ünnepségen jelen volt Írország Budapesti Nagykövetségének képviseletében több személy, Győr Város alpolgármestere Dr.Ottófi Rudolf, valamint Glavanits József a Bazílika plébánosa is.

A rendezvény a Szent Patrik Kórus csodálatos énekével vette kezdetét, amit szinte lélegzetet visszafogva hallgatott végig a rendezvényre látogató tömeg.

Fotó: Gulyás Attila.
Fotó: Gulyás Attila.


Ezt követően beszélt Glavanits József plébános, aki a Győr Egyházmegye nevében köszöntötte az Írországi vendégeket, és a híveket  a város képviselőit. Az Ír vendégek számára, tolmács fordította angol nyelven a magyar beszédet. Glavanits József röviden szólt a megjelentekhez, ahol elmondta:

„Ahogy a legenda szerint, Szent Patrik megérkezett az Ír- félszigetre, minden gonosz állat elmenekült onnét, úgy szeretném azt kívánni, hogy a magyarok és az íreknek a kapcsolatát semmiféle rossz szellem ne gátolja, s főleg a katolikus hit tartsa össze őket." – mondta a plébános úr.

Az ünnepség folytatásaként , Dr. Ottófi Rudolf Győr Város alpolgármestere szólt a koszorúzási ünnepségre érkezőkhöz.

Megtudthatták tőle, hogy az elmúlt évben is nagyon sok szép napokat tölthettek együtt Győr Város képviselői az Írországi kapcsolataikkal, amihez nagyfokú segítséget nyújtottak Írország Budapesti nagykövetségének munkatársai, valamint az egyházak képviselői.

Fotó: Gulyás Attila.
Fotó: Gulyás Attila.


Az egész kapcsolatot Walter Lynch Ír püspök úrnak köszönhetjük , hiszen ő indította el útjára azt a kapcsolatot még az 1500-as években – mondta az alpolgármester.

Ő az Ír vallási háború elől kénytelen volt menekülni , akinek szerencséjére találkozót hozott össze a sors az akkori győri püspökkel , aki ott meghívta őt Győrbe. Amikor a meghívásnak eleget tett Walter Lynch , egy szentképet hozott ajándékba, ezzel emlékeztetve a győrieket az Írországi katolikus vallásra. Az általa hozott kép 1697. március 17-én, Szent Patriknak, Írország védőszentjének ünnepén vérrel könnyezett. Azóta a festmény körül Magyarországon nagy kultusz alakult ki.

Írországban csak kétszáz év múlva, 1897-ben vált ismertté az ír kép magyarországi története. A kegykép kultusza később Németországban (Ringelai) és az Amerikai Egyesült Államokban (Toledo/Ohio) is terjedt. - fejezte be beszédét Győr Város alpolgármestere, Dr. Ottófi Rudolf.

A kegykép mellett elhelyezett emléktáblánál koszorút helyezett el az alpolgármester úr, és Írország Budapesti Képviseletében is lerótták tiszteletüket Walter Lynch püspök előtt

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bősön jártak a Somlói Borlovagok

A Somlói Borlovagok Fenes Iván polgármester úr meghívására Bősön jártak. Tovább olvasom