Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Korábban jelentkezik az agy zsugorodása

Az Alzheimer-kóros embereknél már egy évtizeddel a degeneratív állapot diagnózisa előtt jelentkezhet az agy zsugorodása - közölték szerdán amerikai kutatók.

Bár még csak előzetes eredmények állnak rendelkezésre, a felfedezés a későbbiekben lehetővé teheti, hogy mágneses rezonanciás vizsgálattal (MRI) azonosítsák azokat az egyéneket, akiknél nagy valószínűséggel kifejlődik a kór.

A kutatók két csoportba sorolták az embereket, akiknek állapotát nyomon követték. Az egyik 33 fős csoport tagjait tizenegy évig, a másik 33 embert nyolc évig követték, rendszeresen elvégezett MRI vizsgálatokkal figyelték meg agyuk esetleges elváltozásait azokon a területeken, amelyekről ismert, hogy kapcsolatba hozhatók az Alzheimer-kórral.

Az idők során az első csoportban nyolc, a másodikban pedig hét embernél fejlődött ki a romboló állapot. Amikor a kutatók visszanézték az ő agyukról korábban készült MRI-felvételeket, kiderült, hogy a zsugorodás előjelei már igen korán felbukkantak.

"A tizenegy ember közül, akiknek a legalacsonyabb volt az MRI értéke, 55 százaléknál fejlődött ki Alzheimer-kór, míg a legmagasabb értéket mutató kilenc ember közül egynél sem" - írták a Neurology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban. Azok közül, akiknél átlagos értéket mértek, minden ötödik esetben alakult ki a betegség a későbbiekben.

A mérés az egyik lehetséges előrejelzője lehet az Alzheimer-kórnak - véli eredményeik alapján Bradford Dickerson kutatásvezető, a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa.

Az Alzheimer-kór szellemi leépüléssel, emlékezetvesztéssel, viselkedésbeli változásokkal járó progresszív agyi kórkép. A betegségben az agy szürkeállományának térfogata csökken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rovarok szeretik a művészetet

Nagyszabású szúirtást indítottak a firenzei Uffizi-képtárban, ahol szponzort keresnek a rovarok… Tovább olvasom