Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Rettegj, éjjel jön Halloween! - Videós összeállítás

Sminktippek halloweenre, megmutatjuk hogy készül a töklámpás, és lehet rettegni is +18 fölött.
Olvasóink írták

 • 11. SPS 2010. november 01. 13:49
  „Volna itt egy videó, hogy hogyan is kell készíteni a töklámpást. :)

  http://www.youtube.com/watch?v=qGH8Af9Hdb0&feature=player_embedded#!”
 • 10. GD 2010. november 01. 00:00
  „Én inkább csinálok sütőtököt hellóvenezés nélkül :)))”
 • 9. LOLka 2010. október 31. 22:54
  „Sok hülye, majmoló barom, de ha megkérdeznénk tőlük, hogy ki volt Petőfi, vagy Arany, azt sem tudnák miről beszélünk.”
 • 8. Szilágyi_Zsolt 2010. október 31. 20:08
  „Nem amerikai, hanem angolszász eredetű ünnep, de vitathatatlan, hogy amíg részletes bemutatását az amcsik ócska filmjeikkel együtt el nem terítették a világban, addig nem igazán akart senki sem idehaza, sem máshol "helovínkedni". Én a magam részéről inkább maradok a Mindenszentek ünnepénél, Halottak napjánál, Haloween-partira meg menjen, akinek két anyja van.”
 • 7. bszilvigyor 2010. október 31. 20:02
  „Kedves hozzászólók!

  Ajánlom szíves figyelmetekbe ezt a cikket. Minden szava igazság. Akár tetszik, akár nem.

  "BOSZORKÁNYOK és szellemek, töklámpások és máglyarakások, csínytevés vagy csemege -- a Halloween néhány jellegzetes, könnyen felismerhető vonása. De ha közelebbről szemügyre vesszük ezt és az ehhez hasonló ünnepeket, mit fogunk találni az álarc mögött? Az angol Halloweent All Hallow Eve-nek, azaz ´mindenszentek estéjének´ is nevezik, ám ennek a kereszténynek tűnő névnek az eredete korántsem olyan szent, mint amilyennek tűnik. A tudósok szerint a Halloween gyökerei valójában jóval a keresztényiség előtti időre nyúlnak vissza, amikor még az ősi kelta nép lakta Britanniát és Írországot. Egy holdnaptárt alapul véve a kelták két évszakra osztották fel az évet: a sötét téli hónapokra és a világos nyári hónapokra. A november 1-jéhez legközelebbi telihold idején a kelták egy fesztivált tartottak, a Samhaint, mely névnek a jelentése ´nyár vége´.
  Ez a nyár végi ünnep a kelta új év beköszöntét jelezte. Ekkor takarították be a termést, és terelték be nyájaikat és csordáikat a legelőről egy védett helyre. A kelták hite szerint, ahogy rövidültek a nappalok, különböző szertartásokkal és áldozatok bemutatásával segíteni kellett a napnak, hogy újra visszanyerje az erejét. Az elmúlóban lévő óesztendő jelképeként minden tüzet kioltottak, az új évet pedig szent máglyarakásokkal üdvözölték, melynek segítségével a közösség minden tagja újra lángra lobbantotta a tüzet a kandallójában. A hiedelmek szerint ezek a máglyák -- melyeket Nagy-Britanniában napjainkban Guy Fawkes éjjelén, Brazíliában pedig a júniusi fesztiválon gyújtanak meg -- a gonosz szellemeket is elijesztették.
  Úgy tartották, hogy Samhain ünnepén fellebben a függöny, mely elválasztja az embereket a túlvilágtól, és jó, illetve gonosz szellemek bolyonganak a földön. A kelták szerint a halottak lelkei ilyenkor visszatértek az otthonaikba, ezért a családok ételt és italt készítettek ki, hogy megbékítsék kísérteties látogatóikat, és hogy elkerüljék a balszerencsét. Láthatjuk hát, hogy amikor ma kísértetnek vagy boszorkánynak beöltözött gyermekek járják a házakat, és Halloween alkalmából csemegét követelnek vagy csínytevéssel fenyegetnek, a Samhain ősi szertartásait elevenítik fel, még ha nem is szándékosan. Jean Markale a következő megjegyzést teszi a Halloween, histoire et traditions (A Halloween múltja és szokásai) című könyvében: ,, A gyermekek nem értik ugyan, de azáltal, hogy átveszik a csemegét, képletesen testvéri kapcsolatot hoznak létre a látható és láthatatlan világ között. Ez az oka annak, hogy a Halloween jelmezes mulatságai . . . valójában szent szertartások."
  Mivel a kelták meg voltak győződve arról, hogy a fizikai világ és a szellembirodalom között ilyenkor nincsenek falak, úgy gondolták, hogy az emberek könnyűszerrel átléphetnek a szellembirodalomba. Ezért Samhain ünnepe különösen ígéretes alkalomnak bizonyult a jövő titkainak a kifürkészésére. A szent fák gyümölcseiként tisztelt almát és mogyorót arra használták, hogy természetfeletti erők segítségével tárjanak fel bizonyos dolgokat, úgymint házasságokkal, betegségekkel vagy halálesetekkel kapcsolatos részleteket. Például azt csinálták, hogy megjelöltek almákat, és egy vízzel teli edénybe tették őket. Amikor egy fiatalembernek vagy egy ifjú hölgynek sikerült a szájával kiemelnie egy almát az edényből, az azon lévő jel segítségével állítólag megtudhatta, hogy ki a jövendőbelije. A jövendölésnek ez a formája tovább él napjainkban az úgynevezett almahorgászásban, melyet Halloweenkor játszanak.
  Samhain fesztiválján sokan részegre itták magukat, dorbézoltak és gátlástalanul viselkedtek. ,, Az elfogadott értékeket vagy megvetették, vagy homlokegyenest azokkal ellentétesen cselekedtek -- jelenti ki Markale. -- Ami máskülönben tiltott volt, azt ilyenkor meg lehetett tenni, és amit amúgy elfogadottnak tekintettek, az ilyenkor tiltott volt." Napjainkban a Halloween még mindig ugyanebben a szellemben folyik. Kétségtelen, hogy nagyrészt ennek köszönhetően örvend egyre nagyobb népszerűségnek ez az ünnep. Erről egy vallási enciklopédia is beszél, és azt írja, hogy manapság Halloween idején ,,a felnőttek a kultúrájuk szabta határoknak is fittyet hányhatnak, és kivetkőzhetnek önmagukból azáltal, hogy féktelen és könnyelmű mulatozással töltik az éjszakát. Így hát a kelta ünnep jellegzetes vonásai a XX. századi ünnep arculatát is meghatározzák -- egyszer egy évben, ezen az éjszakán az emberek elmenekülhetnek a valóság és a velük szembeni elvárások elől" (The Encyclopedia of Religion).

  Ilyen égbekiáltó módon talán egyetlen más ,,keresztényiesített" ünnepen sem dicsőíti magát Sátán és idézi emlékezetbe meghalt emberi követőit

  A Halloween a sátáni rítus egyik legfőbb napja. ,,Ez egy vallási ünnep az alvilág számára; a sátánisták áldozatokat mutatnak be, a boszorkányok halkan ünnepelnek, miközben kört alkotva imádkoznak közösen, vagy halottak számára készített étellel ünnepelnek" -- a USA Today cikke szerint. Ez a cikk idéz egy washingtoni boszorkányt, Bryan Jordant, aki ezt mondja: ,,[A keresztények] nincsenek tudatában, de ők a mi ünnepünket tartják meg velünk együtt . . . Ez tetszik nekünk."

  Szülők, vajon azt akarjátok, hogy gyermekeitek ilyen rosszat sejtető rítusokat utánozzanak?"”
 • 6. Cloeon_dipterum 2010. október 31. 19:40
  „Jelzi a Kisalföld színvonalát...”
 • 5. Amorphis 2010. október 31. 19:27
  „Ez is egy globalista baromság. Gratulálok a kisalföldnek .”
 • 4. Agent 2010. október 31. 19:12
  „http://hu.wikipedia.org/wiki/Halloween”
 • 3. tornacipő 2010. október 31. 18:50
  „amerikai? mirőlbeszéltek talán utánakéne olvasni ostobák http://www.kisalfold.hu/kitekinto/halloween_tobb_mint_toklampas/2186429/”
 • 2. muskátli 2010. október 31. 18:19
  „Minden hülyeséget át kell vennünk az amsiktól!?!?!? Az üresfejüek ezzel töltik a fejüket, hogy legyen benne valami. Ezeket a randa vérzös fejeket aki kitalálta marha nagy barom lehetett. Ennyit röviden a mocskos hallowen mánjáról. Amerika seggnyalás, minden ami szar azt itt is csinálni kell!”
 • 1. pirosász 2010. október 31. 17:45
  „Kit érdekel ez a szar????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatos lottó nyerőszámai - Volt telitalálatos?

Az ötösön szombaton elvitték a főnyereményt. A hatos lottó nyerőszámai itt. Nyert? Tovább olvasom