Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Megdöntötték a sztratoszféraugrás Baumgartner által felállított rekordját - videó

Felix Baumgartner 2012-ben elért mintegy 39 ezer méteres rekordját a Google konszern egyik vezetője, az 57 éves Alan Eustace múlta felül, aki az osztrák extrémsportolónál is magasabbról, több mint 41 ezer méterről hajtott végre sztratoszféraugrást.
Csapata, a Paragon Space Development Corporation pénteki tájékoztatása szerint az ugrás során az amerikai tudós-üzletember átlépte a hangsebességet.

"Csodálatos volt, láttam a világűr sötétségét és a légkör rétegeit" - mondta Alan Eustace a The New York Times című lapnak.

Az ugrást - amelyet három évig tartó felkészülés előzött meg - Új-Mexikó állam felett hajtotta végre 41 424 méterről, a sztratoszféra felső pereméről, ahová egy héliumballon segítségével emelkedett fel több mint két óra alatt. Miután fél órát eltöltött a rendkívüli magasságban, leugrott, a szabadesés négy és fél percig tartott, az elért legnagyobb sebesség óránként 1320 kilométer volt. Baumgartnert ebben a tekintetben nem múlta felül, az osztrák férfi ugyanis 1357 kilométeres sebességet is elért ugrása során.A szabadesést követően Eustace ejtőernyője rendben kinyílt, így biztonságosan földet ért.

Alan Eustace vezető tisztséget tölt be a Google konszernnél, ő irányítja a tudománymenedzsmentért felelős területet. A különleges ruhában végrehajtott rekordkísérlet része volt a Paragon Space Development Corporation egyik kutatási projektjének, amelynek célja a sztratoszféra megismerése.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézzen csodálatos napfogyatkozási képeket!

Észak-Amerika lakói láthattak Alaszkától Mexikóig részleges napfogyatkozást. Tovább olvasom