Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Több mint ezer delfinnel végzett egy vírus Amerika keleti partjainál

Több mint ezer delfinnel végzett egy vírus idén az Egyesült Államok keleti partjainál New Yorktól Floridáig - hívta fel a figyelmet az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) egy tengerbiológusa.
A Miami Herald című lapban megjelent írásában Erin Fougeres kijelentette, hogy a kanyaróhoz hasonló vírus "jelentős hatással" van a palackorrú delfinekre, amelyek közül ebben az évben jóval több pusztult el, mint a kórokozó keltette járvány legutóbbi kitörésekor, az 1980-as évek végén. Akkor 740 példány veszett oda.

A szakember hozzátetette, az ezer elhullott állathoz még hozzá kell adni azokat az egyedeket, amelyek a nyílt tengeren pusztultak el, és tetemük nem vetődött partra. Erin Fougeres szerint tehát a 2013-as járvány valójában jóval több mint ezer delfinnel végezhetett.

Az még tisztázásra vár, hogy a kórokozó mitől vált ennyire gyakorivá a hideg idő beálltával dél felé vándorló cetfélék körében.

"Legutóbb mintegy 25 évvel ezelőtt fordult elő hasonló, és a járványt túlélt állatoknak rendelkezniük kellett természetes antitestekkel. Az új példányok azonban kiszolgáltatottak, és lehet, hogy nem tudnak védekezni (a vírus ellen)" - fogalmazott a tengerbiológus.

A szakembereknek viszont annak lehetőségét is számításba kell venniük, hogy a delfinek a globális felmelegedés vagy a környezetszennyezés miatt érzékenyebbek idén, mint más években.

A NOAA adatai szerint 2010-ben hozzávetőleg 40 ezer palackorrú delfin élt az amerikai partok mentén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma már pék az egykori nemzeti hős

Dani Zoltán lassan másfél évtizede levett egy F-117-est. A nemzeti hős tettéből most Oscar-esélyes film is készült. A pékként dolgozó ezredes találkozott is a lelőtt gép pilótájával. Tovább olvasom