Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Itt a fénnyel hajtogatható 3D-s csomagolás

Egyszerű megvilágítás után érintés nélkül 3D-s testekké hajtogatja magát tetszőleges síkminta amerikai kutatók újonnan kifejlesztett módszere segítségével.
Egyszerű megvilágítás után érintés nélkül 3D-s testekké hajtogatja magát tetszőleges síkminta amerikai kutatók újonnan kifejlesztett módszere segítségével.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem munkatársainak új eljárásával figyelemre méltóan egyszerűen és termelékenyen hozhatók létre előrenyomott műanyaglapokból különböző formájú, csomagolásra alkalmas dobozok (http://www.ncsu.edu). A műanyag lapokra a kívánt hajtogatási éleknél hagyományos tintás nyomtatóval előre rányomtatnak vastag, fekete vonalakat.

A mintára szabott lapokat ezután infravörös lámpa alá helyezik, amelynek hője besugározza annak felületét. Mivel a fekete festékcsík másként melegszik fel, mint az áttetsző-fehér műanyag fedetlen része, ezért az anyag hő hatására bekövetkező zsugorodása is eltérő lesz a festékvonal mentén.

A melegedés és zsugorodás következtében a műanyag a csíkoknál felhajlik, így térbeli formát vesz fel az addig síkban fekvő lap. A kutatók olyan technikát dolgoztak ki, amellyel még a lapok behajlási szögét is szabályozni lehet azáltal, hogy mennyi hő éri a műanyag palástot. Ha például egy kocka vagy téglatest formájú dobozra van szükség, akkor 90 fokos szögben kell megtörnie a lapnak, piramis esetében viszont 120 fokos hajtogatásra van szükség. Ezt a finomra hangolást pusztán a nyomtatott festékcsíkok vastagságának változtatásával sikerült elérni, mert a számítógépes programmal pontosan szabályozható, hogy mennyi energiát vesz fel a lap az infralámpa sugárzó hőjéből.

"A vonalakból mintázat is nyomtatható az anyag mindkét oldalára, és az különböző irányokba forgatja a sarkokat. Ez még összetettebb szerkezetek megalkotását is lehetővé teszi" - magyarázta Michael Dickey vegyészmérnök, a tanulmány társszerzője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képregény mutatja be a nagy rajzoló, Hergé életét

Az életét bemutató képregénnyel tisztelegnek utódai Hergé, a nagy rajzoló, Tintin atyja előtt. Tovább olvasom