Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Tévedésből lebombázták a Nagy-korallzátonyt: kiemelnék a bombákat

Két amerikai harci gép négy nem éles bombát dobott le az Ausztrália északkeleti partvidékén húzódó Nagy-korallzátony Természetvédelmi Parkra.
Az amerikai haditengerészet hétfőn bejelentette, hogy mérlegeli annak a négy nem éles bombának a kiemelését a Nagy-korallzátonyból, amelyeket a múlt héten dobtak le amerikai harci gépek kényszerűségből az Ausztrália északkeleti partvidékén húzódó természetvédelmi területre.

Az amerikai haditengerészet Bonhomme Richard repülőgép-anyahajójáról feszállt két AV-8B Harrier típusú harci gép egy-egy robbanóanyagot nem tartalmazó, úgynevezett inert bombát és egy-egy nem élesített bombát dobott le kedden az UNESCO világörökség listáján szereplő tengeri természetvédelmi területre.

Az amerikai 7. flotta parancsnokságának hétvégi közleménye szerint "a négy bombát, amelyek összsúlya 900 kilogramm, a vízbe dobták több mint 50 méterre a korallzátonyoktól, hogy minimalizálják a korallok esetleges károsodását. Egyik sem robbant fel."

A harci gépeknek a közeli Townsend-sziget kijelölt térségére kellett volna ledobni a bombákat, de a bevetést lefújták. Ezután az irányítók jelezték, hogy a bevetés lefújása nem kockázat nélküli, mert a gépeknek kevés az üzemanyaguk, és a bombákkal a fedélzetükön nem landolhatnak. A pilóták a vészhelyzetben megszabadultak a bombáktól - tette hozzá a közlemény.

A vészhelyzet az amerikai és az ausztrál haditengerészet kétévente megrendezett, Talisman Saber nevű hadgyakorlatán történt, amelyen 28 ezer tengerész vesz részt három héten át.

David Levy, az amerikai 7. flotta szóvivője közölte, hogy az ausztrál hatóságokkal vizsgálják a lehetőségét annak, hogy kiemeljék a bombákat. Ha a természetvédelmi park és az ausztrál kormány illetékesei eltökéltek a kiemelésükre, akkor egyeztetjük az erőfeszítéseket - tette hozzá.

Larissa Waters, az ausztrál szenátus tagja, a zöld párt szóvivője felháborítónak nevezte bombák "kiöntését" egy ilyen biológiailag érzékeny környezetvédelmi területre. "Teljesen elment az eszünk? Ez egy világörökségi helyszín gondozásának módja? Engedélyezzük egy külföldi hatalomnak, hogy bombákat dobjon rá? - háborgott az ABC televíziónak nyilatkozva.

Az ausztrál partok mentén húzódó, mintegy 345 ezer négyzetkilométer felületű Nagy-korallzátony mintegy 3000 korallzátonyával és több száz trópusi szigetével a világ legnagyobb korallzátonya. Az elmúlt 27 évben korallfelületének több mint a felét elvesztette időjárási (viharok), éghajlati (felmelegedés) és ipari tényezők miatt. Óceánkutatók nemzetközi csoportja nemrég felszólította az ausztrál kormányt, védje meg a Nagy-korallzátonyt a kikötőfejlesztéshez szükséges kotrás és elsősorban a bányaiparral kapcsolatos hajózás okozta szennyeződéstől. A szénerőművektől való függése és az ázsiai ércexportja miatt Ausztrália az egyik legnagyobb szennyező.

Az UNESCO kilátásba helyezte, hogy 2014-ben felveszik a Nagy-korallzátonyt a veszélyeztetett helyszínek listájára, ha nem intézkednek a partvidék iparosításának korlátozása érdekében. Ha a tagországok nem követik az ajánlásait, a szervezet le is veheti az adott helyszínt a világörökség listáról.

Korábban:

Két amerikai harci gép négy nem éles bombát dobott le az Ausztrália északkeleti partvidékén húzódó Nagy-korallzátony Természetvédelmi Parkra egy félresikerült hadgyakorlat során.

Az amerikai haditengerészet Bonhomme Richard repülőgép-anyahajójáról feszállt két AV-8B Harrier típusú harci gép egy-egy robbanóanyagot nem tartalmazó, úgynevezett inert bombát és egy-egy nem élesített bombát dobott le az UNESCO világörökség listáján szereplő tengeri természetvédelmi területre még kedden.

Az amerikai 7. flotta parancsnokságának hétvégi közleménye szerint "a négy bombát a vízbe dobták több mint 50 méterre a korallzátonyoktól, hogy minimalizálják a korallok esetleges károsodását. Egyik sem robbant fel."

A harci gépeknek a közeli Townsend sziget kijelölt térségére kellett volna ledobni a bombákat, de a bevetést lefújták, amikor az irányítók jelezték, hogy az nem kockázat nélküli. A pilóták a vészhelyzetben megszabadultak a bombáktól, mivel kevés üzemanyaguk volt, és a bombákkal a fedélzetükön nem landolhattak volna - tette hozzá a közlemény.

A vészhelyzet az amerikai és az ausztrál haditengerészet kétévente megrendezett Talisman Saber nevű hadgyakorlatán történt, amelyen 28 ezer tengerész vesz részt három héten át.

"Hogyan tudják megvédeni a környezetet, miközben bombázzák a korallzátonyt?" - hangoztatta Gaeme Dunstan ausztrál környezetvédő és háborúellenes aktivista, aki ellenzi a közös hadgyakorlatot.

Az ausztrál partok mentén húzódó, mintegy 345 ezer négyzetkilométer felületű Nagy-korallzátony mintegy 3000 korallzátonyával és több száz trópusi szigetével a világ legnagyobb korallzátonya. 1981 óta szerepel az UNESCO világörökség listáján, az elmúlt 27 évben korallfelületének több mint a felét elvesztette időjárási (viharok), éghajlati (felmelegedés) és ipari tényezők miatt.

Olvasóink írták

 • 15. tati 2013. július 23. 09:58
  „igaza volt ELEMÉRNEK!
  az amcsik mindig előttünk állnak:
  hülyeségben...:-D”
 • 14. Csipetke 2013. július 22. 20:45
  „nem tévedés, szándékos volt ...”
 • 13. Szabra 2013. július 22. 16:12
  „De akkor majd jó lesz a bombázás, ha felszabadítanak majd bennünk az U.A Army v. Navy hős katonái, hiszen akkor is ( 1944. dec. 06.-án ) nagy áldozatok árán / köszönet nélkül / dobálták bombáikat a Lővérek nem stratégiai célpontjaira csak azért, hogy ne kelljen hazavinni .......”
 • 12. oxana 2013. július 22. 14:20
  „4. fityesz

  Olvasd el figyelmesebben a cikket. Ettöl függetlenül, a világ egyes része saját maga végzi ki magát. Azonkívül is, számold össze magad körül a tárgyakat vagy akármit, ami a szemetektöl származik és jól élsz vele? Na, meddig jutottál el?”
 • 11. pancser 2013. július 22. 11:42
  „4. fityesz 2013.07.21. 20:21
  Rólad gondolom ugyanezt!”
 • 10. gralaci 2013. július 22. 11:39
  „Tudom, senki nem esik el a bringával, hanem van aki úgy száll le róla.”
 • 9. Tündenéne 2013. július 22. 09:11
  „Nem tévedésből, és nem bombáztak le semmit. Ennyit a címről...”
 • 8. gralaci 2013. július 22. 06:40
  „Tévedésből Kína belgrádi nagykövetségét is lebombázták, nem is gyakorlóbombával. Aztán?”
 • 7. AnnaMeri 2013. július 21. 22:40
  „ha nem is élesített, de a alig van neki környezetvédelmi tanúsítványa...
  barbárok”
 • 6. Lone_wolf.. 2013. július 21. 20:47
  „Nem Lobbo, nincs meg nekikXDXD ...főleg a gyökagyú 4. nek nincs meg. :)))))”
 • 5. Lobbo71 2013. július 21. 20:28
  „Az ugye megvan, hogy csak ledobták a bombákat (mert velük együtt nem szállhatnak le a repülők, biztonsági okból). Nem bombáztak le semmit, csak ledobtak négy nem élesített bombát, ami nem fog magától felrobbanni és a megfelelő emberek majd összeszedik.”
 • 4. fityesz 2013. július 21. 20:21
  „A nagy szabadság országa,aki kivégzi a világot.Szemetek,mocsadék amcsik.”
 • 3. heat 2013. július 21. 20:06
  „Akárcsak a "Nyócker" című filmben Bukarestet.”
 • 2. háté 2013. július 21. 16:52
  „- tévedésből?- mint a tornyokat!”
 • 1. zrx_xzr 2013. július 21. 16:13
  „"tevedesbol a feher hazra dobtak"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedmillió látogatója volt a montreux-i dzsesszfesztiválnak

Negyedmillió látogatót fogadott a 47. montreux-i dzsesszfesztivál, az első, amelyet az alapító… Tovább olvasom