Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Már az oviban kellene szexuális felvilágosítás?

"Nálunk tabu téma a szex, még sose beszéltek róla velem, sőt mi több, ha véletlenül egy kicsit intimebb jelenet van a tévében, már akkor is csatornaváltás van" – idézet egy 16 éves tinilány leveléből. Tényleg ennyire elmaradottak vagyunk a szex területén? Mi az igazság?Kérdésünkre a Tisztavonal Drog és Aids Megelőzési Egyesület alapító tagja Perjés Péter alelnök, és felesége Perjés-Bardon Erika válaszolt. Kíváncsi vagy? Nézd meg videónkat:

Nézd meg videónkat! Kamera: Cseh RóbertPerjés Péter és Perjés-Bardon Erika
Perjés Péter és Perjés-Bardon Erika


Hogyan mondjam el anyának, hogy szexelek?

A pedagógusok tabuként kezelik ezt a témát, az iskoláknak nyűg a felvilágosítás, a szülők pedig felháborodnak, ha csemetéjük óvszerrel megy haza. Évente csaknem nyolcezer 18 éven aluli fiatalon végeznek abortuszt Magyarországon, ám a szexuális felvilágosítás a mai napig nem létezik. Nagy-Britanniában mostanság épp azért tört ki botrány, mert a szülők szerint 6-8 éves gyermekeik a szexuális felvilágosításnak köszönhetően túl korán szembesülnek olyan dolgokkal, mint az óvszerhasználat, az egyneműek egymás iránti vonzódása, vagy a nemi betegségek tünetei.

Mi talán a ló másik oldalára kerültünk?

Családok és iskolák: hallgatnak a szexről
Jórészt ennek a helyzetnek a számlájára írható, hogy hazánkban nagyon sok, évente 7–8 ezer tizennyolc éven aluli fiatalon hajtanak végre abortuszt. Ez a statisztika azonban kevés embert zavar, legfeljebb akkor bolydul fel egy iskola, ha az intézményen belül lesz terhes egy 13–14 éves lány. A szülők többségét azonban még ez sem rázza fel: a családok ugyanis az elhallgatásban abszolút cinkosai az iskolának. Forrás: nana.hu
Biztonságos szexet! A fotó illusztráció.
Biztonságos szexet! A fotó illusztráció.


Kérdésed van? Nem tudod kihez fordulj?

Mi segítünk!

Illusztráció
(A kép illusztráció)  Amit máshol nem mertél... nálunk megkérdezheted! Várjuk leveledet a traccsparty@kisalfold.hu e-mail címre!

 

Olvasóink írták

 • 16. lolita 2009. május 16. 15:24
  „Pancser! En is a velemenyen vagyok ,es mar azon sem csodalkoznak ha a jövö nemzedeke allo kukival jönne a vilagra!”
 • 15. Truder 2009. április 22. 10:13
  „7. hozzászólás MTT 2009.04.10. 20:41
  Igazad van.Bár szerintem az őszinte beszélgetéseknek is van szeerpük a dologban.Az a baj,hogy mindenhonnan árad a szexualitás,és a gyerekek nincsenek kellőképpen felkészítve rá,hogy hogyan kezeljék..Menők,nagyok akarnak lenni,és azt hiszik,hogy ennek csak egy módja van,eszetlenül mindent bevállalni!
  Az biztos,hogy a jó példa erős hatással van rájuk,helyes erkölcsi normákat látva,nem kerülnek tévútra(legalábbis kisebb az esély).”
 • 14. Muaddib 2009. április 19. 09:35
  „,,Szülök nyitót házasságban élnek milyen példát, mutatnak a gyerekeknek"

  Papa mit értesz nyitott házasságon?”
 • 13. Muaddib 2009. április 19. 09:32
  „1/Mai világban nem akkora kunszt hogy a Gyerek megértse a szexualitás lényegét.
  Hogy ezt hogy dolgozza fel az más kérdés.
  Ha egy olyan családban nő fel, ahol a gyerek nem utcán nevelkedett és a szülők nem prűdként kezelik a témát akkor az a legtökéletesebb.
  De szerintem tapasztalatból azt kell mondanom, hogy Gyakorlati téren/itt nem a szexre gondolok/ a tanárok a legéletképtelenebbek.
  Sajnos olyanok oktatnak, akik érzelmi intelligencia és Gyakorlati élettapasztalat nincs!
  A másik, hogy a Tv-ből az jön le, hogy pornós, celeb vagy buzi érdemes lenni”
 • 12. jerika 2009. április 16. 22:10
  „"A pedagógusok tabuként kezelik ezt a témát, az iskoláknak nyűg a felvilágosítás, a szülők pedig felháborodnak, ha csemetéjük óvszerrel megy haza."- NEM ÉRTEK EGYET! A felvilágosítás elsősorban a szülő dolga! Nem a pedagógus feladata! Szerencsére minden iskolákban dolgoznak egészségügyi szakemberek (eü. főiskolát végzett védőnők), akiknek feladatuk a felvilágosítás, a fogamzásgátlási módszerek, és a szexuális úton terjedő betegségek a megelőzési lehetőségek ismertetése! Foglalkoznak az érzelmi fejlődéssel, a szerelem a párkapcsolatok kialakulásával. Mindezt osztályfőnöki ún. "beszélgetős" órákon történik. Valamint személyes, négyszemközti tanácsadásra is van mód. A középiskolák jó kapcsolatban vannak a tini ambulanciával, melyre valóban nagy szükség van, hiszen tényleg korábban kezdik a mai tinik a szexet. Ennek ellenére valóban még mindig magas az abortuszok száma, de érdemes visszanézni a statisztikákban. Az abortuszok száma évről évre csökken, talán éppen az iskolákban történő felvilágosításnak köszönhetően!”
 • 11. Túrabakancs 2009. április 16. 09:45
  „Szerintem a Tarka magyaroktól származhat ez az ötlet, hatalmas örömet szerezve a pedofil óvóbácsik
  nagy részének! Inkább a kereskedelmi csatornákat kellene megfékezni, hiszen az a fertő amit néha
  ott látni és hallanai, az kimeríti a jóízlés határát!”
 • 10. ASHER 2009. április 11. 10:50
  „...."apu hod med be,apu hod med be az a vastag bre,az ovoneni valagaba??"....
  valahogy igy????
  mert az a kolok olyan hu de sokat abbol meg nem igen erthet meg igazan!!!!
  ja!!! es ki is lenne az aki felvilagositana ott??
  netan az a cegledi ringyo; maya gold????
  eszement patkanyok!!!ilyen marhasagokra koltetni a penzt megint,a szulokkel!!!lelki szemeimmel latom;"gyerekek
  holnaptol mindenki egy mubret hoz az uzsonnas staniclijaban!!!!"”
 • 9. mobile 2009. április 11. 08:31
  „Van egy 7 és egy 8 éves fiam. Ha kérdeznek valamit, válaszolok rá, természetesen a koruknak megfelelően. Nem érdekli túlságosan a téma őket (még), de jöttek már haza úgy iskolából, hogy osztálytársaik durva dolgot meséltek nekik, amit gondolom vagy tv-ben, vagy szülőktől láttak. Ebben az esetben is a szülőnek kell résen lenni, és okosan kezelni a dolgot. Csak kevés az ilyen szülő. Sokan nem is tudják mit néz a gyerek délután a tv-ben, pedig sokszor van benne erőszak és szex is. Nehéz a mai világban okosan gyereket nevelni. Szinte mindent a szexualitással reklámoznak.Pl: volt egy fagyi reklám, anit a hölgy úgy nyalt, mint ahogyan azt a 18 éven felüli filmekben szoktak, mindezt "természetesen" lenge öltözetben. Szóval figyeljünk gyermekeinkre és észre fogjuk venni, mikor mit kell nekik elmondanunk.Azt azért nem hiszem, hogy már az oviban kell.”
 • 8. melek 2009. április 10. 20:58
  „Persze,ovszert is osztogassanak, mert a felvilagosito ora utan majd biztos ki is fogjak probalni azt, amit tanultak......”
 • 7. MTT 2009. április 10. 20:41
  „Bizton állítom és vallom, hogy a szexuális felvilágosítás, csak csepp a tengerben. Az én 40-en túli korosztályomat, még prűdségből, álszeméremből nem világosították fel a szülei. - ahogy az enyémek sem, engem.
  Az intimitás az két emberes. Senkire a világon nem tartozik. Csak arra a két emberre, aki szereti egymást. Az én fiaim 22 és 19 évesek. Nem kellett őket felvilágosítanom, mert soha nem volt tabu-téma előttük. Amit maguktól szerettek volna tudni, - megkérdezték. Ez így van jól. Teljesen normális felnőttekké váltak. A minta előttük és minden családban felnövő gyerek előtt, az a saját szülei élete. A hűség, a kiegyensúlyozott párkapcsolatban felnövő gyermek a mi tükrünk. Azt látjuk viszont, ahogyan mi élünk előttük.
  Pancser, - nem vagy maradi.”
 • 6. pancser 2009. április 10. 16:57
  „Pontosan fordítva látom mimt amit a cikk állít. Azért van annyi nem kívánt terhesség mert mindenünnen a szexualitás zudul a fiatalokra. A felvilágosít többet árt mit használ, ha igazán felvilágosítás egyáltalán és nem figyelemfelkeltés. A szüzesség igenis érték, a hűség is az, mondom férfi létemre. Az intim dolog azért intim, mert a legbensőbb magánügy, beteg ember kivételével nem beszéli ki senki. Ha két ember szereti egymást, nem kell semmilyen felvilágosítás. Nem a technikán múlik kedves tinilányok, hanem a kölcsönösségen, ami csak kettőtökre tartozik. Nem bánom, hogy maradinak nyilvánítanak emiatt a vélemény miatt, ezt büszkén vállalom.”
 • 5. farkasbalintm 2009. április 10. 15:33
  „sajnos ahogy halad a világ, lassan már tényleg az oviban kéne felvilágosítás.
  kis városkánkban sem ritka az olyan tizenéves (és ez lehet akár 11-12 is), aki aktív szexuális életet él.
  a miértek kutatása felesleges, változtatni már ezen nem nagyon lehet. és mire az okok kiderülnének, sok olyan vastagon meggazdagodna, akinek a témához semmi köze :)
  emlékszem, amikor általános iskola 7.-es voltam, és papírgyűjtéskor szexújságot találtunk, hát az akkor elmondani nem lehet, milyen szenzáció volt.
  viszont prűdnek sem kell lenni, és igen is, inkább hozzáértő embertől hallja/tanulja meg a dolgot a gyerek, mint a pornófilmekből. mondjuk lehetne példa a "szüzet szüntess" című film. mármint abból a szempontból, hogy ott is hasonló problémák voltak, és modernizálták a felvilágosító filmet.
  asszem ennyit akartam”
 • 4. kackac 2009. április 10. 10:30
  „PaPa köszönöm, szívemből szóltál.”
 • 3. Duracell-copy 2009. április 10. 10:29
  „Persze, hogy kellene az oviban a szexuális felvilágosítás! Sőt, önként jelentkezőkön, vagy azok hiányában kisorsolt gyerekeken Pedofil Teofil bácsi gyakorlati bemutatót is tarthatna. Idióták!”
 • 2. Lobbo71 2009. április 10. 07:52
  „A szexualitáshoz való viszonyról sokmindent elárul, hogy senkit nem zavar, ha egy számítógépes játékban le lehet lőni embereket meg át lehet menni rajtuk kamionnal, de amint egy kis utalás történik a szexre, rögtön a játék betiltását követelik. Hát én inkább szeretném, hogy a gyerekem 16 évesen szexeljen, mint hogy embereket lőjjön le...”
 • 1. PaPa 2009. április 10. 07:01
  „Szerintem elöször a gyerekeket játszani kellene megtanitani mert nem tudnak játszani. Meg lehet nézni a játszótéren nem játszanak hanem agresziven reagálnak minden olyan dologra ami nem tetszik nekik. A játszótereken nem találják fel magukat. A szülöknek meséket kellene olvasni nekik nem pedig a Tv, és a számítógép mellé ültetni és akció filmeket meg stratégiai játékokat engedni neki játszani. A sex helyet foglakozni beszélgetni kellene velük a problémájukról. Ez hazugság, hogy csak az érdekelné a gyereket csak igy egyszerübb egymásra mutogatni. A család mint egy jól felépített rendszer(keresztény felfogásban) már majdnem bűn. Akkor mikor a szülök nyítot házaságban élnek milyen példát mutatnak a gyerekeknek? Nincs erkölcsi tartás azokban az emberekben akik családot alapítanak. Ezt hirdetik mindenhol, a keresztény tudatot kiölték a mai szülökböl(kivételek vanak) nincs hagyomány csak a saját problémájuk a munka, vagy munkanélküliség és ebböl adodóan az alkoholizmus és a nyitott szex. Nem a szexet kellene megtanitani a gyerekkel, hanem a család értékét kellene megtanítani de nem csak a gyerekeknek hanem a jelenlegi szülöknek nevezet embereknek akik nemfogadják meg azokat a tanácsokat amiket a nagyszülök adnának. Mikor látja a gyeremek, hogy se az édesanya se az édesapa nem fogadja meg azokat a tanácsokat amiket a nagyszülök adnának, akkor hogyan várhatják el, hogy nekik elfogadják a tanácsukat a gyerekek?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségre ártalmas a munkahelyi előléptetés?

A munkahelyi előrelépés árthat az egészségnek, és a magasabb beosztásba kerülőknek kevesebb idejük… Tovább olvasom