Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

A magas hegyekben éltek az ősi peruiak

A magas hegyekben lelt menedékre 12 400 éve a vadászó-gyűjtögetők kis csoportja, az ősi peruiak táborhelyét az Andokban fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport.
Német, kanadai és perui archeológusok Kurt Rademaker, a Tübingeni Egyetem kutatójának irányításával a perui Andok déli részén két őskőkori lelőhelyet fedeztek fel, a 4480 méteres magasságban lévő Cuncaicha-sziklabarlangot, valamint a kissé alább, 4355 méteren lévő Pucuncho régészeti helyszínt.

Ilyen magasságban zord körülmények uralkodnak, az alacsony hőmérséklet és az oxigénhiány próbára teszi az emberi szervezetet, ezért a szakértők feltételezése szerint az alkalmazkodáshoz sok évezred szükséges. Mindazonáltal az Andokban mindössze kétezer évvel az után telepedtek meg a vadászó-gyűjtögető csoportok, hogy az első ember megérkezett Dél-Amerikába.

"A vadászó-gyűjtögetők képesek voltak meghódítani az Andokat a legutóbbi jégkorszak vége felé" - hangsúlyozta Kurt Rademaker, rámutatva, hogy ezek a csoportok egy évezreddel korábban települtek meg, mint bármely más ismert népesség, amely bárhol a világon "bevette" volna a 4000 méteres magasságot.

S hogy miért esett választásuk az Andok barátságtalan környezetére? A régész szerint a hegyek kiváló vadászati lehetőségeket biztosítottak. Ehető növények ugyan nem akadtak, viszont bőven volt tűzifának való és víz, a sziklabarlangok kiváló menedéket nyújtottak, és találtak az eszközkészítéshez nélkülözhetetlen obszidiánt is. Kurt Rademaker meggyőződése szerint a helyszín hosszú időn keresztül, 12 400 és 11 500 között volt lakott, bár előfordulhat, hogy a zordabb évszakban barátságosabb vidékre vándoroltak a sziklabarlang lakói.

A leleteket ismertetve a régész elmondta, hogy a menedék falait vörös okkerrel készített rajzok díszítik, a sziklabarlangban állatcsontokat fedeztek fel, s szerszámokat is készítettek itt. Ugyancsak szerszámkészítő műhely működhetett az alacsonyabban lévő, nyílt régészeti helyszínen, ahol eszközök százait, egyebek közt kaparókés és dárdahegyek sokaságát, valamint csontból faragott gyöngyöket és kagylódíszeket fedezett fel a nemzetközi kutatócsoport. Az ásatási eredményekről a Science folyóiratban jelent meg tanulmány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjáépítenek egy háromszáz éve elsüllyedt francia hajót Texasban

A régészek reményei szerint az üvegburkolatba kerülő hajótestre felmászva az embereknek olyan… Tovább olvasom