Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Mit üzent a táltos?

Tegnapi Kisalföld - 1985 nyarán levél érkezett a szerkesztőhöz. A szerző egy acsalagi táltosról írt, és szót ejtett a Cigányhanyról is. De ki a táltos?
Az öreg táltos üzenete

Valószínű, kevesen tudják, még kevesebben hiszik, hogy a magyar történelemben, a XX. század közepéig jelen volt a keresztény és a kereszténység előtti hagyomány. A régi hitvilág őrzői a táltosok, a tudós emberek, kapcsolatot tartottak a földön kívüli szellemekkel, istenségekkel. Történt mindez annak dacára, hogy a keletről érkezett, egykori uráli népek szellemi hagyatékából a magyarok őriztek meg legkevesebbet. Erre utal Máté Imre Yotengrit 1. című könyvének bevezetőjében. Szó, esik kötetében a XX. századi kisalföldi táltosokról, akik közt a szerző az acsalagi illetőségű Bendes József nevét is megemlíti.

Kiforgatott szavak és Cigányhany

Őrzök tőle egy levelet, amelyet 1985-ben, júniusában írt. Íme: „ Kedves Varga Úr! Ma harmadszor olvastam el a Kisalföldben Az égerláp szélén madárvárta tisztás című írását. A Kedves írása nem csak azért érdekes, mert a szomszédunkban látható, amiről szó van, fiatal koromban sokat dolgoztam a csíkos éger erdőn, hanem azért is, mert írásában a Hanyat többször is Hanynak említi, nem úgy mint ahogy többen mostanában eltorzítva Han-nak írják. Szándékosan írom, hogy írják! Nem mondják. A Hanyság mellett lakó idősebb emberek, sohasem mondják, hogy Han, hanem mindig Hanyat mondanak: hanyőr, hanyi széna, hanyfű, hanyi út, Hanyőr ház, hanyi rekettye, hanypor.

Az én fiatal koromban a Hany mellék összes községében megfordultam és soha sehol nem hallottam, hogy a Hany Istókot Han Istóknak nevezték volna. Talán nem is való, hogy ilyen öreg téesz-nyugdíjas (83 éves) látszólag érdektelen dologra szót veszteget, de nekem furcsa, hogy amit az édesanyám nyelvén tanultam, ennyire kiforgatják a valóságából.
Birtokomban van néhány régi térképmásolat, amiknek eredetije az Országos Levéltárban van. Azokon a Rábcától északra fekvő területek Hanynak, nem pedig Han-nak vannak feltüntetve. Acsalag község régi határtérképein Hanylik, öreg Hanylik dűlőnevek szerepelnek. Most is van a falu mellett egy ősgyep, amit emlékezet óta legelőnek használnak és ma is Cigányhanynak hívnak. A termelőszövetkezet Bősárkánnyal történt összevonásakor az acsalagi üzemegységhez csatoltak egy Öreghany és Hosszúhany nevű dülőt.

Elnézését kérem, hogy ilyen hosszúra sikerült az eredetileg rövidnek szánt levelem. De remélem, mivel Ön bizonnyal sokkal fiatalabb mint én, így adva van nem csak az ideje, de türelme is az olvasásához. Sok jó egészséget kívánva tisztelője: id. Bendes József, Acsalag, Petőfi. S. u. 33., 9168., 1985 június 2-án."

A háború viharaitól megtépázott ház

Kíváncsi voltam, mi kelthette fel igazából az „öreg táltos" érdeklődését a régi újságcikkben. Megkerestem. A féloldalnyi hansági riportnak a Madárvárta, a csíkos-égeri erdészház és Nagy László, a terület kezelője volt a főszereplője. Nincs benne egyéb, csupán a déli Hany pontos leírása, már amennyire egy magamfajta újságíró képes lehet ezt megállapítani. A riport emlékeztet Balsai László erdőmérnökre az erdészet egykori vezetőjére, aki Nagy László lelkére kötötte: mentse meg a háború viharaitól megtépázott házat. Táborhely, dokumentumgyűjtemény volt akkor a Madárvártán, ahol Hermann Ottó madárvédelmi szakköre réges rég munkához látott. A megfigyelt madárfajok száma az írás szerint 195. Ha emlékezetem nem csal, Nagy László a riport megjelenése után mégis kiigazította, amit félreértés következtében a feketególyákról írtam. A réti héja, a fülesbagoly, a karvaly, a poszáta, a halászsas, a vörös kánya, a kékvércse megjelenítésében nem talált kivetnivalót, a Dőri-domb és a Király-tó erdészházának említésében sem. Levelére visszagondolva, valószínű Nagy László költői mondata tetszett Bendes Józsefnek: „Ha anyádtól búcsúzik a szív – úgy érzed, metszik gyökereid". Újságírói megjegyzés a cikk legvégén: a szavakkal csínján kell bánnunk. Itt önmagáért beszél a természet. Ezzel fejeződött be a huszonhárom éve fogant írás. A riport.

A természetvédelem varázsigéje

Nem megrendelt cikk volt, visszanézve, újra olvasva egyetlen frázis sincs benne az azóta varázsigeként használt természetvédelemről. Az öreg tudós ember valószínű azt érezte, amit Máté Imre így fogalmazott meg a Yotengrit egyik kötetében: „Őseinknek a természettudományokban járatos, tudós, gyógyító papjaik – táltosaik – voltak. A gyógyítást végző tudós és a varázslatot űzni akaró sámán közt óriási a különbség. A táltoshoz hozzá tartozik a tudás, a másikról gondoskodás, a természetfeletti erők használata."

Élénken él emlékezetemben, hogy Bendes József később több cikkem nyomán küldött rövid levelet, tanácsokkal látott el. Sajnos sorai elvesztek. Soha semmit nem árult el önmagáról. Az esetek szintén a Yotengrit íróját igazolják: „ A rábaközi „sámánok" és táltosok titkos szervezet tagjai voltak. A szervezetet II. András és IV. Béla korában hozták létre a hagyomány továbbörökítése érdekében. Bendes József is mentett (többek közt a megmaradt Hanyt, néhány ember lelkét), ameddig menthetett. Ennyi idő után megrendülten veszem tudomásul, hogy sorai hozzám érkeztek. Reménykedem, hogy szavait nem pusztába kiáltottaknak érezte. Vagy ki tudja? A kérdés egyelőre válasz nélkül marad.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom