Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A pingvinnek igazságosan osztoznak a melegen

Egy melegedő pingvincsoport külső tagjai se fáznak - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport császárpingvinekről készített videofelvételekkel. A zord antarktiszi teleket ők ugyanis szorosan egymás mellé csoportosulva élik túl.

A felvételeken látszik, hogy a pingvinek alig észrevehető hullámokban mozognak a csoporton belül, amelynek szerkezete így az idő elteltével jócskán megváltozik - írják a kutatók a Plos One című folyóiratban.

A filmet télen vették fel az Antarktiszon, ahol a hőmérséklet -45 Celsius-fok alatti értékeket is elérhet, a szél pedig 180km/h sebességgel is fújhat. Ilyenkor a pingvinhímek nem csak magukat, hanem tojásaikat is melegen tartják, ugyanis ők az egyetlen gerincesek, amelyek az antarktiszi télben szaporodnak. A nőstények ilyenkor a nyílt tengeren tartózkodnak.

Eddig a kutatók úgy vélték, hogy e csoportosulások a hő megtartása végett olyan sűrűek, hogy lehetetlen bennük a mozgás. A kamerák által 1,3 másodpercenként, több órán át rögzített képek azonban másról tanúskodtak.

Az idő nagy részében a kolónia mozdulatlan, de 30-60 másodpercenként egy vagy néhány pingvin elmozdul egy kicsit, mire a környezők is ezt teszik, és kialakul egy mozgási hullám - magyarázta Daniel Zitterbart, a németországi Erlangen-Nürnbergi Egyetem fizikusa, a kutatás vezetője a BBC hírportál szerint (www.bbc.co.uk).

A csoporton belüli koordinált mozgás oly csekély mértékű, hogy puszta szemmel láthatatlan, hosszú távon azonban megváltoztatja a kolónia szerkezetét. Miután a hullám elérte a csoport elejét, az ottani pingvinek közül néhányan kitotyognak a tömegből, és beállnak a csapat végére. Több óra elteltével tehát a pingvinek áthaladnak a teljes kolónián, így mindenkinek egyenlő rész jut a melegből.

Olvasóink írták

  • 1. pirosász 2011. június 06. 07:55
    „Csak tanulhatunk a pingvinektől! Kiváncsi vagyok hogy ők hogyan bánnak a kissebbségeikkel!?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kisantant 90 éve jött létre

A magyar revíziós törekvésektől tartva hozta létre a szövetséget Jugoszlávia, Románia és Csehszlovákia. Tovább olvasom