Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Sikeresen fészkel Eurázsia legnyugatibb parlagi sas párja

Első ízben fészkel a Fertő-tó mellett parlagi sas. Az elsősorban az ország keleti felére jellemző ragadozómadár költése szenzációszámba megy, a Fertő-menti család a faj legnyugatibb előfordulása Eurázsiában.
A parlagi sas (Aquila heliaca) Ázsia és Kelet-Európa pusztáinak impozáns ragadozómadara. A faj fokozottan védett, Magyarországi állományát jelenleg 150 párra becsülik. Védelmének érdekében komoly erőfeszítéseket tesznek: előfordulási helyein leszigetelik a villanyoszlopokat, próbálnak fellépni a fajt leginkább veszélyeztető illegális mérgezések ellen. Talán ennek is köszönhető, hogy a magyarországi állomány növekvőben van, és mintegy 5-10 éve terjeszkedni kezdett nyugat felé.

Az irodalmi leírások egyetlenegy költéséről számolnak be a Hanságból, amúgy a Dunántúli-középhegységtől nyugatra eddig nem szaporodott a faj. Idén Győr-Moson-Sopron megye területén már hat költő párról tudnak a szakemberek, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén tavaly a Hanságban, idén pedig a Fertő mellett fészkelt sikeresen fiatal parlagi sas pár - mondta el Vácz Miklós, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának őrszolgálat vezetője. Az Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai figyelemmel kísérték a fertői madarak fészkelését, majd egy hete sikerült kihelyezni a fészek mellé egy kamerát, amelynek segítségével nyomon követhető a jelenleg körülbelül egy hónapos fióka fejlődése.

Mielőtt elhagyná a fészket, meggyűrűzik, hogy a későbbiek folyamán információt kaphassanak mozgásáról. A kamera segítségével nem csak páratlan fényképek készülhetnek, hanem fény derül például a sasok étrendjére is. A fertői család előszeretettel lakmározik nyári lúd fiókát, ami értelemszerű, hiszen a környék csak úgy hemzseg a fiókát nevelgető nyári ludaktól. Amúgy közepes testű emlősökkel, elsősorban mezei nyúllal, ürgével és hörcsöggel táplálkozik a faj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A veszettség elleni védőoltás 125 éves

125 éve, 1885. július 6-án alkalmazta először emberen a francia Louis Pasteur a veszettség elleni… Tovább olvasom