Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Olvasson bele a világ legrégebbi vicckönyvébe!

Egy cambridge-i tudós úgy gondolja, hogy megtalálta a világ legöregebb vicckönyvét.
A harmadik századi könyv a Római Biradalomból származik, görög nyelven írta egy bizonyos Philogelos, akinek a neve nevetést szeretőt jelent.

Mary Beard professzor úgy gondolja, hogy a könyv lerombolhatja azt a mítoszt, amely szerint a rómaiak nagyképűek figurák voltak, akik tógákban szaladgáltak és hidakat építettek.

- A római birodalom idején íródott könyvek között sok olyan van, amelyet görögül írtak. Bár a könyvben írt viccektől nem csapkodjuk a térdünket, arra kiválóak, hogy betekintést nyerjünk az akkori életben – mondta a Daily Telegraphnak.

Beard professzor az ősi humort kutatva bukkant a könyvre. Elmondta, hogy a vicceket ketagorizálta a szerző (például az „agyatlan professzor" és „sarlatán próféta" című témkat említette).

- Az egyik kedvenc viccem 248-hoz kötődik, amikor a rómaiak a millenniumi játékokat rendezték a birodalom fennállásának ezredik évfordulóján. „Egy csalódott sportoló nak azt mondja egy néző: Ne bánkódj, a legközelebbi millenniumi játékokon is megpróbálhatod!"

De megtalálta a Monty Python-féle halott papagájos jelenet ősi verzióját is. „Egy ember vesz egy rabszolgát, de a rabszolga hamarosan meghal. Az ember elmegy panaszkodni, amire a rabszolga eladója ezt feleli: - Amikor az enyém volt, még nem volt halott."

Olvasóink írták

  • 3. antilibsi 2009. március 26. 18:28
    „Hol lehet beleolvasni?”
  • 2. albatrosz 2009. március 15. 22:38
    „Régi viccek nincsenek, csak öreg emberek vannak. Egy ujszülöttnek minden vicc uj! ---Ez egy nagy mondás!”
  • 1. comet 2009. március 13. 21:29
    „hát viccesek voltak ezek a rómaiak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idei trend: újra hódít a western-stílus!

Szereted a puha bőr csizmákat és a szexi cowboy-kalapot? Akkor az idei trendek közül a… Tovább olvasom