Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Száz megapixeles fényképezőgépet fejlesztettek ki Kínában

Száz megapixel felbontásra képes fényképezőgépet fejlesztettek ki kínai kutatók.
Száz megapixel felbontásra képes fényképezőgépet fejlesztettek ki kínai kutatók - jelentette be a Kínai Tudományos Akadémia (CAS).

Az IOE3-Kanban nevű fényképezőgép 10 240 x 10 240 pixeles felbontású képek készítését teszi lehetővé, ami rekordnak számít a kelet-ázsiai országban. A korábbi 81 megapixeles készülékről való továbblépés kétéves kutatómunka és fejlesztés eredménye, azon is az akadémia alá tartozó optikai és elektronikai intézet szakértői dolgoztak - közölte az akadémia.

Az IOE3-Kanban nemcsak okos, de meglepően könnyű és kicsi is, legvastagabb része mindössze 19,3 centimétert tesz ki. A fényképezőgépet mínusz 20 és plusz 55 Celsius-fokos hőmérséklet között lehet használni. A fényképezőgép fejlett optikai, irányító és adatgyűjtő rendszerrel van felszerelve - áll a tudományos társaság általi leírásban.

Érzékenysége és fejlettsége nyomán a készülék a légi térképészetben, várostervezésben, katasztrófa-figyelésben és intelligens közlekedési rendszerek kialakításában is hasznos segítséget nyújthat. Azt korábban sikerrel tesztelték a nemzeti légi távérzékelési rendszer részeként.

A megapixel a digitális fényképezőgépek, webkamerák és képdigitalizáló eszközök felbontóképességének mutatószáma, amely azt jelzi meg, hogy az adott eszközben hány darab fényérzékelő elem található, vagyis milyen maximális felbontásban tud digitális képet alkotni. 1 megapixel = 1 000 000, azaz egymillió képpont. A ma használatban lévő profi fényképezőgépek átlagosan 16-36 megapixelesek.

Olvasóink írták

 • 4. Dwatson 2013. július 13. 14:06
  „A lencse méretéről nem írtak,pedig az a legfontosabb. A mai 5-10 megapixeles kamerák többségét sem tudják az alkalmazott objektívek kiszolgálni,ezért elektronikus úton generálnak az igazi képpontok közé átlagos képpontokat,hogy többet írhassanak rá.”
 • 3. nightfall 2013. július 13. 03:57
  „csak 100 ??? mérnem 200 ? vagy mérnem 10000 ? nekem már a jó kis 8 megás kamera is sok !”
 • 2. Legs 2013. július 12. 22:12
  „Hát persze.Mindegy hány millió a képpont a régi celuolidon ilyen nincs,Ezért fénykép,ráadásul több száz évig megmarad”
 • 1. Karcsika 2013. július 12. 15:35
  „Azt a Qrva!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Groó Diana filmje nyert a jeruzsálemi nemzetközi filmfesztiválon

A világ első rabbinőjéről szóló alkotás, a Groó Diana rendezte ´Regina´ nyert a jeruzsálemi… Tovább olvasom