Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Várható-e Oscar-eső?

A napokban hozták nyilvánosságra az idei BAFTA-jelöléseket (British Academy Film Awards).
A részben Budapesten forgatott Suszter, Szabó, Baka, Kém zsebelte be a legtöbb, 16 jelölést, melyek közül a legfontosabb kategóriák a Legjobb film, Legjobb rendezés, Legjobb operatőr, Legjobb vágás, Legjobb férfi főszereplő (Gary Oldman), Legjobb férfi mellékszereplő (Benedict Cumberbatch) és a Legjobb női mellékszereplő (Kathy Burke).

Elképzelhető-e, hogy idén ez lesz az a film, amely a semmiből az Oscarra tör? A Suszter január 26-ától látható a magyar mozikban.

Ha igen, akkor sok más a BAFTA által elismert filmet követhet a Legjobb film és sok más jelölésben, ilyenek például a „Vágy és vezeklés", az „Egy lányról", illetve „A felolvasó". Általában egy brit film mindig bekerül az Oscar-listába, ez a két szavazó csoport közti átfedés miatt lehetséges.

Az akadémia 6000 tagja közül 500-an egyben BAFTA-tagok is. Ez a teljes létszám 8%-át teszi ki – ami igencsak jelentős, hiszen ahhoz, hogy egy film bekerüljön az Oscar-listába 5%-nak kell megjelölnie első helyen a filmet.A Suszter, Szabó, Baka, Kém további sikereket érhet el azáltal, hogy az év legelismertebb brit filmjének tartják. A BAFTA-hosszúlistán megelőzte a Harry Potter széria utolsó részét a 2011-es év brit filmje címért vívott küzdelemben. A „My Week with Marilyn" szintén 16 BAFTA-jelölést szerzett, ám a Suszter, szabó, baka, kém előkelőbb helyen végzett a szavazók „legjobb ötös" listáján.

A Suszter, Szabó, Baka, Kém eddig több mint 20 millió dolláros bevételre tett szert az Egyesült Királyságokban. Amerikai viszonylatban – a népesség arányát figyelembe véve - ez 100 millió dollárnak felel meg, azaz a filmet óriási népszerűség övezi.

Az erős kritikák és a karácsony környékén az USA művész mozijaiban szerzett hihetetlen bevételek „Oscar-gyanús" filmmé tették.

Az amerikai forgalmazónak (Focus) az elmúlt 11 évben kilenc filmjét jelölték a Legjobb filmnek. A legtöbbjüket decemberben mutatták be, így befértek az Oscarra jelöltek közé.

A kezdeti korlátozott kópiaszám után, péntektől 809 filmszínházban vetítik a Suszter, Szabó, Baka, Kémet az Egyesült Államokban. A megjelenés időzítése rendkívül fontos, hiszen akkor jön ki film, amikor az Akadémia tagjai leadják a szavazataikat a jelöltekre.

A Focus közleménye szerint a film nézőbázisának a korosztálya hasonlít az Akadémiáéra:

62% 40 éven felüli volt, 46% pedig 50 vagy idősebb és diplomával rendelkezők.

A briliáns szereplőgárdát felvonultató film, melyben vannak veteránok és felfelé ívelő csillagok, kedvezhet az Akadémia komoly színészi játék igényének. Nem árt, ha egy korábbi győztes, Colin Firth is erősíti a gárdát.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megháromszorozódott a fejhallgató miatt balesetet szenvedett gyalogosok száma

Megháromszorozódott az Egyesült Államokban a fejhallgató viselése miatt meghalt vagy súlyosan… Tovább olvasom