Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Rekordszámú ország csatlakozott idén a Föld órájához

A Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények március 28-án, helyi idő szerint 20.30-kor.
A Föld legnagyobb önkéntes akciójában ezúttal 42 ezer eseménnyel ünnepeltek világszerte. A energiatakarékosságra és az életmód újragondolására buzdító globális környezetvédelmi kampány kapcsán az óceániai Szamoa fényei aludtak ki először, majd hatvan percre elsötétült többek között a párizsi Eiffel-torony, a San Franciscó-i Golden Gate híd, a londoni Big Ben, a Kínai nagy fal, a New York-i Empire State Building vagy a Sydney-i Operaház - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a WWF Magyarország.

Világszerte negyven, az UNESCO világörökségi listáján szereplő látványosság is sötétségbe borult, köztük az athéni Akropolisz, az edinburghi vár Skóciában, vagy a Budai várnegyed.

A WWF Magyarország kihirdette a 2015. évi Föld órája fővárosát is: idén Vác nyerte el a kitüntetést - jelentette be a szervezet.

Mint közölték, Magyarországon hetven település fénye aludt ki, köztük Vác díszkivilágítása. A település azzal érdemelte ki a címet, hogy az eseményt megelőzően önkéntes akciót szervezett, amelyen összesen 515 ember munkája eredményeképpen 14,5 hektárnyi területről 5143 kg szemetet szedtek össze. A "zöldítő napon" megmetszették még a város Ligetében található sövénysort, valamint telepítettek 400 cserjét és bokrot, 50 levendulát, 5 szomorúfűzt és 3 kőrisfát is.

Magyarországon a legkisebb pályázó település a 319 lakosú Uppony volt, amelynek önkéntesei megmutatták, hogy egyetlen napnyi összefogás elegendő ahhoz, hogy az egész település területét megtisztítsák, és terei tisztábbak és zöldebbek legyenek - közölte a WWF Magyarország.

Tájékoztatásuk szerint világszinten több mint 80 igazi eredmény született az éghajlatváltozás mérsékléséért: 100 ezer aláírást gyűjtöttek össze például az oroszországi sarkvidéki olaj-feltárások ellen, de a Föld órája idei célkitűzései között szerepelt a megújuló energiaforrásokhoz való hozzáférés biztosítása Thaiföldön, Tanzániában és a Fülöp-szigeteken, illetve néhány fenntarthatóságot célzó törvénytervezet elfogadtatása Ugandában, Nepálban és Malajziában is.

Az elmúlt hónapokban számos sikeres közösségi finanszírozású kezdeményezés indult a Föld órájához kapcsolódóan. Indonézia, India, Kolumbia és Portugália mellett Magyarországon is mozgósították a klímaváltozás ellen tenni kívánókat: a WWF Magyarország tiszatarjáni projektjéhez a meglévő öt mellé további vízibivalyok árának összeadására kérte fel az adományozókat. A már megvásárolt bivalyok április közepén foglalják majd el ártéri új otthonukat - közölte a szervezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddigi legnehezebb szakaszát teljesítette a napelemes repülőgép

A repülő Mianmarból a délnyugat-kínai Csonkingba érkezett. A kizárólag napenergiával működő repülő… Tovább olvasom