Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Külsejét változtatni képes békafajt fedeztek fel Ecuadorban

A kis kétéltű az első ismert gerinces faj, amely meg tudja változtatni a külsejét. A 2,5 centiméternél kisebb éjjeli állatból csak hét egyedet sikerült eddig befogni.
Gyors átváltozásra képes apró békafajt fedeztek fel Ecuadorban, az Andok esőerdőiben amerikai tudósok. A 2,5 centiméternél kisebb éjjeli állatból csak hét egyedet sikerült eddig befogni.

A kis kétéltű az első ismert gerinces faj, amely meg tudja változtatni a külsejét - közölte Juan Manuel Gauyasamin, a quitói Indoamerikai Műegyetem biodiverzitási és klímaváltozási kutatóintézetének (BioCamb) vezetője.

A londoni Linné Társaság Zoological Journal című folyóiratában megjelent leírás szerint a zöldes színű, kevesebb mint 2,5 centiméteres Pristimantis mutabilis öt és fél perc alatt képes megváltoztatni bőrszövetét, annak érdes és tüskés felületét tükörsimává, síkossá átalakítani.

Ismeretes, hogy egyes hüllők, köztük a kaméleonok képesek megváltoztatni bőrük színét, de ilyen jelentős bőrszövet-átalakulást eddig még sosem figyeltek meg - mondta el az igazgató az AFP francia hírügynökségnek.

A kutató különösen figyelemre méltónak tartja, hogy ezt az átváltozási képességet egy gerincesnél észlelték.

Külsejének megváltoztatásával az apró békafaj valószínűleg még könnyebben belesimul szokásos környezetébe, a mohába, és képes megvédeni magát a ragadozóktól.


A Pristimantis mutabilis éjjeli állat, fákon tanyázik és a hangok széles skáláját képes kibocsátani, ami ugyancsak szokatlan a kétéltűek körében.

A tudományos beszámoló szerint a faj elég gyakori Ecuadorban, bár nehezen megközelíthető élőhelye miatt eddig csak hét példányt sikerült befogni a Las Gralarias és a Los Cedros rezervátumban, Imbabura északi tartományában.

A két populáció nagyon hasonló, bár genetikailag némileg különbözik egymástól - közölte Juan Manuel Gauyasamin, aki meglepőnek nevezte, hogy "még mindig fel lehet fedezni teljesen új állatokat".

A parányi "átváltozóművészt" valójában már 2009-ben felfedezte az ecuadori esőerdőkben két amerikai kutató, Tim és Katherine Krynak a fővárostól, Quitótól 35 kilométerre nyugatra fekvő Las Gralarias rezervátumban, de csak most publikálták közleményüket a tudományos folyóiratban.

Ecuador 557 kétéltű fajjal a világ harmadik legsokszínűbb országa a gerincesek ezen osztályát illetően Brazília és Kolumbia után. Az utóbbi három évtizedben 15 új, korábban nem ismert kétéltűfajt azonosítottak a dél-amerikai országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták Közép-Európa első komplett tevecsontvázát

A lelet egyedülálló, mert bár tevecsontok szerte Európában előkerültek a római időkig visszamenőleg,… Tovább olvasom