Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Tűsaroksokk és˝láb-jajj˝!

Melyik nő ne szeretne társaságban úgy megjelenni, hogy elkápráztatja kinézetével az egybegyűlteket? Egy igazi Nőben ez kódolva van.


A kiválasztott ruhához passzolnia kell a kiegészítőknek: egy elegáns, csinos - és általában magas sarkú - cipő, talán a legfontosabbak egyike.

A magas sarok női fegyver is (eszköz a csábításhoz): hisz nincs az a szép láb, amit ne tenne még formásabbá. Ennek azonban súlyos ára lehet, akár maradandó elváltozással, egészségkárosodással is járhat a divat oltárán való áldozás.

Aki ment már haza egy lazának, könnyednek indult bulizós, feszültségmentes kikapcsolódást ígérő este után mezítláb, égő vagy erős fájdalommal a talpán, lábfején, vádliján, a macskaköveken ugrándozva-botladozva a sötét éjszakában, kezében a méregdrága, „fulldivatos" tűsarkút szorongatva, az valószínűleg kétszer is meggondolja azóta, milyen trendi cipellőt húz a lábára egy mulatós este előtt.


Dr. Burkus László ortopéd főorvost arról faggattuk, milyen következményekkel nem számol az, aki az aktuális divathetek, -trendek újdonságait választja cipővásárláskor gondolkodás nélkül, a józan ész érveit sutba vágva. Milyen veszélyeket rejt(het) a magas sarkú, keskeny orrú, kényelmetlen szabású, kialakítású cipő? Lábunk s egészségünk mennyiben sínyli meg, ha ragaszkodunk a tűsarkakon való egyensúlyozáshoz. A válasz elgondolkodtató.

A magas sarok, s ez evidens, megemeli a sarkakat, így testsúlyunk jó része a láb harántboltozatára esik. A lábfejre nehezedő nyomás az idegek nyomásával, s ez fájdalommal jár. Ha szétterül a lábfej, úgy érezhetjük, mintha megnőtt volna – ez persze nem igaz.
A harántboltozatra nehezedő súly annak lesüllyedését is eredményezheti, az ujjak torzulása pedig bütyköt (a nagyujj befelé fordulása után) vagy kalapácsujjat (a középső három lábujj deformálódásából adódóan). Az inak is állandó túlterhelés alatt állnak, ami miatt ugyancsak fájdalmai lehetnek az állandóan magas sarkút viselőknek.

És akkor még nem beszéltünk a testtartásváltozásról. A medence hátradőlése fokozódik, a deréktáj homorulata nő, a hasizmok megnyúlnak, „kacsatartás" alakulhat ki. A hátfájás, gerincfájdalom, deréktáji fájdalom nem ritka.Egy tűsarkú folyamatos viselése valamennyi ízületünkre hatást gyakorol. Kiemelendő a térdízületet érintő egészségkárosodás, hiszen a térd is folyamatosan megfeszül, túlterhelődik, s ez (is) problémák forrása lehet.
A talpon lévő zsírpárna elvékonyodása, főként ha nagyon magas a sarok, viszonylag gyorsan bekövetkezhet, s ezzel egy újabb fájdalmat kiváltó okhoz értünk.

Mindez nem azt jelenti, hogy ne viselhetnénk magas sarkú cipellőt, hogy le kell mondanunk az eleganciáról, a divatról, amit valljuk be, igenis valamelyest követni szeretnénk. Ám ahogy a doktor javasolja, maximum öt centiméter magas sarokkal elégedjünk meg, a valódi bőrcipőt részesítsük előnyben a műbőr vagy lakk helyett. A rugalmas talp és a kényelmes szabás, kialakítás is legyen szempont a vásárlásnál, választásnál. Új cipőnket a felavatási szertartás előtt járassuk be otthon. Ne csak belebújva csodáljuk, de járkáljunk is benne, sőt, ha táncos estére vennénk fel, a tánclépéseket is lejtsük el benne. Napról napra szoktassuk lábunkat az új cipőhöz és az új cipőt a lábunkhoz. Lehetőleg harisnya, zokni legyen a lábon a nagy estén, mert főként a vadiúj cipellő feltörheti, és vége a jókedvnek, ha sajog a láb.Elegáns és divatos a magas sarkú, a tűsarkú pláne, de nem egész napos használatra tervezték megálmodói se. Nagy távolságra, ha megyünk vagy utazunk, hosszabb ideig tartó rendezvényre és pláne munkahelyre nem ajánlott, - a fájdalomérzet hamar igazolja majd, hogy rosszul döntöttünk a megfelelő cipellő kiválasztásánál egy adott alkalomra. Munkahelyre pedig inkább vigyünk be egy kényelmes papucsot vagy laposabb sarkú cipőt, egy „kompromisszum-lábbelit", megegyezés kérdése – önmagunkkal, hisz azokból is találni olyat, ami nem ront a megjelenés összhatásán, szép és csinos is, s a napot sem rontja majd el, hogy másra nem tud koncentrálni az ember, mint az égő fájdalomra a talpon, lábfejen. (Van egyáltalán olyan nő, aki ne rúgta volna le legalább egyszer életében a kényelmetlen cipőt az íróasztal takarásában a lábáról? Kizárt.)

Ha a végzet már bevégzett, s bizony csak azért is a hiper-szuper gyulladásforrás mellett maradt a voks, a lábápolás következik. A lábmasszázs, a lábfürdő, a lábtorna és a gyulladásgátló krémek is hasznosak ilyenkor.

De érdemes inkább megelőzni a fájdalom kialakulását...
Rajtunk múlik, hisz mi választunk... cipőt.

Olvasóink írták

  • 2. tricse 2009. április 26. 20:36
    „"Melyik nő ne szeretne társaságban úgy megjelenni, hogy elkápráztatja kinézetével az egybegyűlteket? Egy igazi Nőben ez kódolva van. "

    Bakker most megtudtam,hogy nem vagyok igazi nő! Ugorjak le a negyedikről vagy mi?”
  • 1. BarbaraP 2009. március 16. 12:02
    „A Szex és New York című tévésorozat Carrie Bradshaw-jának divatorientált öltözködése talán a legjobb bizonyíték rá, hogy egyes nők mire hajlandók a saját egészségükkel mit sem törődve. Arról nem is beszélve, hogy a sok fiatal lány bálványként tiszteli stílusát és szó nélkül követi a példakép cipőválasztási szokásait.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasson bele a világ legrégebbi vicckönyvébe!

Egy cambridge-i tudós úgy gondolja, hogy megtalálta a világ legöregebb vicckönyvét. Tovább olvasom