Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Peking már 20 milliós

A kínai főváros népi gyűlése elé került adatok szerint Pekingben 19 millió 720 ezer ember él, a lakosság száma az elmúlt két évben 3 százalékkal gyarapodott.

Korábbi előrejelzések tíz évvel későbbre tették a mai népességszámot. A kínai államtanács 2004 és 2020 közötti időszakra szóló fejlesztési programja szerint 2020 végéig 18 millió alatt kellett volna tartani a főváros lakosságának számát.

A minap nyilvánosságra került fővárosi jelentésből kiderült: 2009 végén körülbelül 12 millió 460 ezren laktak pekingi állandó lakhatási engedéllyel és további 7 millió 260 ezer ember tartózkodott a fővárosban fél évnél hosszabb ideje. Utóbbiak statisztikailag ugyancsak állandó lakosnak számítanak. A vizsgálatot végző kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy 2006 és 2009 között különösen felgyorsult a betelepülés, a jövevények száma meghaladta a másfél milliót.

A négy év során 482 ezer újszülöttel gyarapodott a lakosság. A jelentés kitért arra, hogy ha az úgynevezett "mozgó népességhez" hozzáadnák a pekingi laktanyák katonáit, a nem regisztrált vándormunkásokat és a rövidebb időre érkezetteket, akkor a teljes számuk elérné a 10 milliót. Szakértők megállapították, hogy a növekvő népesség nagy nyomást jelent a városi szolgáltatásokra, az infrastruktúrára, az adminisztrációra, a környezetre.

A főváros vízkészlete, tartaléka például a jelenlegi lakosságszám felének ellátására méretezett. Vu Sou-lun (Wu Shoulun) nyugalmazott egyetemi professzor, a kutatócsoport tagja a kínai médiában arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek mindennapi életének valamennyi aspektusát érinti a nagy lélekszám, így köze van a magas lakásárakhoz, a tömegközlekedés kaotikus helyzetéhez és az oktatási intézmények túlzsúfoltságához.

Olvasóink írták

  • 2. CsabaKiraly 2010. július 24. 20:51
    „Nalunk amikor egy banya-szerencsetlensegnel 2 ember meghal. a nemzet gyaszol. KInaban szinte mindennapos esemeny, hogy par ezer szerencsetlen banyasz pusztul el, es errol alig alig vesznek tudomast. A spartaiak jo megoldast talaltak az elnepesedes ellen. Kovetni kellene a jo-peldajukat. :-)”
  • 1. CsabaKiraly 2010. július 24. 20:44
    „A "sarga-veszedelem" eloszor is Oroszorszagnak okozhat problemat. Egyszeruen elfoglaljak Sziberia deli reszet es a ruszkik kenytelenek elfogadni. Mi mast tehetnenek amikor 100 millio kinai "bevandorol"? Ha Kina a vilag minden orszagaba elkuldene 10-15 millio embert, meg akkor is a legnepesebb nemzet lenne a foldon. Es ez mit is jelenthetne nekunk?
    Mar most is tekintelyes a kinai bevandorlok szama nalunk. Mi lenne ha meg 10 millio jonne? Ez nem is lehetetlen mert tobb mint 200 millio kinai csalad neve Li, es ha egy Li jon azt mondhatja, hogy a "csaladjat" is engedjuk be. Erre azt mondhatna valaki, hogy bigot vagyok. Ez nem igaz, en nem csak a kinaiakat utalom hanem a foldkereksegen miondenkit. :-)
    CSAK a MAGYAR :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végső búcsút vettek Kállai Ferenctől

Barátai, pályatársai, tisztelői körében búcsúztatták Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművészt… Tovább olvasom