Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Kezdődhet a mintavételezés a Vosztok-tóból

A Föld leghidegebb kontinensének leghidegebb pontján orosz kutatók egy évtizednyi fúrás után elérték a 3,5 kilométer vastag felszíni jég alatt meghúzódó édesvizű Vosztok-tavat.
Az eredményt szerdán erősítette meg a Vosztok Kutató Állomás vezetője, A. M. Jelagin. Az Orosz Antarktisz Expedíció igazgatója, Valerij Lukin tájékoztatása szerint a fúró 3.769 méteres mélységnél érte el a vizet február 5-én, moszkvai idó szerin 20 óra 25 perckor. A terveknek megfelelően a tó vize a nyomás hatására 30-40 méteres magasságig benyomult a fúrólyukba, felnyomva a fúrófolyadékot, távol tartva az érintetlen víztől, ami immár egy jégdugót alkot, megvédve a tavat a szennyeződéstől.

A tudósok a következő antarktiszi szezonban térnek vissza, hogy megkezdjék a mintavételezést - írja az sg.hu. A víz elérésére utaló első jeleket már szombaton észlelték, a nyomásérzékelők azonban csak vasárnap jelezték egyértelműen, hogy a fúró behatolt a tóba. A Vosztok a legnagyobb a kontinens több kilométeres jégtakarója alatt meghúzódó több mint 280 tó közül, és az első, aminek a vizét sikerült elérni. A becslések szerint a sarkkör vízi világa 15-34 millió éve lehet teljes elszigeteltségben a fénytől és a levegőtől, ennek ellenére vannak olyan hangok, melyek szerint létezhet élet a mélyben. Amennyiben ezek beigazolódnak, az hatalmas lökést adna azoknak a reményeknek, melyek szerint a hasonló körülményeket biztosító jeges égitestek egyikén végre rábukkanhatunk a régóta keresett földönkívüli életre. "Számomra ennek a tónak a felfedezése műszaki komplexitását, fontosságát, egyediségét nézve hasonló jelentőséggel bír, mint az első űrrepülés" - nyilatkozott Lukin az Interfax hírügynökségnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pozitív kutatási eredményről számolt be a Richter

Immár harmadszorra is pozitív eredménnyel a Richter Gedeon Nyrt. és a Forest Laboratories, Inc.… Tovább olvasom