Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Megasztár, X Factor - Elektronikus holokauszt profi stylisttal?

Elektronikus holokauszt profi stylisttal. Ezt gondolja Bakáts Tibor Settenkedő, a népszerű veszprémi származású kritikus a televíziós tehetségkutató műsorokról, és eldöntötte, hiába indul el ismét a Megasztár vagy az X Faktor, ő ezekben nem vállal szerepet.

Bakáts Tibor Settenkedő nem gondolta volna, hogy a Megasztár első szériájának zsűritagjaként saját bőrén is megtanulja, a televízióknak csak a nézettség számít.

Neki nem a tehetségkutatással és kiválasztással van és volt a baja, hanem azzal, ami mindezután történik. Amikor szembesítettem egy nemrégen megjelent írásával, azt mondta minden gondolatát vállalja a mai napig, még akkor is, ha sokaknak ez nem tetszik. Ez amolyan önvallomás, amit nem bocsánatkérésnek szán, inkáb talán annak, hogy figyelmeztessen mindenkit arra, milyen ára is van a sikernek. Bakáts szerint ilyen:

 A sajtóban napvilágot látott információk szerint a Megasztár 5 december 23-i meghirdetését követő öt napban mintegy ötezer jelentkezés futott be a TV2-höz, ami azt jelzi, hogy ezúttal is hasonlóan kiemelt érdeklődésre számíthat a csatorna, mint a Megasztár 4 esetében.

A jelentkezések száma ugyanis szériánként nőtt: az elsőben mintegy 3 ezren, a másodikban 5 ezren, a harmadikban több mint 10 ezren akartak megasztárok lenni.

A negyedik részt megelőzően pedig - a vidékre is ellátogató "toborzó" akcióknak is köszönhetően - csaknem 100 ezren neveztek a versenybe.

Az RTL Klub pedig a nemzetközi tévés piac legsikeresebb angol tehetségkutató műsorának licenszét az X Faktort vette meg. Veszprém megyéből az elmúlt években a tapolcai Tóth testvérek, Vera és Gabi tudott hasznot húzni abból, hogy elindultak énekes tehetségkutató műsorban.
...A Megasztár zsűritagjaként magam is részt vettem abban a hentesmunkában, amelynek a végén a sztárocskákat egy közös sírgödörbe temettük, több bőrt lenyúzva róluk. Mentségem legyen, fogalmam sem volt arról, hogy a kiválasztás után mi gyalázat történik velük. Többnyire semmi, pár év alatt elégnek a haknik során. Akkoriban még fogalmam sem volt a tévék felperzseltföld-stratégiájáról. Egy sikeres sorozatot pár évre terveznek, de ez alatt tökéletesen kifacsarják áldozatatukat, a bulvár meg kivégzi, tehát kérem a következőt! A tévék folyamatosan háborút vívnak a nézők kegyeiért, ezért - ahogy háborúban megszoktuk - a győzelemért semmi sem drága.... Ha a tévé nem igazolja vissza a létezésedet, akkor már nem is vagy többé, megmaradt porhüvelyeddel bajlódj el magad. A sikerben felfedett érintetlenséged, szűzies sugárzásod így válik az anyagelfáradás szimbólumává. Szűzkurvák fekszenek halomban a tévé kék fényében. Elektronikus holokauszt - profi stylisttal.

- Igen, ez van, részt vettem ebben, de nem akarok többet. Nem szeretném a nézetségi indexet növelni, mert nem jó célra használják ezt. Szerencsére a csatornáknak nincsen retroérzésük, így elkerülöm azt, hogy nemet mondjak egy esetleges felkérésre. Nekem az egésszel az a bajom, hogy nem változott meg a pop piac, hiába találtunk valóban tehetséges embereket. Ugyanaz a trend van, nics áttörés.

Hol van Oláh Ibolya, mi van Caramellel? Rúzsa Magdi - akiért érdemes volt benne lennem ebben a műsorban - még talán koncertezik. Nem tudtuk megújítani a magyar zenei ipart - mondta a Naplónak a népszerű kritikus, aki jelenleg rádiós műsort vezet, ír és rövidesen színházban is feltűnhet, mint konferanszié, ugyanis Verebes István felkérte erre, ha ő lesz a Mikroszkóp Színpad igazgatója.

Nem tudtuk megújítani a magyar zenei ipart - mondta a Naplónak Bakáts Tibor
Nem tudtuk megújítani a magyar zenei ipart - mondta a Naplónak Bakáts Tibor


Amikor azt kérdeztem Bakáts Tibortól, ha hozzá odamenne egy énekes, hogy indulni szeretne mondjuk az új Megasztárban, mit tanácsolna neki, a krtikus azt felelte nem beszélné le róla, de elmondaná neki, mi vár rá és milyen esélyei vannak, ha csak a televíziókban bízik.

- A tehetségtelenséggel van a baj, nem a tehetséggel. A probléma az, hogy a piac kicsi és rövid távú haszonra rendelkezik be. Ha például megjelenik ezer rossz könyv és mellettük ott van egy jó, akkor az egy nem tudja felvenni a versenyt az ezerrel, a nagy számokat erősítő reklámmal, promócióval, a tömeggyártással. Így marad egyedül és nem lesz belőle sztárkönyv - hangsúlyozta Bakáts Tibor.

Nemrég György Péter esztéta nyilatkozta a következőt arról, hogy miért van szüksége az embereknek a népmeséket idéző televíziós tehetségkutató hősökre.

- Olyan országban élünk, ahol a rendszerváltás idején azok tudtak meggazdagodni, akik jókor voltak jó helyen. Itt a középosztályból könnyen ki lehet esni, de bekerülni tehetséggel és szorgalommal is szinte lehetetlen. Viszont jól esik látni, hogy van, akiknek sikerül. Ezekben a műsorokban erkölcsi szempontból nem lehet kivetnivalót találni, ugyanakkor azt érdemes látni hogy a társadalom számára ezek a sikersztorik ilyen értelemben csupán pótszerek

Összességében mindezek tükrében tehát várhatjuk az újabb énekes tehetségek felbukkanását. A profi stylistokkal együtt, hogy a show tovább folytatódjon. Tévéországban.

Olvasóink írták

 • 12. futóbab 2010. január 20. 13:49
  „Szeretem Bakátsot,a szó kimondása,igazságossága és hozzá értése miatt.Igazat is adok a véleményének.Személy szerint,álltalában ha tehetem megnézem a tehetség kutató műsorokat.Nagyon sok szép és jó hangú,sok jó táncos,...stb versenyzőt láttam.azonban ami nem tetszik,az az hogy a zsűri tagok közt mindíg van ugyan egy hozzá értő,de a többi csak ott van.A forgató könyv szerint mindíg kell egy gonosz szókimondó,és kell olyan aki többet beszél a kelleténél,de nem mond semmit.Félre értés ne essék.Nagyon szeretem pl:Hernádit:a heti 7-esben,a szinpadon,egy zenés darabban,de mint zsűri tag,nem jött be.Vajmi kevés hozzá értését poénkodással próbálta leplezni.De más több zsűri tagról is ugyanezt el lehetne mondani.A versenyt megnyerők közül is volt olyan,aki azért nyert,mert olyan közegből került ide,hogy segíteni kell neki,és persze a média pszichológiai játékot űzve a sok vak emberrel elhitette hogy neki kell győznie,ergó nem csak a tehetséget,hanem a szánalmat jutalmazták a szavazatokkal./Egyébként sem tarom jó ötletnek,hogy lassan több lesz a külföldi versenyző mint a magyar.”
 • 11. Mankapunka 2010. január 20. 02:00
  „Vannak PC-s játékok,ingyen letölthető csomó minden a torrent oldalakról,nem muszály TV-t nézni mindig.”
 • 10. nicag 2010. január 20. 00:30
  „AHA! aha láttam mert te nem?ha gondolod szívesen kölcsönadom.:D:)”
 • 9. omm 2010. január 19. 22:00
  „A lényeg, hogy a hívás/SMS díja: bruttó 240 Ft. Lényegében egyszerűbb lenne most beszedni a pénzt attól a ´nemtudomhány´ embertől, akik erre tolják el a pénzüket, mint megrendezni az egészet. Aki megnyeri ezt az x-edik megasztárt, azt úgyis 1 éven belül elfelejtjük, a gyanútlanul kapcsolgató tévénézőt -pl engem- pedig végre megkímélnék a nóta tévén nevelkedett fásy ádám droidok hadától.”
 • 8. ricken 2010. január 19. 21:58
  „Teljesen egyetértek Bakáts úrral. Annyit kiegészítésül, hogy a sztárok kiválasztódása nem így működik, ahogy sokan szeretnék. Azokból soha nem lesz sztár, akik másokat utánoznak. Amikor 1962-ben Koncz feltűnt, 2 dalt is hozott, amihez köthető volt (Nagymami Gézengúz). A táncdalfesztiválon is az új dalok futtatták be az énekeseket, zenekarokat. Mi, a néző-hallgatók az új előadókat az új produkciókhoz kötjük. Az indigózás soha nem jött be. Egyébként még említhetném a zenés filmeket is: Hair, Pomádé, Ezek a fiatalok
  Képzelt riport.. stb. És még valami: az ének-zene elsősorban hallvány, nem látvány.”
 • 7. drdoc 2010. január 19. 21:31
  „Settenkedő legalább a saját véleményét mondta mindig, ha sokszor tudta, hogy a vele egysorban, vagy a mögötte ülőknek nem tetszik. Valóban kritizált.
  Nekem nagyon szimpatikus, mert a Crystal-ról alkotott véleménye, akár az enyém is lehetne.

  Lehet, hogy jó pénzt fizetett neki a részvétel, de nem gondolta, hogy ez lesz a vége. Gondolom azt remélte, hogy ez olyan lesz mint annak idején a "Táncdal fesztivál" és a "Ki mit tud?" - nevek maradnak fent utána...

  sajnos nem sok.... :(”
 • 6. AHA 2010. január 19. 20:50
  „nicag a Banános Joe-t láttad már? :D”
 • 5. nicag 2010. január 19. 20:48
  „Még egy újabb szombat esti program lesz.Megint felfedeznek valakit aki aztán szépen elkopik a süllyesztőben.Megint jön a sok story hogy ki kivel mikor és hogy.Muszáj ezt?már unalmas.Nem lehetne valami más?Ami nem arról szól hogy "lá-lá-lá-lá,.....továbbjutottál/kiestél" és ennyi.
  Esetleg egyszer valami jó filmet nézni nem amit mondjuk már csukott szemmel fejből nyomok.
  Remélem nem bántottam meg ezzel senkit csak ez a véleményem.SORRY!”
 • 4. Truder 2010. január 19. 17:29
  „Ő ilyen későn érő típus?
  Pedig keményen benne volt...gondolom, jó pénzért.”
 • 3. maradando 2010. január 19. 16:06
  „"Elektronikus holokauszt-profi stylisttal". Nos ő volt az, aki nap mint nap elkövette, ezt a informatimatikai prostúticiót ! Rádióban és televizióban egyaránt bűnpártoló volt.Nincs mentség a tetteire !”
 • 2. Esther 2010. január 19. 16:06
  „Persze hogy csak a nezettseg szamit. az igazi ertekek egyatalan nem. különben nem lehetne müsoron a Maonika,Benkö Daniel es tarsaik...”
 • 1. macskaszem 2010. január 19. 15:37
  „Most ébredt fel? Elég régóta tudja mindenki hogy csak a nézettség számít.Már szinte lényegtelen a tehetség is ..Csak eladható valami vagy valaki legyen lehetőleg minél több botránnyal. Az emberek szeretnek szerepelni bármi áron is még ha hülyére veszik őket akkor is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszakapják a jegyárat a Michael Jackson emlékkoncert károsultjai

A Jukebox Kft tájékoztatása szerint kártalanítanak minden olyan fogyasztót, aki elégedetlen volt az… Tovább olvasom