Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Erősebb versenyszellem, több fizetés

A fiúkban már négyéves koruktól kezdve erősebben buzog a versenyszellem mint a lányokban, és ez a különbség felnőttkorban is megmarad - állítják a szakemberek, akik szerint sikerült megtalálniuk az egyik lehetséges magyarázatot arra, hogy a férfiak miért keresnek több pénzt a nőknél.

A németországi Iza kutatóközpont két szakembere, Matthias Sutter és Daniela Rützler által készített tanulmány több mint ezer, három és tizennyolc éves kor közötti fiatal bevonásával készült. A kutatók két különböző feladat segítségével mérték le a két nem versenyzésre való hajlandóságát. A három és nyolc éves kor közötti gyerekek egy harmincméteres sprintfutásban, a kilenc és tizennyolc éves korosztály tagjai egy könnyű matematikai számítási feladatban vettek részt.

A fiatalok mindkét esetben maguk dönthették el, hogy egyedül, vagy egymással versenyezve akarják-e teljesíteni a kihívásokat. A két nem ugyanolyan jól szerepelt a matematikai megmérettetésben, ám a lányok valószínűleg más eredményre számítottak, ugyanis míg öt fiúból átlagosan kettő, addig ugyanennyi lányból mindössze egy döntött a versenyzés mellett.
A futásnál is hasonlóak voltak az eredmények: a lányok sokkal kevésbé hajlottak a versenyzésre, annak ellenére, hogy a fiúkkal azonos nyerési esélyeik voltak. A szakemberek szerint ez a hozzáállásbeli különbség lehet az egyike oka annak, hogy a férfiak felnőttként több pénzt keresnek a nőknél.

"A modern világban ahhoz, hogy jól keressünk és vonzó munkaerőként tűnjünk fel, muszáj helytállnunk a versenyhelyzetben és nem szabad félénken meghátrálnunk előle" - idézte a szakembereket a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk). A tanulmány eredményeit a Royal Economic Society 2011-es éves konferenciáján ismertették részletesen a szakemberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás - Héraklésztől Nagy Sándorig

Ötszáz ókori arany, ezüst és bronztárgyat vonultat fel az oxfordi Ashmolean Museum Héraklésztől Nagy… Tovább olvasom