Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Megkezdte a fúrást a Philae

Elképzelhető, hogy a tápegységek lemerülése miatt az adatok már nem jutnak el a Földre.
Megkezdte a talajfúrást mintavétel céljából az üstökös felszínén a Philae leszállóegység, de elképzelhető, hogy a tápegységek lemerülése miatt az adatok már nem jutnak el a Földre - közölték az Európai Űrügynökség (ESA) németországi irányítóközpontjában.

A kutatók versenyt futnak az idővel, mert a 67P/Csurjumov-Geraszimenko felszínére szerdán leszállt kutatóegységnek kimerülőben vannak a saját tápegységei, és mivel árnyékos helyen ért talajt, egyelőre bizonytalan, hogy sikerül-e napenergiával feltöltődnie.

A Philae tápegységei már csak néhány órára elegendő energiát tartalmaznak és napelemei nem működnek megfelelően - közölte Philippe Gaudon, a francia űrügynökség (CNES) illetékes projekt vezetője. A minilabor élettartamával kapcsolatban elmondta, hogy amikor a tápegységei lemerülnek, és napelemei sem töltődnek fel, az egység hibernált állapotba kerül. A kutató úgy vélte, ez már szombatra virradó éjszaka bekövetkezhet.

A Rosetta űrszonda utazásának egyik célja, hogy mintát vegyen az üstökösön lévő talajból. A tudósok különösen arra kíváncsiak, talál-e a Philae az égitest magjában organikus molekulákat, amelyek szerepet játszhattak a földi élet megjelenésében.

Az Európai Űrügynökség tudósai hosszas latolgatás után döntöttek úgy, parancsot adnak a robotnak a fúrások elvégzésére. Korábban attól tartottak, hogy a művelet kibillentheti egyensúlyából a leszállóegységet, amelyet semmi sem rögzít az üstökös felszínén, mert erre alkalmas szigonyai nem működnek. Mivel azonban az égitestre szerdán leszállt Philae minilabornak meg vannak számlálva az aktív órái, úgy döntöttek, addig is minden lehetséges műveletet megkísérelnek.

Hőmérőt helyezett el az üstökösön a Philae


Hőmérőt helyezett el a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön a Rosetta űrszonda leszállóegysége, a Philae minilabor - közölte pénteken Darmstadtban az Európai Űrügynökség irányítóközpontja.

Az égitesten szerdán leszállt robotnak ez volt az első mechanikus művelete, és egyelőre többet nem is terveznek tápegységének erősen korlátozott kapacitása miatt.

A kutatók közlése szerint a Philae továbbra is küldi az adatokat a Földre, a kapcsolat "stabil". Előfordulnak adásszünetek, de ezeket az okozza, hogy a leszállóegységnek nincs mindig kapcsolata a jeleket továbbító anyaberendezéssel, az üstökös körül 20 kilométeres távolságban keringő Rosettával.

A dpa jelentése szerint továbbra is bizonytalan, hogy meddig marad működőképes az üstökösre leszállt hűtőgépnagyságú berendezés. Tápegységei összesen 60 órára elegendő energiát tartalmaznak, és mivel árnyékos helyre került, nem tudni, hogy sikerül-e pótolni napenergiával az elfogyó áramot.

A legrosszabb esetben a leszállóegység a hét végén befejezi tevékenységét. Előfordulhat azonban az is, az üstökös úgy fordul, hogy a robot mégis képes lesz felvenni napenergiát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

47 év után kerültek elő a meggyilkolt Che Guevaráról készült fotók

A kultikus ikonná váló gerillavezérrel a bolíviai hadsereg végzett 1967-ben. Most eddig ismeretlen… Tovább olvasom