Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

El kellett altatni a partra vetődött delfineket

Az állatok kedden vetődtek parta Új-Zéland Déli-szigetén. Nyolcat sikerült megmenteni a tizenháromból, azonban képtelenek voltak visszajutni a nyílt tengerre.
El kell altatni az Új-Zélandon partra vetődött delfincsorda még életben lévő, de a nyílt tengerre visszajutni képtelen tagjait - közölték a szigetország hatóságai csütörtökön.

Az állatokat többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült visszavezetni mélyebb vizekbe, a delfinek újra és újra visszatértek a homokos strandra a Déli-sziget Golden Bay nevű partszakaszán, Farewell Split közelében.

Tizenhárom delfin vetődött partra kedden, közülük öt már az első este elpusztult, nyolcat sikerült életben tartani, de a megzavarodott példányok a természetvédők és az önkéntesek minden erőfeszítése ellenére sem találták meg az utat a nyílt tengerre. Az állatok elaltatása azért vált szükségessé, hogy véget vessenek kínlódásuknak.

"Nehéz döntés, de a delfinek feszültek és szenvednek attól, hogy az elmúlt két nap során sok időt töltöttek a szárazföldön" - mondta John Mason, a természetvédelmi hatóság képviselője.


Korábban írtuk

január 15. - Nyolc delfint sikerült megmenteni természetvédőknek és önkénteseknek szerdán az előző nap Új-Zélandon partra vetődött tizenhárom példányból, félő azonban, hogy az állatok újra sekélyebb vizekbe tévednek.


A mentésben résztvevők láncot alkotva próbálták visszakényszeríteni mélyebb vizekbe a delfineket a vízszint emelkedésével, az állatok mozgását hajókról is nyomon követték. Egy ponton a tengeri emlősök újra a part felé indultak, az önkénteseknek azonban sikerült elijeszteni őket, és vélhetően a dagály is a nyílt tenger felé tereli az életben maradt példányokat.

A szigetország természetvédelmi hatóságait helyi idő szerint kedd reggel figyelmeztették, hogy mintegy hatvan delfint láttak Farewell Splitnél, ahol január 6-án 39 gömbölyűfejű delfin pusztult el, miután partra vetődött. Az állatok egy részét el kellett altatni.

január 14. - Újabb tizenhárom delfin vetődött partra kedden Új-Zéland Déli-szigetén, ugyanott, ahol múlt héten 39 példány pusztult el.

A szigetország természetvédelmi hatóságait helyi idő szerint kedd reggel figyelmeztették, hogy mintegy hatvan delfint láttak Farewell Splitnél, ahol január 6-án 39 gömbölyűfejű delfin pusztult el, miután partra vetődött. Az állatok egy részét el kellett altatni.

Az újabb csoportból tizenhárom példány sodródott partra egy hozzávetőleg hét kilométeres partszakaszon. Önkéntesek siettek a megmentésükre: sós vízzel próbálták védeni őket a naptól és a vízszint emelkedését kihasználva igyekeztek visszajuttatni őket a tengerbe a sötétség leszállta előtt. A csorda többi tagja megtalálta az utat a mélyebb vizekbe, így őket az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium szerint egyelőre nem fenyegeti veszély.

Farewell Split és környéke, a Golden Bay végzetes csapdának bizonyul a delfinek számára: a januári esetet megelőzően is volt példa tömeges pusztulásra, 2012-ben például több mint száz példány hullott el, miután partra vetődött.

A tudósok egyelőre nem tudják, mi az oka a partra vetődésnek, de úgy vélik, az állatok elveszítik tájékozódási képességüket a sekély vízben, de az is lehetséges, hogy egy beteg példányt követve sodródnak partra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvan évvel ezelőtti gyilkosság miatt nyomoznak

A Leicesteri Egyetem kutatói azt remélik, hogy az általuk talált új bizonyítékok révén sikerül… Tovább olvasom