Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Új halfajra bukkantak a Tiszában - fotó

A Tisza új faja egy törpegéb, amely élettartam és méret tekintetében is negatív csúcstartó a hazai halak körében.
A közelmúltban egy olyan halfaj került elő a Tisza-tóból, amilyet eddig még se a tározóban, se a folyóban nem észleltek. A Tisza új faja egy törpegéb, amely élettartam és méret tekintetében is negatív csúcstartó a hazai halak körében.

A Magyar Haltani Társaság a Tiszafüredi Halas Napok keretében július 13-án tudományos konferenciát rendezett a helyi Balneum Hotelben. Itt jelentették be, hogy Harka Ákos és munkatársai egy olyan halfajra bukkantak a Tisza-tóban, amely a tározóra és a folyóra nézve is újnak számít.

A Tiszából előkerült törpegéb testhossza mindössze 3 centiméter. Fotó: Harka Ákos
A Tiszából előkerült törpegéb testhossza mindössze 3 centiméter.
Fotó: Harka Ákos

A Tisza új hala valószínűleg az a kaukázusi törpegébként (Knipowitschia caucasica) azonosított faj, amelyet egy 2009-ben fogott szamosi példány alapján elsőként Halasi-Kovács Béla és Antal László írt le a Kárpát-medencéből. A biztos azonosításhoz azonban minden más lehetőséget ki kell zárni, ezért a vizsgálatok még nem fejeződtek be.

Egyelőre tisztázatlan, hogy a Fekete-tengerben és a Duna torkolati szakaszán honos hal hogyan került a Tisza vízrendszerébe, de hogy közvetlen halászati-horgászati jelentősége nem lesz, az biztosra vehető. A mindössze másfél évig élő és maximálisan mintegy 3 centis testhosszt elérő hal ugyanis még csalinak is kicsi. Közvetve azonban hatással lehet őshonos halainkra: szaporasága és nyurgasága következtében gyakori és könnyen nyelhető tápláléka lehet a fiatal ragadozóknak, köztük is elsősorban a szűk torkú süllő és kősüllő ivadékainak.

Olvasóink írták

  • 1. pamutzokni 2012. július 16. 21:56
    „Én akkor hagytam abba a pecázást, amikor sikeresen betelepítették a törpeharcsákat.
    Tök mindegy volt, hogy kukoricával pontyozni mentem vagy éppen kishallal csukázni, vagy csonti vagy giliszta, ezt a rohadékot fogtam ki egyfolytában.
    Tudom, miért nem mentem bér-tóra...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekonstruálják La Fayette történelmi fregattját

Rekonstruálják La Fayette márkinak, az amerikai függetlenségi háború francia hősének történelmi… Tovább olvasom