Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Alkohol és a gének

Olyan gént azonosítottak kutatók, amely szerepet játszhat abban, hogy mennyi alkoholt fogyaszt valaki.

A 47 ezer ember bevonásával készült tanulmányban egy nemzetközi kutatócsoport úgy találta, hogy az AUTS2 jelű gén adott változatával élők átlagosan 5 százalékkal kevesebb alkoholt ittak, mint azok az emberek, akiknél a gén másik változata volt jelen.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ben hétfőn ismertetett tanulmányhoz 26 ezer önkéntes DNS-ét elemezték, és keresték az alkoholfogyasztással kapcsolatba hozható gént. Az eredményt további 21 ezer embertől származó DNS-minta segítségével ellenőrizték a kutatók. A vizsgálatba bevont valamennyi önkéntes kérdőívet is kitöltött, amelyben az alkoholfogyasztással összefüggő kérdésekre válaszoltak.

Ezt követően az AUTS2 gén aktivitását agyi szövetmintákban is elemezték, majd különböző típusú genetikailag módosított egereknél figyelték meg, hogy mennyi alkoholt isznak meg önként. Végül muslicákkal kísérletezve vizsgálták, hogy az egyes génváltozatok blokkolása után mennyire érzékenyek az alkoholra a gyümölcslegyek. Valamennyi vizsgálat azt támasztotta alá, hogy az AUTS2 gén számos különböző fajnál részt vesz az alkoholbevitel szabályozásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úton a Szojuz TMA-21 űrhajó

Két orosz és egy amerikai asztronautával a fedélzetén elindult kedd hajnalban Bajkonurból a… Tovább olvasom