Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Királysírt rejthet a Tollaskígyó temploma alatti alagút

A mintegy százméteres alagút végén, 18 méterre a templom alatt három helyiséget fedeztek fel, ahol a kutatók reményei szerint Teotihuacan egykori urainak nyughelye lehet.
Királysírt rejthet a Tollaskígyó (Ketzalkóatl/Quetzalcoatl) temploma alatti alagút az ősi mexikói romvárosban, Teotihuacanban.

A Kr.e. 100 táján alapított Teotihuacan Mexikóvárostól 50 kilométerre északkeletre található. Fénykorában a prekolumbiánus korszak legnagyobb városa volt Közép-Amerikában: területe elérte a 30 négyzetkilométert, lakosainak száma pedig meghaladta a 200 ezret. A települést a 7-8. században fosztották ki. A romváros piramisain kívül kiterjedt lakónegyedeiről, az úgynevezett Holtak útjáról, és számtalan, jó állapotban fennmaradt színes falfestményéről nevezetes. Teotihuacan egykori lakói nem hagytak hátra írásos emlékeket, és semmit sem lehet tudni az ókori város társadalmi szerkezetéről, uralkodóiról vagy vallásáról.

A mexikói régészek Sergio Gómez vezetésével hat éve végeznek feltárásokat az 1800 éves alagútban. Az ásatások során csaknem 50 ezer leletet találtak - egyebek közt jádeszobrokat, ékszereket, jaguárcsontokat, faragott kagylókkal és gumilabdákkal teli ládát fedeztek fel.

A régészcsapat tavaly novemberben jelentette be, hogy a mintegy százméteres alagút végén, 18 méterre a templom alatt három helyiséget fedeztek fel, ahol a kutatók reményei szerint Teotihuacan egykori urainak nyughelye lehet. Ezt az elméletet látszik alátámasztani a legújabb felfedezés, az egyik helyiség bejárata előtt talált nagy mennyiségű folyékony higany, amely Sergio Gómez feltételezése szerint a túlvilág folyóját vagy tavát jelképezheti.

George Cowgill amerikai régész szerint, aki több mint négy évtizede végez ásatásokat Teotihuacanban, a higany jelenléte növeli egy királysír megtalálásának az esélyeit. Ez szenzációs felfedezés lehetne, hiszen még soha nem találtak uralkodói sírt Teotihuacanban, bár - mint hozzátette - mindez nagyon bizonytalan.

Linda Manzanilla mexikói régész meggyőződése szerint viszont fénykorában a várost nem egyetlen király, hanem négy társuralkodó irányította, Sergio Gómez ezek egyikének földi maradványait találhatja meg. "Nem találtuk meg az uralkodói palotát, s a város falfestményeinek egyike sem ábrázolja a királyt" - érvelt a mexikói archeológus.

A régészeknek eddig is nehéz körülmények között - sötétben, magas páratartalom mellett - kellett dolgozniuk, s munkájukat most tovább bonyolítja a nagy mennyiségben jelen lévő mérgező higany. Ennek ellenére az ásatásokat a tervek szerint októberre befejezik, a leleteket ismertető közleményt pedig ez év végén teszik közzé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világörökségi helyszíneket rongáltak meg Japánban

Hétfőn a mintegy 1200 éve épült kiotói Kijomizu buddhista templomban fedeztek fel olajos foltokat. Tovább olvasom