Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Három új elem a periódusos rendszerben

A periódusos rendszer három új elemének elnevezését hagyta jóvá három évente megtartott közgyűlésén a fizikusok nemzetközi szervezete, a IUPAP Londonban - adta hírül hétfőn a The Daily Telegraph.
A 110-es, a 111-es és a 112-es rendszámú elemek így most már hivatalosan is a darmstadtium (Ds), röntgenium (Rg) és a kopernicium (Cn) elnevezést viselik az elemek periódusos rendszerében.

A szupernehéz elemek radioaktívak és csupán a másodperc töredékéig léteznek, mielőtt könnyebb atomokra esnek szét. Az ilyen transzurán (uránon túli) elemek természetes körülmények között magfúzióval a csillagok belsejében születnek. Földi körülmények között két nehézion atommagjának ütköztetésével tudják létrehozni a szupernehéz elemeket, ám nehéz detektálni őket, mert kevés keletkezik belőlük és gyorsan szétesnek.

A hagyományok alapján a felfedezők kapják meg a jogot az általuk felfedezett elemek elnevezésére. Így a 110-es rendszámú elemet a darmstadti (Németország) Nehézionkutató Intézet kutatói városuk után darmstadtium (Ds) névre keresztelték. A 112-es elem pedig Nikolausz Kopernikusz tiszteletére kapta a kopernicium (Cn) elnevezést 2010-ben a német, finn, orosz és szlovák kutatóktól, akik elsőként létrehozták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas napkitörés - Jóindulatú szörnyeteg vagy pusztul a Föld?

Óriási napkitörést regisztráltak, amelyet az X1,9-es kategóriába soroltak, vagyis csaknem maximális… Tovább olvasom