Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Utolsó roham: Elárasztják a magyar boltokat a szlovákok

A határ közelében elő szlovák polgároknak egyre inkább megéri a szomszédos országokban bevásárolni, mert az erős korona miatt sokat takaríthatnak meg.

Miközben a Szlovákiával szomszédos országok fizetőeszközének értéke az euróhoz viszonyítva csökken, a szlovák korona szilárdan tartja pozícióit, sőt erősödik, részben a már biztos euróbevezetésnek köszönhetően.

A korona forinthoz és a cseh koronához viszonyított árfolyama rekordokat döntöget, így nem csoda, hogy Szlovákiából egyre többen járnak át bevásárolni a határhoz közel eső üzletközpontokba. Becslések szerint a például a mosonmagyaróvári Tescoban a pozsonyiak 15-20 százalékkal olcsóbban tudják megvenni az élelmiszert, mint alig 20 kilométerrel odébb, a határ szlovák oldalán. Ugyanez vonatkozik az elektronikai cikkekre vagy az üzemanyagra is.A pozsonyi Sme pénteki írása szerint a szomszédos Csehországban a szlovákoknak nagyon megéri autót vásárolni, a megtakarítás típustól függően akár több száz ezer korona is lehet. Északon, a lengyel határ mentén a piacokon több szlovák szót hallani, mint lengyelt, onnan nem csupán élelmiszert, hanem háztartási cikkeket, sőt bútort is hordanak a szlovákok.

Elemzők szerint Pozsonynak óriási szerencséje van az euró bevezetésének időzítésével, hisz így részben sikerül semlegesíteni a pénzügyi válság következményeit.

Olvasóink írták

 • 12. vonLichthofen 2008. december 21. 22:28
  „smuél,
  szívesen hinnék neked, ha csak egyetlen példát is hoznál fel arra, hogy - a legtöbb balhé és inzultáció a tótoknál történik a magyarokkal szemben. Bizonyitott és nem csak feltételezett inzultusra gondolok. Komolyan hiszed, hogy a Győri boltok és vendéglők tulajdonosai bosszankodnak emiatt az UTOLSÓ ROHAM miatt? Az un. magyarságukat/?/ elé helyezik az üzleti érdekeiknek, ti. annak, hogy minél több árut adjanak el minél hamarabb?
  Ezért is meggondolatlanság a Kisalföld részéről, hogy az ellenségeskedést szítja, amivel a megyei érdekek ellen dolgozik. Ahelyett, hogy föl-, és elösmerve a szlovák vásárlók áldásos hatását a helyi gazdaságra meggondolatlan cikk-címekkel fokozza a feszültséget.”
 • 11. load 2008. december 21. 22:11
  „Ha a Magyarországon vásárló szlovák állampolgárok a vásárolt cikkek után még átlagosan 20% áfát is fizetnek, ami a magyar adórendszerbe folyik be, akkor mi a fenét morgolódunk azon, hogy :
  - hogyan és hol parkolnak,
  - milyen óriási szerencséjük van,
  - hol adózik Bayer Zsóti az autója után.
  Örüljünk annak, hogy jönnek.”
 • 10. samuel 2008. december 21. 21:35
  „Mindenesetre a legtöbb balhé és a legtöbb inzultáció mindig tót földön történik a magyarokkal szemben. Érdekes módon olyat miért nem írnak a Kisalföldben, hogy szlovákokkal történt volna valamilyen negatív dolog nálunk. Aki(k) az ellentétet szítja(k) magasabb körökben kellene körbenézni, de azt sem Magyarországon. Ne mindig mi legyünk elnézőek!Más is tanuljon meg tartózkodni!”
 • 9. AUW 2008. december 21. 21:33
  „Röhely az egész !
  Es mi a gond ebben ! latta már ön ,hogy mennyi magyar vasarló fordul meg Austriaban !
  Ezt nem minösitjük gondnak hanem söt örvendünk mert penzüket itt költik el amiböl nekünk lesz hasznunk !
  vagy talán Mo.-on oly magas az életszinvonal hogy nincs már szükség külföldi eröre ( fogyasztást étem alatta )
  Több ciküket is olvastam kedves kisalföld es mondhatom sajnos egyes dolgokban nagyon melléirnak !”
 • 8. vonLichthofen 2008. december 21. 19:46
  „Attól tartok a Kisalföld stílusa nem tárgyilagos, nem diplomatikus és ellentmond az ujságírói etikáról szóló tanításoknak.   Ez persze nem uj jelenség, ez igy van már emberemlékezet óta.  A bizonyíték erre a Dunaszerdahelyi botrányról szóló cikkek címe és általános hangneme, az egy héttel későbbi cikk címe szintén,hogy Újabb Magyarverés várható Kassán?
  A legutóbbi cikk címének stílusa is hasonlóan szenzációhajhászó és felelőtlen. Már a szóválasztás is arra utal, hogy a Kisalföld ujságírói és szerkesztői tudatosan szítják a feszültséget a két nép között.
  Nézzük csak a címet a szlovák - magyar viszonyba helyezve és az utolsó hónapok eseményeit szemlélve.
  UTOLSÓ ROHAM - agresszió
  EÁRASZTJÁK /elönti/ A MAGYAR BOLTOKAT/a mi magyar boltjainkat!/ A SZLOVÁKOK. Azt hiszem a cím és a szóválasztás elég bizonyíték arra, hogy a Kisalföld készítőinak más céljuk is van mint valósághűen tudósítani az eseményekről. Kit, mit, milyen célt szolgálnak evvel?”
 • 7. egy_olvaso 2008. december 21. 18:26
  „Ha szabad kérdeznem ti hol vásárolnátok, ott ahol drágább vagy ahol olcsóbb? Na bumm, nekik itt jobban megéri.”
 • 6. fifikus_fizikus 2008. december 21. 15:17
  „A külföldről jövőket is ugyanúgy átverik, mint a helyi embereket.
  Vagy mégsem?
  A magyar szó magyar boltban már régebbi balatonparti kiszolgálási mélységekbe taszítja a vásárlót?

  Nem csoda, hogy eltűnnek a győri belvárosból a vásárlók-vendégek. A vendéglátósok maguk alatt vágják a fát.

  Aranyvasánap, győri belvárosi étterem utcára áruló cukrászdai részlege (Patio).
  Árfeltüntetés sehol, de egyetlen erősen megkopott színű, de olvasható ár látható (490 Ft, pont a kiválasztott sütimre vonatkozóan), amiből a fizetésre 700 Ft lesz.

  Reklamálok, hogy a feltüntetett árak közül a legalacsonyabb az érvényes. A főnök nagy hangon hőbörög, hogy menjek be az étteremben, ott látható, láttam-e ennyiért ilyen süteményt stb.
  Nem én képzem az árakat, azokhoz nem értek, de a jogszabályokkal ezek szerint jobban tisztában vagyok.

  Itt már többször volt gond a kiszolgálással: flegma, lassú, nehézfelfogású, feledékeny pincérek, ugráltatják a vendéget, aztán megsértődnek, ha nem kapnak borravalót.

  3 éven belül ez volt az ötödik alkalom (egyedül, társasággal, kisgyerekekekkel, külföldiekkel, különböző variációkban), de több nem lesz.

  Szegény Szász Endre, ha ezt megérte volna, leszedné a festményeit a falakról.

  Egy vendéglátós cégnél követelmény a vendégek megalázása és a kritikán aluli kiszolgálás?
  Itt mintha az lenne!

  APEHET+fogyasztóvédelmet nekik!”
 • 5. zsirmi 2008. december 21. 13:08
  „Ha Bayer Zsolt atmegy Szlovakiaba tot rendszamert, akkor szerintem a magyarok is atjohetnek az anyaorszagukba... Foleg 2004 majus 1. ota.”
 • 4. Imcsi 2008. december 21. 13:00
  „Ezt a kis kellemetlenséget tessék elviselni! Fordított helyzetben, a 80-90-es években az osztrákok és szlovákok is elviseltek bennünket, mikor hoztuk az elektromos cikkeket meg az élelmiszert, cipőt stb!”
 • 3. DAC 2008. december 21. 12:58
  „attol hogy szlovák rendszámu a kocsi még nembiztos hogy szlovák emberé mivel a legtobben felvidéki MAGYAROK akik sokkal inkáb szívugyuknek érzik a Magyarságukat mint sok anyaországi magyar....”
 • 2. samuel 2008. december 21. 11:02
  „Szerintem meg maradjanak otthon. Felháborító amikor nem emberi hang hallható a bevásárlóközpontokban. Ha parkolni szeretnél, a "tót" autók miatt nem tudsz.”
 • 1. éaa 2008. december 21. 07:41
  „A szlovákok "óriási szerencséje", hogy a vezetői nem lopták el az országot és betudják vezetni a eurót.
  Mi meg örüljünk, hogy idehozák a pénzüket. Jöjjenek csak minél többen és költsék az eurót.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tánc vége: Medveczkyt kirúgta az RTL!

Medveczkyt Ilona a Szombat esti láz szuperdöntőjében már nem szerepelhet. Az RTL Klub megelégelte a… Tovább olvasom