Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A nevetés ragályos?

A kutatócsapat kimutatta, hogy pusztán a kuncogás hangja a hallgató agyának ugyanazon részére hat, mely mosolygáskor aktiválódik. Az agyi válasz segít felkészíteni az arcizmokat egy őszinte nevetésre. Sophie Scott ideggyógyász szerint tényleg úgy tűnik, hogy a hiedelem: "nevess és az egész világ veled nevet" igaz.
A kutatócsapat kellemes hangokat - nevetést vagy éljenzést -, illetve kellemetlen hangokat - sikoltást vagy öklendezést - játszott le a résztvevőknek. Ezt követően funkcionális MRI vizsgálattal figyelték az alanyok agyát. Az összes hang idegi választ váltott ki az agy premotoros kérgében. Ezen terület készíti fel az arcizmokat a megfelelő válaszra. Amikor a kutatásban résztvevő alany tényleg elmosolyodott vagy elnevette magát, az idegi aktivitás az elsődleges motoros kéregre mozdult.

A premotoros kéregben az idegi válasz átlagosan kétszer erősebb volt a kellemes hangoknál, mint a kellemetleneknél. Mivel a kellemes hangoknak nagyobb hatása van az agy azon részére, mely aktiválja a megfelelő izmokat, az eredmények azt sugallják, hogy az ilyen típusú hangok sokkal "fertőzőbbek", mint a kellemetlenek.

Scott szerint az eredmények jelentősek, mivel azt sugallják, hogy a nevetést kiváltó mechanizmus az emberi agyban "igen alapvető vagy automatikus", azaz az emberek lényegében képtelenek szabályozni a mosolygás vagy nevetés ingerét, amikor kellemes hangokat hallanak. Ennek jó példája, amikor az emberek egy unalmas tárgyaláson fáradhatatlanul próbálják elnyomni kuncogási kényszerüket. Amint egy ember megnyikkan, az egész társaság nevetőorkánban tör ki.

Az emberekről eddig is tudták, hogy a körülöttük élők érzelmeit vagy szokásait tükrözik vissza - mondja Scott. A barátok gyakran ugyanazon szavakat kezdik el használni, hasonló testtartásokat vesznek fel és utánozzák egymás gesztikulálásait. A jó és a rossz hangulat fertőzőképessége pedig jól ismert. Scott szerint az agy semleges válasza, mely kellemes hangok esetén automatikusan nevetést vagy mosolygást vált ki az emberekből, egy másik változata a viselkedés-utánzásnak, mely segít az embereknek szociálisan hatni egymásra és szoros kötöttségeket kialakítani.

Csoportszituációkban rendszerint olyan pozitív emóciókkal találkozunk, mint a nevetés vagy éljenzés. Az eredmények összecsengenek azon korábbi kutatásokkal, melyek azt mutatták, hogy kapcsolat van az egyszerű inger és a sokkal összetettebb emóciók vagy érzések között. A mosolygás kikényszerítése tényleg jobb kedvre deríti az alanyt.

Scott és csapata azt tervezi, hogy az agy ezen érzelmi válaszait az autistáknál is megvizsgálja, hogy jobban megértse a betegséget és azt, hogy az autisták miért nem utánozzák mások érzelmeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozart összes műve az interneten

A Salzburgban működő Nemzetközi Mozart Alapítvány ingyenesen elérhetővé tette Mozart több mint 600… Tovább olvasom