Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Régészeti feltárás a legkorábbi Tisza-hídnál

Megkezdték a régészek az ország legkorábbi, 1562-ben Szolnokon épített Tisza-hídjának kutatását, a munkálatoknál a technika legújabb vívmányait is hasznosítják.
Hídmaradványok a Tiszában
A kutatás célja a Tisza-medrében 2003 nyarán talált hídmaradványok víz alatti kiterjedésének és méreteinek megállapítása, fotó- és videó-dokumentációjának elkészítése, illetve az egyes hídmaradványok abszolút kormeghatározása - mondta el Kertész Róbert, az ásatást vezető régész az MTI-nek.

Az első Tisza-híd története

Három évvel ezelőtt egy rekordnak számító, rendkívül alacsony tiszai vízállás idején bukkantak rá az egykori fahíd maradványaira. Azóta megtörtént a leletek kormeghatározása és biztossá vált, hogy valóban a legkorábbi, 1562-ben épült Tisza-híd cölöpjei kerültek elő.

Szolnok legelsö hídja a török korban magyar mesteremberek keze nyomán kocsányos tölgyböl készült, 5,5-6 méter szélességű és 110 méter hosszú volt. Az átkelö karbantartását a megszállók megbízásából debreceni ácsok végezték, a feljegyzések szerint a hidat igen gyakran kellett javítani, mivel a téli jégzajlás sokszor megrongálta. Szolnokon egyébként 1906-ig csak fahidak íveltek át Tisza felett, a legutolsónak is a jég jelentette a végzetét.

(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londonban tér vissza a színpadra Michael Jackson

Michael Jackson újra fellép a nyilvánosság előtt. Egy hónap múlva egy londoni díjátadón láthatja a… Tovább olvasom