Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Kiadják John Lennon titkos FBI-aktáit

Éveken át megfigyelte és lehallgatta az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal, az FBI John Lennont, a Beatles-együttes tagját, és az erre vonatkozó akta utolsó tíz dokumentumát több évtizedes jogi vita után kedden hozta nyilvánosságra - adta hírül a Los Angeles Times című amerikai napilap.
A hosszan tartó jogi vita ellenére sok újdonsággal nem szolgálnak az FBI-anyagok, hiszen közismert, hogy Lennon erősen rokonszenvezett a korabeli baloldali mozgalmakkal és lelkes békeharcos is volt. Lennont a hetvenes évek elején kezdte el figyelni a titkosszolgálat , miután feleségével, Yoko Onoval közösen "bed-ins" (Egy ágyban a békéért) című performance-ukkal több alkalommal tiltakoztak nagy feltűnést keltve a vietnami háború ellen.

A lap szerint mindenekelőtt az nyugtalanította a FBI vezetőit, hogy Lennon akcióival az újraválasztásáért kampányoló republikánus Richard Nixon ellen hangolhatja a fiatalokat. Ennek különös jelentősége volt, mert az 1972-es elnökválasztáson szavazhattak először a 18 évet betöltő fiatalok.

A dokumentumok nyilvánosságáért 25 éven át harcolt John Wiener amerikai történész. Wiener már 1981-ben, Lennon halála után kérte az anyag nyilvánosságra hozatalát, mert elhatározta, hogy könyvet ír a legendás Beatles-tagról, az FBI azonban elhárította kérését. Arra hivatkoztak, hogy az aktus súlyos diplomáciai, politikai, és gazdasági ellenlépéseket váltana ki, amelyeket egy bizonyos állam tenne az Egyesült Államok ellen.

Wiener az általa "rock 'n roll Watergate"-nek nevezett ügyben többször perre ment az FBI-jal, és az anyag nagy részét már közzétették, most pedig peren kívül sikerült rendezni a vitát és kedden az FBI nyilvánosságra hozta az utolsó tíz dokumentumot is. "Nem valószínű, hogy a publikáció miatt Tony Blair megtorlásul az Egyesült Államok ellen indítja a brit hadsereget, világos tehát, hogy az FBI 25 éven keresztül teljesen abszurd érvekkel operált" - nyilatkozta Wiener az LA Timesnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önálló kontinensé válhat Afrika szarva

Azt eddig is tudták a kutatók, hogy az afrikai kontinensről leszakad egy darab, azt azonban nem,… Tovább olvasom