Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A Mars első telepesei 68 napon belül meghalnának

A Marsra induló első földi kolóniának fulladásos halál jelentené a végét.
A Marsra utazó földi kolónia tagjai 68 napon belül meghalnának - állapították meg modellkísérletükben a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudósai.

Fulladásos halál jelentené a végét annak a Marsra induló első földi kolóniának, amelyet 2025-re tervezett Bas Lansdorp holland üzletember. A két évvel ezelőtt indított, Mars One nevű kezdeményezés csak odaúttal számolt.

Az MIT tudósainak a torontói nemzetközi űrhajóskongresszuson bemutatott szimulációja szerint a Mars One kalkulációi "kicsit túlzottan optimisták": a jelenleg rendelkezésre álló technológiával a projekt által kitűzött célok nem érhetők el.

Az űrutasok számára közvetlenül a vörös bolygón előállított élelemhez például 200 hektár talaj kellene a Mars One által számított 50 hektárral szemben. Ha a termények ugyanott nőnének, ahol az emberek élnek, a növények által termelt oxigén olyan magas szintet érne el, hogy a telepesek megfulladnának tőle 68 nap elteltével.

A terv másik gyenge pontja a vízellátás lenne: a marsi jég felolvasztásához szükséges technológia még nem áll készen, különösen nem űrbéli használatra.

Újra kell tervezni a marsi telep építéséhez szükséges nyersanyagok szállítását is: az MIT szerint nem lenne elég hat rakéta, 15 kellene, ezek mintegy 4,5 milliárd dollárba (ezermilliárd forint) kerülnének.

A Mars One ötletgazdái alábecsülték az első emberi kolónia pótalkatrész-szükségleteit is: a Földről csak 26 havonta tudna elindulni az ellátmány, mely 180 nap alatt érkezne a vörös bolygóra. A 3D-s nyomtatók új generációját kellene tehát kifejleszteni, hogy helyben nyomtathassák ki a hiányzó eszközöket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Példátlanul emelkedett a tengerszint az elmúlt 150 évben

A 20. század eleje óta megfigyelt 20 centiméternyi tengerszint-emelkedés nagyrészt a globális… Tovább olvasom