Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Szépségideálok – hová tűntek a kilók és a mellek?

Ahogyan teltek az évezredek, úgy csúsztak lejjebb a kilók a mindenkori szépségideálokról. Hol vannak már a willendorfi Vénusz dús keblei?

A 24 ezer évvel ezelőtti férfiak csak bámulnának, ha megpillantanák a csontsovány Victoria Beckhamet. A XXI. század idolját megpillantva biztosan fanyalogva elfordulnának.

24 ezer évvel ezelőtt a férfiak nyilván meg sem látták volna a manapság oly divatos, csonttá soványodott modelleket. A willendorfi Vénusz szobra – amelyre 1908-ban bukkant rá Josef Szombathy régész Ausztriában – hűen tükrözi az akkori nőideált. Dús keblek, vastag combok, párnás csípő. Ha jól saccolunk, a nő, aki mintájául szolgált a szobornak, körülbelül nyolcvankilós lehetett. A termékenység, a nőiesség, az anyaság jelképe, erre utal az is, hogy ismeretlen alkotója nem reális ábrázolásra törekedett, hanem idealizált nőalakot formázott meg. A gömbölyű has, a nagy mellek hangsúlyossá tétele a termékenységgel való erős kapcsolatra utal.


Hasonlóan híres társa, Mona Lisa más miatt írta be magát a művészettörténet legnagyszerűbb alkotásai közé: titokzatos mosolyának okát sokan sokféleképpen akarták megfejteni. Lisa Gherardini – Francesco del Giocondo firenzei selyemkereskedő felesége – mai szemmel nem különösebben szép, de el kell ismerni, valóban rejtélyes, és ez teszi izgalmassá. Mosolya maga a reneszánsz szépség.

A XX. század szépségideáljánál megmaradtak a dús keblek – gondoljunk csak Marilyn Monroe-ra –, 1959-ben azonban a Barbie baba forradalmat csinált: felülírta mindazt, amit a szépségről gondoltunk. Darázsderék, vékony ujjak, lábak, kezek, hatalmas mellek – mindez sellő, modell, teniszező lány képében. Törékenysége szépséget és kívánatosságot sugároz, szőke haja, hosszú combja sokak számára követendő példa lett.


Ugorjunk egy nagyot az időben: ahogyan egykor tinilányok milliói rajongtak Barbie-ért, a XXI. században már a csontsovány, betegesen vékony alak a trendi. Victoria Beckham nagy karriert futott be azóta, hogy világszerte hírnévre tett szert a Spice Girls nevű zenekarral. Az álomférfi, David Beckham felesége nem eszik, rengeteget edz, és egyáltalán nem bánja, hogy a bulvárlapok állandóan az alakján köszörülik a nyelvüket. Ezzel egyáltalán nem törődik, minden alkalmat kihasznál arra, hogy azt nyilatkozza: nagyon jól érzi magát a bőrében. Legutóbb a brit sajtó is csámcsogott azon a blézeren, amiben úgy nézett ki, mintha a kabátban benne felejtette volna a fogast. A dús keblekről azonban Victoria sem mondott le: plasztikai sebész kése alá feküdt, hogy legalább egyetlen nőies dolog megmaradjon rajta.


Paraszti szépségideál

A Magyar néprajzi lexikon szerint a hagyományos magyar paraszti szépségideál a XIX. század végétől a XX. század derekáig kiérlelt, pontosan meghatározott volt. Általában a barna, piros arcszínű, közepes magasságú, erős, izmos termetű, munkára alkalmas, ügyes mozgású asszonyt, férfit tartották szépnek. Az arc, a termet, ha ép volt, ha részleteiben vagy egészében nem volt a megszokottól elütő, megfelelt. A szépség összekapcsolódott a munkára, az életre való alkalmassággal. Az Alföldön a sötét hajú, bogárszemű, kis, gömbölyű termetű leányt tartották szépnek, a palócoknál viszont a kék vagy szürke szemet és ˝geszteny-hajat˝ (világosbarna).


Simon Böske

1929-ben választották meg egy dunántúli körorvos 18 éves lányát, Simon Böskét az első magyar szépségkirálynőnek. A korabeli források szerint nagyon finom és egyszerű szépség volt.


A szabályos arcú fiatal lány néhány nap alatt sztárrá vált. Az újságok mindent megírtak róla: azt, hogy hányas cipőt hord, hol érettségizett, milyen ruhákat hord. A magyar nőideállá vált Böskét Párizsban Miss Európává választották! A 16 szavazatból 11-et kapott. A verseny után jól nevelt úrilányhoz méltó módon visszavonult. Később a divatlapok hasábjain egy fővárosi textilkereskedő feleségeként tűnt fel. Elvált, másodszor is férjhez ment. A szépségkirálynő a háború vége előtt halt meg: egy súlyos betegség vitte el.

Olvasóink írták

  • 3. Imcsi 2009. október 28. 20:32
    „nane! :)”
  • 2. nane 2009. október 27. 17:46
    „BOTSÁSKÁK:)”
  • 1. Truder 2009. október 27. 16:36
    „Inkább a Simon Böske,mint Victoria :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égés: öt adás után megbukott a Sztárral szemben

Öt adás után leveszi a műsorról a Sztárral szemben című produkciót a TV2. Tovább olvasom