Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Szendrei Georgina - Lélekből táncol

Gazdára találtak az idei Kisalföld TAPS-díjak, tizenkét kategóriában hirdettünk nyertest, tizenketten kapták meg a közönség szeretetét jelző elismerést. Hétről hétre bemutatjuk a díjazottakat, ezúttal Szendrei Georgina balerinát, a Győri Balett bájos táncosát, aki hatalmas megtiszteltetésnek érezte, amikor átvehette a tökéletesség gömbjét.


Georgina végre szabadságon van, a Balaton partjára költözött a szünetre, a kedvemért mégis visszautazott Győrbe, sőt, beült velem a színházi öltözőjébe. Az ilyenkor már kihalt épület és a visszhangzó falak között, a rendetlen öltözőt látva folyton szabadkozott, legszívesebben rögtön kitakarított volna, így első perctől kezdve tudtam, mindenben a legjobbra törekszik.

Fontos a taps

– Kitört az évadszünet a Győri Balettnél is. Sikeres periódust hagyott a háta mögött a társulat. Az ön számára hogyan alakult ez az időszak?
– Ez volt a legjobb évem, amióta itt vagyok a társulatnál, elismerések és szerepek szempontjából is. Első főszerepemet idén táncolhattam, Titánia voltam a Szentivánéji álomban, ezért megkaptam a Kardirex-díjat. Szerettem a Vaskakasban és a Zorbában is táncolni, elégedett vagyok a turnéinkkal, amelyek során legtöbbször a Rózsaszínházat adtuk elő. Egy percig sem unatkoztam, rengeteget táncolhattam.


– Öt éve lett a tánckar tagja. Jóleső visszajelzés lehetett, amikor kiderült, a közönség megszavazta önnek a TAPS-díjat.
– Ez az elismerés minden előadó számára nagyon fontos, hiszen a közönségtől kapjuk. Ezzel fejezik ki, hogy tetszik, amit nyújtok. Nem tudtam elhinni, hogy megkaphatom ezt a díjat, mert nem bízom ennyire magamban. Nem az elismerésekért dolgozom, csak teszem a dolgom és élvezem a munkám. Amikor a gálán kimondták a nevem, nagyon boldog voltam.

– Hová került a tökéletesség gömbje a lakásában?
– A nappalinkban látható egy üveges szekrényben. Ha vendégek jönnek, a párom dicsekszik el vele. Ő nagyon büszke az eredményeimre.

– Úgy tudom, sosem elégedett magával, ezért sokat számítanak az ilyen elismerések. Mi kellene ahhoz, hogy megbékéljen a teljesítményével?
– Szerintem sosem leszek elégedett teljesen. Ilyen a jellemem, maximalista vagyok. Nincs olyan előadás, hogy ne mondanám el a végén magamnak, hol, hogyan hibáztam el valamit. A színpadra kiállni nagy felelősség akkor is, ha tánckarban dolgozom: figyelni kell minden társra úgy, hogy az egyéniségemet is megmutassam és a koreográfiához is tartsam magam. Néha ez a megfelelési kényszer rossz, de azért még egészséges határon belül mozog. Alapjában véve elégedett vagyok az életemmel, de mindent szeretnék a lehető legjobban megoldani.


Inspirálja a rivaldafény

– Egy előadó, főleg egy táncos esetében legelőször a megjelenését, a tánctudását, tehát a fizikumát értékeljük. Ennek ellenére fontos az is, hogy ráhangolódjon egy szerepre: többet adhat, ha a karaktere lelkivilágába is bevonódik.
– Nekem lényeges, hogy készüljek a szerepemre lélekben is. Minden próbafolyamat közben utánanézek a karakterem történetének. Fontos, hogy figyeljek arra, mit mond a koreográfus arról, mit kell sugároznom a színpadon, mit kell elmondanom a tekintetemmel. Ha megtanulom a lépéseket, a testem megjegyzi ezt, ezek után azzal törődöm, hogy lélekből táncoljak, hogy a közönséget megérintse a táncom mondanivalója is. Utóbbi a legnehezebb, hiszen a koreográfiát a legtöbb néző nem ismeri, de azt érzi, hogy megérinti-e egy előadás vagy sem. Sok energiát kell ebbe fektetni. Szerencsére én élvezem, ahogy korábban a főiskolán a színészetóráimat is. Ha nagy a közönség, érdekes módon könnyebben kijönnek belőlem az érzelmek. A lelki felkészülésre és a lépések megtanulására arányaiban ugyanannyi időt szánok. Fontos a lépés tisztasága, kidolgozottsága is, hiszen az avatott szem minden rossz mozdulatot kiszúr.

– Lehet tanulni vagy belülről fakad az a képesség, aminek segítségével átlényegülhet egy szerepbe?

– Biztos, hogy van, amit tanulással is el lehet érni, de ennek a képességnek belülről kell jönnie. Valaki a mindennapi életben sem tudja vagy fél kimutatni érzéseit. Én a magánéletemben nehezebben tudok megnyílni, kerülöm a konfliktusokat, de a színpadon ugyanez nem okoz gondot. Ha olyan a szerepem, a vitát is merem vállalni, ott kiállok magamért.

– A színpadon kiengedi a gőzt, ledőlnek a gátlásai.

– Igen. Megnyugtat a tánc, ez a lételemem. Ha problémám van, akkor is a mozgáshoz fordulok, kitáncolom magamból a fájdalmakat. Nehezen tudom elképzelni az életemet tánc és rivaldafény nélkül.

– Előfordult, hogy összetört egy színpadi sors megformálása közben?

– Nem. El tudom vonatkoztatni a civil életet a színpadtól. Az is igaz, hogy leginkább vidám, szexi, nőies szerepeket kapok. A Queenben és a Rózsaszínházban is csábítót alakítottam. Titánia karaktere azért kettős és mély volt, egy elvarázsolt lányról van szó, akinek fáj a szíve a szerelemért.


– Mikor és ki határozza el, ki melyik szerepet kapja? A táncosok személyisége mennyire játszik szerepet a döntésben?

– Ez összetett és hosszú folyamat. Eljön a társulathoz egy koreográfus, aki nem ismer. Lát egy balettórát és kap egy füzetet, amiben képek vannak rólunk. Ha valaki megtetszik neki a stílusa, a mozgása alapján és beleillik az elképzelésébe, szerinte jól meg tudná fogni a karaktert, akkor kiválasztja, de mellette még másik két táncost is. A próbák alatt mindhárman megtanulják a szerepet, az lesz az első szereposztásban, akivel a legjobban együtt tud dolgozni. Ez a premierig változhat. Ez versenyhelyzet, de arra ösztönöz, hogy minél tökéletesebbek legyünk. Titánia esetében egy hónappal az előadás előtt tudtam meg, hogy mégis enyém az első szereposztás.

– Nem lehet egyszerű megélni ezt a bizonytalanságot.

– Küzdeni kell. Mindig így állok azokhoz a dolgokhoz, amik fontosak az életemben.

Pihen a balettcipő

– Táncosként, előadóként kitárulkozik a kritikus közönség előtt, így sérülékenyebb lehet. Fontos a háttértámogatás otthonról. Szerencsés ebben a tekintetben?

– Nagyon! A szüleim mindenben támogatnak. Nem lehetett egyszerű nekik, hiszen a lakóhelyünkön nem volt balettiskola, így tízévesen kollégiumba kerültem. Most is messze vagyok tőlük mégis közel állunk egymáshoz. Párom és az ő családja is mindig mellettem áll. Támogató közeg vesz körül, szerencsés vagyok.

– Biztosan álmodik saját családról.

– Gondolkodtam már ezen a kérdésen, de még semmit sem terveztem el azonkívül, hogy korán szeretnék szülni és azután még visszatérnék a társulathoz. Remélem, minden a megfelelő pillanatban történik!


– Nyíregyháza melletti településen élnek a szülei, Budapesten járt főiskolára, Győrben dolgozik. Hol van otthon?

– Sok helyen érzem magam otthon, de igazán mégiscsak ott, ahol születtem, Mándokon. Viszont már csak a szeretteim miatt kötődöm ehhez a helyhez, így nem tudok eltölteni ott több hetet. A fővárosi nyüzsgés sok nekem, nem érzem jól magam ebben. Győrt igazán megkedveltem. Amióta itt élek, kiegyensúlyozottnak érzem magam. Az emberek barátságosak, minden közel van a lakásomhoz. Az időm nagy részét itt töltöm, de nyáron nagyon szeretünk a Balaton-parton időzni. Ott nyugodtan, a természethez közel lehetek, sétálgatok, olvasok. Feltölt nagyon ez a ritmus.

– Ilyenkor teljesen szögre akasztja a balettcipőt?

– A balettcipőm nem kerül elő, de nyújtani vagy erősíteni szoktam, amikor úgy érzem, hogy eltunyultam.

– Még az évadzáró után is próbákra járt. Mennyi idő jut pihenni?

– Hat hétig nincs próba. Ilyenkor minden időmet a szeretteimmel töltöm, kikapcsolódom. Az is jó, amikor nem megyünk sehová, csak megnézünk egy filmet. Idén Krétára utazunk egy hétre. A Zorba után kíváncsi vagyok, milyen Görögországban a hangulat, milyenek az ott élő emberek. Sokoldalú személyiség vagyok. Ebből is adódik, hogy szeretek változtatni élethelyzeteken, mert az valami újat hoz az életembe.

– Akkor gondolt már arra is, hogy kipróbálja magát más társulatoknál?

– Ezen még nem gondolkodtam. Itt megtaláltam a helyem. Szeretem a munkám, az együttest.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tordy Géza TAPS-ol kollégáinak

Egy hét múlva kiderül, hogy a 2013–14-es művészeti évadban kinek tapsolt a legtöbbet a… Tovább olvasom