Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Kinek szól a TAPS?

Elröppent ez a kulturális évad is, hamarosan befejezik a szezont a színházban, bábszínházban, filharmóniában, balettben. Olvasóink megbízható értékítéletére hagyatkozva ismét szeretnénk a legkiválóbb művészeket és előadásokat díjazni a tökéletességet formázó TAPS-díjjal.

A 2015-ös díjátadó házigazdája a Győri Balett lesz, igazgatójuk, Kiss János felkérésére Törőcsik Mari Kossuth-díjas művész, a nemzet színésze fogja átadni az olvasók által megszavazott legjobbaknak a díjat.

Kiss János, a Győri Balett igazgatója: – Nagyon nehéz kiválasztani, hogy kit jelöljek a díjra, mert minden táncosunk tehetséges. Artem Pozdeev a klasszikus orosz iskolát képviseli, amit nagyon jól tud használni a kortárs koreográfiákban. Olaszországban tarolt a Zorbával, nagyon jól hozta az elegáns angol figuráját. Jekli Zoli táncolt Zorba-címszerepet több országban. Érzékeny és a kortárs táncban meghatározó személyiség. Matuza Adrienn a drámaiasságával tölti be a színpadot megbízható technikai tudással. Tüű Barbara ígéretes lírai alkatú, fiatal tehetség, egyre nagyobb feladatokban fog bemutatkozni.A díj

Hagyományosan a Borsodi Műhelyben készülnek a nikkelezett alumíniumgömbök, melyhez a méltó talapzatot az Alexovics Kft. készíti. A TAPS-díj közel kétkilós és csillogása, valamint értékállósága jól fejezi ki: a művészet örök, és az alkotás, ha azt a közönség szeretetével, szavazatával jutalmazza, biztos, hogy értéket teremt.

 Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója:
– Nagyszerű évadot zárunk, tegnap koncerteztünk José Curával és Rost Andreával és hátravan még egy hangverseny Kobayashi Ken-Ichiróval. A közönség szeretett minket, szinte telt ház előtt játszottuk végig az évadot Soprontól Tatabányáig. Az év zenésze címre a zenekari tagok jelölnek, ennek a szavazásnak az első három jelöltjét delegáltuk a TAPS-díjra. Az év fiatal művészének a harminc év alattiakat felírjuk egy papírra, közülük választ szintén a zenekar. Abszolút demokratikus a jelölésünk.Kocsi Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója: – A bábszínház ars poeticája, hogy egy jó gyerekelőadás a felnőtteknek is élményt ad. Távol áll tőlünk a gyerekek „olcsó", didaktikus szórakoztatása. Évtizedek óta élvezzük a szülők bizalmát, hiszen ők azok, akik elhozzák a gyerekeket a színházba, a Győrkőcfesztiválra. A fiatalok évada volt az idei, ezt mutatják mindkét kategóriában a jelöléseink. Hiszünk a megújulásban, a fiatalodásban. Gergely Rozália és György Zoltán Dávid a kaposvári egyetemen végeztek színészként, mindent megtanultak már a bábszínészetről, amit lehet.


Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója: – Bérletszámokat és jegyeladásokat tekintve magasan a legjobb évadot zárjuk, soha ekkora érdeklődés még nem volt a színház iránt. Szeretnek minket és ez biztos alap. Három előadást jelöltem, ezeket nézték a legtöbben és vélhetően ezeket is szerették a leginkább. A színészi jelöléseknél – a megállapodás értelmében – nem jelöltük azokat, akiket az elmúlt három évben már díjaztak a nézők. Mind a hat felterjesztett művészünk emlékezetes és nagy szerepeket játszott. Magam is kíváncsian várom a nézők véleményét.A díjátadó

Június 3-án, délután öt órakor a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében lesz a TAPS-díj-gála, ahol az idei év jelöltjei mellett megjelennek az eddigi díjazottak is. A műsort a Győri Balett adja, Velekei László táncetűdjét Maszlay István és Marjai Lili adja elő. Gyurmánczi Diána, Daichi Uematsu és Matuza Adrienn azt a szintén Velekei László-koreográfiát mutatják majd be, amivel Velekei László egy bécsi nemzetközi táncversenyen különdíjat kapott. A gála táncmestere Járai Máté lesz, ő is meglepetéssel készül a kollégáknak és a közönségnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szendrei Georgina - Lélekből táncol

A Győri Balett bájos táncosa hatalmas megtiszteltetésnek érezte, amikor átvehette a TAPS-díjat, a tökéletesség gömbjét. Tovább olvasom