Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

Száraz Dénes így szereti...

Egy sörreklámból ismerte meg az ország, szerepel a Jóban-rosszban sorozatban az Új Színház társulatának tagja, Száraz Dénes.

Eddigi kedvenc szerepe Szép Ernő Vőlegényében volt. Amatőr triatlonista, ha hazamegy Szlovákiába, kutyájával szívesen barangol az erdőben.

– Mekkora ismertséget hozott önnek a sörreklám?

– Az utcán nem állítottak meg soha, de többen felismernek. Inkább akkor merül fel, amikor megismerkedek valakivel, és rögtön beugrik neki, abban a reklámban én szerepeltem. Nemrég voltam a Magyar Televízió egyik műsorában, ott is volt két ember, akik teljesen odavoltak. Ez zavarba ejtő, főleg azért, mert ezt a reklámot egy éve vetítették, és nagyon sokan emlékeznek rá, nekem viszont már nincs benne az életemben.


– Nem volt furcsa ezt a szöveget Szlovákiában született magyarként elmondani? Nem támadták érte a határ túloldalán?

– Nem. De úgy érzem, ezt a szöveget szlovákiai magyarként még mélyebbről, még inkább szívből mondhattam el. 18 éves korom óta Magyarországon élek, de a határon túliak zöme nem használhatja az anyanyelvét olyan természetes módon, mint az anyaországban élők. Ott, ahol a magyarságnak tétje van, egy ilyen szövegnek talán még nagyobb a jelentősége. A reklám forgatásának idején eszembe sem jutott, hogy különösebb hangsúlyt fektessek felvidéki származásomra.

– A Jóban-rosszban című televíziós sorozatban egy papot alakít. Ki vagy mi segítette a szerep megformálásában?

– Senki nem segített, bár segíthetett volna, ha keresek egy lelkészt. Saját magamból indultam ki, abból, hogyan segítenék az embereken, ha pap lennék. Ez a szerep úgy indult, azért hívják a lelkészt a kórházba, hogy beszélgessen és segítsen az elesetteken, az alkoholistákon, a haldoklókon, de aztán leredukálódott arra, hogy a lelkész szerelmes lesz.

– Az Új Színházban több darabban is játszik. Azok a szerepek találják meg, amiket szeretne?


– Válogatni nem lehet, de nagy szerencsém van, mert mindig jó szerepeket kaptam. Négy évig Székesfehérváron játszottam Szurdi Miklós igazgatása alatt, elég jól el voltam látva szerepekkel, és el is ismertek. Sok munkát kaptam, talán túl is dolgoztattak. A tavalyi évadban leszerződtem a budapesti Új Színházba Nemes Wandával. Még mindig pihenem a tavalyi évadot, pedig elkezdődött az új. Idén játsszuk A szív bűneit, ami egy kicsit olyan, mint a Szex és New York. Főszerepet játszom az Assisi Szent Ferencről szóló darabban, újra pap leszek.


Melyik volt a kedvenc darabja?

– Székesfehérváron Szép Ernő Vőlegénye. Címszerepet játszottam benne. Akkor is nagyon szerettem, és utólag is.

– A magánéletéről nem nagyon ír a sajtó. Távol tartja magától az ilyen jellegű kérdéseket?

– Igen, szándékosan. Ha erről kérdeznek, annyit válaszolok, hogy van egy élettársam, Csizmadia Ildikó színésznő, akivel négy éve együtt élek.

– Nagyon sok színész szegődik el egy-egy tévécsatornához, többnyire valamelyik reggeli műsorban láthatjuk őket. Önt még nem keresték meg?

– Nem, de szerintem nekem nem is menne az, hogy reggel hatkor belemosolyogjak a kamerába. Akik csinálják, Hujber Feri vagy Liptai Claudia kifejezetten jók ebben, de nekem ez nem menne.

– Soha nem gondolt még arra, hogy átmegy a színpad másik oldalára és rendez?

– Nagyon sok olyan rendezővel találkozom, akik nem találtak már a színészi pályában örömet, és elkezdtek rendezni. De a rendezői munka irdatlanul összetett dolog, az nem elég, ha van valakinek egy fantasztikus ötlete. A rendezőnek pszichológusnak is kell lennie, embereket irányítania és kihoznia a lehető legjobbat belőlük a tehetségük szerint. Hatalmas nagy feladat és felelősség. Ezt én még nem érzem magamban.

– A sok munka után hogyan kapcsolódik ki?

– Nagyon figyelek arra, hogy legyen szabadidőm. Amatőr szinten triatlonozom, az edzőnk Németországból jött. A biciklizés megy a legjobban. A futás annyira nem, de azt szoktam mondani: a színészek között jól futok, úszok és biciklizek, figyelemre méltó a teljesítményem, de a triatlonisták között nem. Heti nyolc-tíz edzésem van, reggelente úszással kezdek, aztán futok a Margitszigeten. Biciklizésre kevesebb idő jut, a Flórián térről tekerünk ki a Pilisbe, Dobogókőre, Szentendrére, Kisorosziba. Ezzel nagyon ki lehet kapcsolódni.


Névjegy

Száraz Dénes 1979-ben született Szlovákiában, Érsekújváron. 1999-ben felvették a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemre. A főiskola után 2 évadot szabadúszóként dolgozott. Négy éven át a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának volt a tagja, ezt követően pedig a budapesti Új Színházba szerződött. Fontosabb szerepei: Platonov: Vojnyicev, Kabaré: Ernst Ludwig, Shopping and fucking: Gary, Revizor: Hlesztakov, Szép Ernő: Vőlegény.

Olvasóink írták

  • 2. Mankapunka 2010. szeptember 20. 12:00
    „Reméljük mostmár sikeres ember!!!!!!!!!!!!!!”
  • 1. artie75 2010. szeptember 20. 11:47
    „"leredukálódott"

    Még jó, hogy ilyen szépen beszél magyarul.:S”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schobert Norbi megcsalta feleségét!

Mindent elmesélt a fitneszguru és neje egy televíziós interjúban - tisztázták életük nehéz… Tovább olvasom