Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Még Nagyobb Testvér lesz a Google

Új adatvédelmi szabályozást jelentett be a Google vállalat, amelynek keretében nyomon fogja követni felhasználóinak tevékenységét szinte valamennyi felületen, beleértve a YouTube videómegosztót, a Gmail levelezőprogramot és a vezető keresőoldalakat - adta hírül a The Washington Post című amerikai napilap hírportálja.
A vállalatóriás korábban is összegyűjtötte ezen információk egy részét, most azonban első alkalommal fogja ötvözni őket a weboldalain keresztül, hogy teljesebb képet kaphasson felhasználóiról. Az internetezők nem fognak tudni kibújni a március elsején életbe lépő rendelkezés alól. Szakértők szerint a változtatás szigorúbb ellenőrzést fog kiváltani a szövetségi szabályozók részéről a cégóriás adatvédelmi és versenyképességi gyakorlatát illetően.

A lépés hozzásegíti a Google-t ahhoz, hogy teljesen testre szabja hirdetéseit. Ha például egy washingtoni lakos NBA kosárlabdameccset néz az interneten, a vállalat a helyi csapat mérkőzésére szóló jegyet ajánlhat számára gmailes postafiókjában. A Google ugyanakkor hangsúlyozza, hogy mindebből a felhasználók is profitálhatnak: a cég akár hasznos email-kapcsolatokat is ajánlhat, ha kideríti, hogy valaki például éppen New Yorkba készül.

Fogyasztóvédők szerint azonban az új elgondolás felbőszítheti azokat a felhasználókat, akik nem számolnak a velük kapcsolatos információk különböző weboldalakon történő megosztásával. "A Google új adatvédelmi bejelentése frusztráló és egy kicsit ijesztő is egyben" - mondta James Steyer, a Common Sense Media nevű jogvédő szervezet igazgatója. "Még ha a cég úgy gondolja is, hogy a felhasználók nyomon követése a szolgáltatásai javítását jelenti, a fogyasztóknak meg kellene adni a lehetőséget arra, hogy nemet mondjanak. Fokozottan igaz ez gyerekekre és tinikre, akik a YouTube, a Gmail és a Google lelkes használói."

A Google e-mailben, illetve a weboldalaira feltett üzeneteiben fogja értesíteni több százmillió felhasználóját a szóban forgó változásokról, amelyek az összes szolgáltatást érinteni fogják, kivéve a Google Walletet, a Chrome böngészőt és a Google Books-ot.

Olvasóink írták

 • 20. poltergeist84 2012. január 27. 07:17
  „@pamutzokni: Te aztán vágod a témát! :) És pontosan így van, ahogy leírtad. De a nyilvános WiFi se megoldás, mert ott meg visszafejthető a jelszavad is akár, amivel beléptél mondjuk az E-Mailedre. Szóval: nincs kiút, a szellem már kint van a palackból. Ahogy Bojtár is írta: az internet kétélű fegyver! De sokat segít egy jó böngésző, meg egy kémprogramirtó, és némi hozzáértés.”
 • 19. poltergeist84 2012. január 27. 07:12
  „@bojtár: Így igaz, ahogy mondod. Mint minden informatikus, megszállott SciFi rajongó is vagyok, úgyhogy hidd el: vannak elképzeléseim arról, hogy miről szól ez... Globális átverések, kacsák, és a személyiségi jogok sárba tiprása megy, úgy hogy senki sem lát belőle semmit, csak páran komoly pénzeket szakítanak. (Fú, most majdnem átmentem politikába... :S ) És sajnos tudom, hogy az is igaz amit mondasz. Tudnék erről mesélni. :) Viszont én optimista vagyok, és csak a jó részét vagyok hajlandó észrevenni. A többin meg minek idegeskedjek? Változtatni nem tudok rajta... :) De engedd meg, hogy egy idézettel feleljek Neked:

  " - Egész életemben az a különös érzésem volt,hogy valami baljós folyik a világban!
  - Nem, ez csak a szokásos paranoia. A világon mindenki ezt érzi. Lehet, hogy öreg, és fáradt vagyok, de olyan kicsi az esélye annak, hogy megtudjuk valójában mi folyik itt, hogy egyszerűbb ha fülyülünk az egészre, és elfoglaljuk magunkat. A boldogság sokkal jobb az igazságnál!
  - És boldog vagy?
  - Áh, nem! Itt sántít az elméletem..."

  (Douglas Adams - Galaxis útikalauz stopposoknak)”
 • 18. pamutzokni 2012. január 27. 04:56
  „Teljességében nézve a gugli már jól nyomonkövet minket.
  Nézzük csak:
  Androidos teló (gugli)-marketről letöltesz valamit, gmail-es (gugli) fiókot hozol létre, ami tárolja a liszenszeket. Tudják milyen appot vettél. Ha engeded, szinkronizálja magát a teló a gmail-lel, na már a telefonkönyved is meg van nekik, az összes kontaktod. Ha hozzáférést adsz a fészbúkhoz hogy a telefonkönyvben profil-fotók legyenek, fész is meg van.
  Letöltöd a Chrome-ot (gugli), és engeded neki, bejelentkezik gmail-es fiókodba és szinkronizálja a könyvjelzőidet, már azt is tudják, mik a kedvenc oldalaid.
  Használod tovább a Chrome-ot és kis jucsúb. Upsz, már be is lépett gmail accountoddal a youtube-ra, tudják milyen videókat nézel. Persze közben már +1-esezhetsz (gugli), mert oda már automatikusan beléptél ha akartál, hanem.
  Aztán ott van a gugli docs...
  A gugli már sok mindent tud az emberekről.

  Azért a májkroszoftot sem kell félteni. A felhő alapú technológiáé a jövő... és a megfigyelés lehetősége :)
  Telefonjuk mint android lesz, tehát egykutya. Win8-at telepítettem, messenger fiók egyből mint felhasználó, mire feltelepült és elindult már az msn fotóm fogadott a kacsa helyett. Csak ők Live-nak hívják ezt az egészet és tudják van e netes xboxod :) ja és persze a doksikat náluk is mentheted és szerkesztheted az éterben a feltöltött fájlaid mellett.
  És még nevünk is van amihez hozzáköthetnek, csak mi azt úgy hívjuk, hogy IP.
  Aki full paranoiás az csak nyilvános wifit használjon, ha az nincs akkor 5 proxyn keresztül netezzen, használjon parancssoros böngit mint régen a lynx, az nem ment el semmit tutira. :)”
 • 17. pamutzokni 2012. január 26. 23:33
  „poltergeist84:

  Persze hogy kinyomja a címeket az androidod.
  Android=google, hiszen ő fejleszti. GoogleMaps-en meg majd minden vállalkozás bejelöli magát, mert ingyen van.”
 • 16. RickCartman 2012. január 26. 20:52
  „15. knifemaster 2012.01.26. 19:55
  na persze, akik a Szíriuszról irányítják az emberiséget 15 ezer éve :-)))))”
 • 15. knifemaster 2012. január 26. 19:55
  „Az iwiw pl a mossados NBH adatbázisa.”
 • 14. bojtár 2012. január 26. 19:30
  „12. poltergeist84
  te se értsed félre megértem mit akarsz mondani csak az ahol most jársz technológiailag messze alul vannak amit te csak el tudnál képzelni az internet technológiáról te azt látod hasznos mert neked az androidos telefonon mekkora segítség másnak pl.:NASA a ott titkolt adatokat is védeni kell amit persze feltörnek hacker szóval ez az internet kétélű fegyver és megfelelő kezekben nagy durva dolgokat lehet véghezvinni. kicsit olvasgassál szubjektíven az internet adta lehetőségekről:)”
 • 13. poltergeist84 2012. január 26. 18:23
  „@nimpuq: Megkövetlek, kedves fórumtárs. Igazad van, ezt elírtam. Bocs.”
 • 12. poltergeist84 2012. január 26. 18:22
  „@bojtár: Egyszerűbbé teszi a keresést. Nekem androidos telefonom van. Ha vállalkozást keresek a környéken, csak a nevét kell beírnom, vagy valami adatot (mondjuk "villanyszerelő") és mindjárt a helyi cégekkel indít, mert tudja, hogy hol vagyok. Igen, ez már létezik. Meg majd nem fog feldobálni nekem olyat, ami nem érdekel, mert tudja, hogy nagyjából mit keresek. Az android olyanokat csinál már most is, hogy ha egy paranoiásabb embertársunk tudná, valószínűleg ólomszobába költözne... Viszont elsősorban én a VeriChipre gondoltam az előnyök terén. Nehezebb lesz majd az utcán kirabolni egy embert, vagy ha eltűnik valaki, könnyebb lesz megtalálni. A milliárdokat raboló emberek sem bujkálhatnak sokáig, és ha valaki mondjuk a Te lakásodat akarja kirámolni, azt is könnyebb lesz elkapni.
  De mielőtt félreértenéd (basszus, elkéstem!) tudom, hogy nem erre megy ki a játék. Informatikus vagyok, átlátok a szitán: Itt is, mint mindenhol: pénz beszél, ember kussol. És a google még gyerekcipő a Facebookhoz képest. A Chip magazinban volt egy nagyon jó cikk erről. Mindent tudnak rólunk, már most, és valójában itt is a pénz áll a háttérben. Meg a reklámok. Júúúúj, tudnék erről mesélni... meg a spamekről, meg azokról a cuki kis képekről, amiket továbbküldozgenek... Igen, mindnek célja van. Ha érdekel, szívesen elmondom.
  De csak hogy tudjátok: már most tudnak rólatok mindent. És az, hogy most a Google bejelentette, hogy másként játszanak, az nem jelenti azt, hogy eddig nem ezt csinálták. Mink van nekünk? A Google "becsszava"? :)
  Amúgy leszögezném, hogy ez csak akkor működik, ha bevagy jelentkezve a google-ba. Így azonosítanak. De egy jó böngészővel (Firefox, Opera) minden leállásnál törlöd a sütiket, vagy a Google-tól el sem fogadod, és meg is szűnt a probléma. ;)”
 • 11. bojtár 2012. január 26. 13:49
  „10. árnyék 2012.01.26. 13:45
  ha lenne meg már a galambokat használnád:)”
 • 10. árnyék 2012. január 26. 13:45
  „Csak ne lenne az a sok hülye mágneses erő! Már rég postagalambokat használnék! De hát mar a galambok sem a régiek!!XDDDDD”
 • 9. bojtár 2012. január 26. 13:16
  „3. poltergeist84 2012.01.26. 07:35
  na ne hülyítsél már milyen előnyei vannak???minden szarral tömik majd a postafiókodat nem beszélve arról amit BeTo barátunk tökéletesen megfogalmazott ez SEMMI másról nem szól csak arról,hogy megfigyeljenek.”
 • 8. BeTo 2012. január 26. 11:47
  „Évek óta szajkózzák, tudósok, gondolkodók, hogy a szabadságjogok teljes leépítése folyik épp. Élen jár az az USA, aki egyébként itt nagyban veri a nyálát a magyar demokráciát féltve, közben szépen leépítik a szabadságjogokat otthon. Mert ez demokratikus? Mikor minden lépésedet figyelik az interneten? :/ Szerintem nagyon nem az.”
 • 7. pörkölt 2012. január 26. 11:36
  „Kedves poltergeist84 !
  "Ilyen erővel mindenkire rá kéne állítani egy figyelő személyt, vagy gépet. Lehetetlen! "
  Szerinted meg tudja mondani valaki, hogy a google mekkora kapacitással rendelkezik? senki se tudja...és nem figyelő személy van, hanem gép.”
 • 6. Csiripiszli 2012. január 26. 11:21
  „Keresünk másikat, kell a fenének a Google!!!”
 • 5. nimpuq 2012. január 26. 09:57
  „"akinek vaj van a füle mögött"

  Vaj a fején, vagy valami a füle mögött...”
 • 4. pamutzokni 2012. január 26. 09:52
  „A mobilt miért hagyták ki? Szinkronizál a gúglival ha engeded, market szintén tehát lesik mit töltöttél le.
  Chrome-ot nem érinti? Ha engedélyezed az is szinkronizálja a könyvjelzőidet, egyből tudják ki vagy, ha meglesik a kedvenceidet.
  Itt nem az a lényeg, hogy akinek nincs vaj a füle mögött az nyugodt maradhat, hanem hogy bármikor rádverhetnek bármit. A´la a hálózat csapdájában c. film :)
  Nem tetszel a rencernek, pár pedooldal oszt bizonyítsd be hogy te ott sose jártál :)”
 • 3. poltergeist84 2012. január 26. 07:35
  „Előnyei, és hátrányai egyaránt vannak mind ennek, mind a VeriChipnek (MonDex). Véleményem szerint csak azt zavarja az, hogy bármikor ellenőrizhető, akinek vaj van a füle mögött. És egyébként is: Ki gondolja komolyan, hogy a kisemberekkel akarnak foglalkozni? Ilyen erővel mindenkire rá kéne állítani egy figyelő személyt, vagy gépet. Lehetetlen! Erre nincs kapacitás. Akit meg figyelni kell, azt figyeljék is. Én nem csinálok semmi olyat, ami miatt érdemes lenne velem foglalkozni, úgyhogy én pont letojom a google-t is.. :) De remélem ennek a rendszernek a hozadéka az is lesz, hogy nem kapok több kéretlen e-mailt, spamet, meg ilyesmi... Viszont úgy látom pont erre megy ki a játék.. :D”
 • 2. sese666 2012. január 25. 22:00
  „Hát ez durva! Senkinek semmi köze hozzá hogy mit nézek a neten!Lassan tényleg nem lesz magánélete az embereknek és a gépek átveszik az irányítást felettünk:D”
 • 1. Loich 2012. január 25. 20:40
  „Durvul a kontroll. hazafias törvény, mobil és telefonszolgáltatók kötelesek rögzíteni a beszélgetéseket és cellainformációkat, minden utcasarkon kamerák, minden lépésünk rögzítve és figyelve. Az orwelli világ centikre van. Kárász Róbert lánya pedig nemrégiben a VeriChipet "szimpatikus"nak titulálta a TV ben. Ez már nagyon durva! Szerintem fogalma sincs mit jelent a verichip. A Jóságos Isten mentse meg a világot tőle !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levágott fejjel pózolt, a képet gyerekek találták meg a mobiljában

Azonosították azt a brit férfit, aki egy levágott fejjel és más emberi testrészekkel pózolt fotókon.… Tovább olvasom