Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Szivacs tisztítja a tengert

A Ligur-tenger olaszországi partszakaszán próbálták ki először a szivaccsal való víztisztítást, a természetes tengeri szivacstelepítéssel a felére lehet csökkenteni a vizet szennyező baktériumállományt.

A szivacs nem csak a fürdőkádban bizonyul hasznosnak, a tenger vizét is képes megszabadítani a szennyeződéstől. Genovától nem messze, a gyönyörű Rapallo kikötőjében vetették be az első víztisztító szivacsokat. Azokról a fehér-sárga színű, lyukacsos tengeri szivacsokról van szó, melyet Olaszországban pár euróért az illatszerboltokban a testápoláshoz árulnak.

Természetes környezetükben ugyanezek a szivacsok (latin nevükön spongia officinalis) a tengerfenéken élnek, itt szívják be magukba a vizet. Óránként 14 litert eresztenek át a testükön, és a vizet meg is szűrik a legapróbb baktériumoktól és szerves részecskéktől.

A szivacsok a körülöttük levő víz baktériumállományát a felére képesek csökkenteni, mégpedig a két mikron nagyságnál kisebb baktériumokat tartják vissza, melyek más eszközzel nehezen távolíthatók el.

Teljesen környezetvédő, kiválóan működő, kis helyen is elférő és olcsó víztisztító a tengeri szivacs - sorolta a szivacs tulajdonságait a genovai tudományegyetem műszaki kutatási és kísérleti tanszékének tanára Roberto Pronzato. Az általa vezetett munkacsoport kezdett el kísérletezni a szivaccsal történő víztisztítással.

A Rapallóban végzett első teszt olyan jó eredménnyel szolgált, hogy nyáron a liguriai tengerpart mind a huszonhat kikötőjében elkezdtek szivacsot telepíteni Ventimigliától egészen La Speziáig. Öt centiméter nagyságú szivacsdarabokat sorakoztatnak a tengerben, az ideális mélység öt méter, de egészen húsz méteres mélységig lehet szivacs-tenyészeteket telepíteni.

Másfél év alatt a szivacs akár a háromszorosára is megnő. Víztisztító képességét bizonyítja, hogy a genovai városi vízvezeték-rendszerben is kipróbálták, és kiderült, a szivacs az ivóvizet is meg tudja szabadítani a mikroszkopikus szennyeződésektől. A jövőben klór helyett természetes szivacs tisztította vizet ihatnánk.

Az egyelőre a Ligur-tengerben szaporodó szivacsok segítenek az utóbbi húsz évben a Földközi-tengerből majdnem teljesen kihalt szivacskolónia újjáélesztésében is. A pusztulást a szivacs két ellensége okozta: az ember és az éghajlatváltozás miatt a felmelegedett tengervízben keletkezett új baktérium, mely kimondottan a szivacsot támadja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt az eladott e-matricák száma

Mintegy 2 százalékkal több e-matricát vásároltak 2010 első hét hónapjában, mint az elmúlt év… Tovább olvasom