Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Helyreállítás közben rongálódhatott meg az egyiptomi lépcsős piramis

Az UNESCO "részletes jelentést" kért Egyiptomtól a lépcsős Dzsószer-piramis restaurálásáról, miután olyan értesüléseket kapott, hogy a több mint 4600 éves műemlék megrongálódott.
Szeptember közepén megjelent egyiptomi médiaértesülések szerint a Kairótól mintegy 20 kilométerre délnyugatra fekvő szakkarai nekropolisz leglátványosabb építménye a helyreállítási munkák során megrongálódott.

Mamduh ad-Damati régészeti miniszter a múlt héten meghívta az újságírókat a piramishoz, hogy "cáfolja a sajtóban és a közösségi portálokon megjelent alaptalan értesüléseket, amelyek szerint a piramis több falszakasza állítólag ledőlt".

Az UNESCO világörökségi központja levelet írt a régészeti minisztériumba, amelyben részletes műszaki jelentést kért a Dzsószer-piramis restaurálásáról - mondta szerdán az AFP francia hírügynökségnek Tamar Teneisvili, az UNESCO kairói irodájának kulturális programokért felelős vezetője. Hozzátette: a kérést a sajtóban megjelent értesülések indokolták. Mint mondta, a szervezet a jövőbeli intézkedésekről hozandó döntés előtt megvárja a tárca jelentését.

A Dzsószer-piramis
A Dzsószer-piramis

Az UNESCO azt is tudni szeretné, hogy az egyik szakértője által a piramis stabilitásával és szerkezetével kapcsolatban 2011-ben megfogalmazott ajánlásokat betartották-e - tette hozzá Teneisvili asszony.

Egyiptomi civil szervezetek bírálták a helyreállítási munkákat, mert szerintük azok ártanak az építmény eredeti arculatának. Michel Farid Gobrial, a restaurálási munkák ügyvezető igazgatója tagadta ezeket a vádakat, mint mondta, épp ellenkezőleg, a piramis építéskori arcát állítják vissza.

A helyreállítás még 2006-ban kezdődött meg, de 2013 februárjában pénzhiány miatt megszakadtak a munkálatok.

A 60 méter magas, lépcsős szerkezetű piramist - amely 1979 óta a világörökség része -, tekintik a világ legrégebbi tisztán kő építményének. A III. dinasztiabeli Dzsószer fáraó megrendelésére emelte az i.e. 2700-as években Imhotep építész.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elküldte első felvételeit a Marsról az indiai űrszonda

Elküldte első felvételeit a Marsról az indiai űrkutatási szervezet (ISRO) űrszondája, amely szerdán… Tovább olvasom