Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Horvátországba látogatott a horvát kisebbségi önkormányzat

A Győri Horvát Kisebbségi Önkormányzat 2008 augusztus 4.- 5.-én a Horvát nemzeti ünnepen és előestéjén, Horvátországba látogatott Trogirba, Splitbe és Senjbe.
Augusztus 4.-én Hétfőn emlékeztek meg a 13 évvel ezelőtti Vihar fedőnevű horvát hadműveletről, amely során a horvát hadsereg és rendőrség, valamint a boszniai horvát haderő felszabadította Baniját, Likát, Kordunt és Észak-Dalmáciát. Az akció 1995. augusztus 4-én kezdődött, másnap már a horvát erők bevonultak az elhagyott Kninbe.


Augusztus 5.-én Trogirba vettek részt a Győzelem napján, ami nemzeti hálaadó ünnep Horvátországban. Természetesen Trogirban e történelmi városban a régmúltat is felidézték a Győri Horvát Kisebbségi Önkormányzat képviselői.


A horvát királyi ház kihalásával Trogir a Magyar Királyság része lett és 1105-ben a város megnyitotta kapuit Kálmán király serege előtt. 1108-ban a király a várost kiváltságokban részesítette. 1116-ban Velence foglalta el, de még ez évben visszatért a magyar uralom alá. 1124-ben II. István ismét elfoglalta, de 1125-ben ismét Velencéé lett. 1137-ben II. Béla serege foglalta el. 1164-ben Bizánc békekötéssel szerezte meg, de 1167-ben behódolt III. Istvánnak. 1170-ben ismét bizánci sereg foglalta el, de 1180-ban III. Béla visszafoglalta. 1242-ben ide menekült IV. Béla az őt üldöző tatárok elől…

A kisebbségi önkormányzati képviselők megkeresték az ünnep után Senj városában Nicola Jurisic (Jurisics Miklós) Kőszegi várvédő mellszobrát ahol arról emlékeztek, hogy mennyi közös egyformán emlegetett hőse van a Horvát-Magyar történelemnek

Juraskovic Goran
Elnök
Győri Horvát Kisebbségi Önkormányzat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tevesimogatás a falunapon

Puputeve a falunnapon. Sokorópátkán a gyerekek legnagyobb örömére, programok között puputeve… Tovább olvasom