Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Díjazták a legjobb fiatal feltalálókat és tudósjelölteket - fotók

A 23. Ifjúsági és Innovációs Tehetségkutató Versenyen lebegő kisautó, tanulási segédeszköz és a szén nanocső kompozitok tudományos vizsgálata lett díjnyertes.
A bírálóbizottság döntése szerint Németh Péter elektromágneses vezérlésű, lebegő kisautója, B. Kiss Bálint kísérletező és tanulási eszköze, valamint a Rozsnyik Szabolcs által végzett, a többfalú szén nanocső kompozitok fotokémiai tulajdonságainak vizsgálata kapta az első helyezést a versenyen, amelynek eredményhirdetését kedden tartották Budapesten, a Design Terminálban.

A zsűri ezen felül három második, négy harmadik és két különdíjat osztott ki, valamint 11 pályázatot kiemelt, további 24-et pedig dicséretben részesített.

A kiírás szerint az első három helyezett pályázat képviseli Magyarországot a 26. Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyében (EU Contest for Young Scientists), amelyet szeptember 19. és 24. között tartanak Varsóban.

 
Fotók

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia nemrég leköszönt elnöke a díjátadón hangsúlyozta: "ma az az alkotóerő, amely egy országot vagy nemzetet felemelhet és az életet jobbá és könnyebbé teheti, az a tudomány, a fejlesztés, az innováció területén van". A tudós ennek a tudásnak a megszerzésére, továbbvitelére bíztatta a fiatalokat.

Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár a pedagógusok szerepét emelte ki a tehetséggondozásban, valamint hangsúlyozta, hogy ehhez elengedhetetlen egy olyan környezet megteremtése, amely ösztönzi a tanárokat a diákok versenyekre való felkészítésében.

Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy a bizottság döntése alapján a 2014-es Nobel-díjak átadásához kapcsolódó rendezvényeken a versenyben harmadik helyezést elért Tóth Réka mutathatja be munkáját.

Fotók

A versenyt a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) közösen hirdette meg tavaly. A kiírásra összesen 91 pályázat érkezett, ebből a zsűri 58-at javasolt további kidolgozásra, a május 6-i határidőig végül 46 pályamunka készült el.

Az Európai Unió 1988 óta szervezi meg hivatalosan a Fiatal Tudósok Versenyét, amelynek célja, hogy előmozdítsák a 15-20 év közötti fiatal tudósjelöltek együttműködését és hozzájáruljanak az ígéretes fiatal tehetségek fejlődéséhez. A versenyeken Európa szerte évente átlagosan 25000 fiatal indul.

A díjazott és a kiemelt dicséretben részesített pályamunkák június 10-11-én a Design Terminálban, majd szeptemberben a Kutatók éjszakáján mutatkoznak be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A krokodilok leölését szorgalmazzák Ausztráliában

A hétvégén egy 4,6 méteres példány elragadott a csónakból egy férfit annak családja szeme láttára,… Tovább olvasom