Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Manitu keleti fia - Gojko Mitic 70 éves

Hosszú, fekete haj, kifürkészhetetlen tekintet, mokaszin és rojtokkal díszített bőrnadrág: Gojko Mitic.

A leírás éppúgy ráillik Csingacsgukra és Tecumsehra, mint Ulzenára. Ők az indiánregények híres hősei. Aki pedig a filmvásznon bőrükbe bújt, az nem más, mint az egykori keleti tömb Pierre Brice-a, Manitu keleti fia: Gojko Mitic szerb színész, aki a napokban töltötte be a hetvenet.

Az NDK-s indiánfilmek főszerepeiben tündöklő híresség sokak számára mai is a gyerekkori hű barátot testesíti meg, sok országban elég csak keresztnevét említeni, és mindenki tudja, kiről van szó, noha évtizedek teltek el első sikerei óta.A kor azonban Gojko Mitic számára csupán hozzáállás kérdése. "Belülről jön, hogy ki mennyinek érzi magát" - állítja teljes bizonyossággal.
Hetven éve ellenére a színész még mindig jó formában van, igaz, fekete haja mára őszbe váltott. A titkait faggató kérdésekre rendre azt válaszolja, hogy fiatalosságának nyitja a dohányzásról való lemondásban, a sok zöldségen és kevés zsíron alapuló egészséges étkezésben, a rendszeres sportban és a mérsékelt alkoholfogyasztásban rejlik. Na meg abban, hogy szigorúan nemet mond a szépészeti beavatkozásokra.

Rézbőréből nem tudott kibújni

Mitic csillaga a hatvanas években ragyogott fel, amikor a keletnémet filmgyár, a DEFA keleti hőst keresett a Nyugaton oly népszerű Karl May-történetek főszerepére. 1966 és 1985 között az akkor még jugoszláv színész 15 alkalommal köthette hátra indiánként fekete haját, a potsdami Babelsberg filmstúdióban sorra készültek az indiánfilmek, amelyekért milliós közönség rajongott.A 180 centi magas színész megnyerő kisugárzásával könnyedén bújt Csingacsguk, Ulzena és Tecumseh bőrébe, és még a veszélyesebb jelenetekben sem tűrt meg kaszkadőrt, aki helyettesítette volna. Igazi indiánnak tűnt, ahogy megülte a lovat, noha paripáival nem a prérin, hanem valahol Brandenburg tartományban vágtázott.

Kevesen tudják róla, de tudományos-fantasztikus filmekben és televíziós produkciókban is szerepelt, sőt még rendezett is. Rézbőréből azonban nem tudott kibújni, népszerűségét az indiánfilmeknek köszönhette.
"Indiánságához" a rendszerváltás után is hű maradt, 1992-től 2006-ig a németországi Bad Segeberg-i Karl May fesztiváljátékok Winnetouja volt. Érdekesség, hogy azelőtt soha nem öltötte magára a "nyugati indián", vagyis Pierre Brice egykori szerepét.

A Németországban, Berlinben élő Mitic színházban is játszik, 2007 és 2009 között Schwerinben a Száll a kakukk fészkére című darabban láthatta a közönség. Televíziós sorozatokban szintén forgat, sőt régi szenvedélyének, az éneklésnek is hódol.

Olvasóink írták

 • 4. DömötörLászló 2010. június 17. 07:57
  „Nagy rajongója vagyok ma is 54 évesen . Nem beszélve gyerekorom hőséről. Úgy hogy örömmel tudtam üdvözölni a róla szóló cikket Köszönet érte. Kicsi”
 • 3. mikvannak 2010. június 16. 13:17
  „Nagyon szerettem a filmeit,én is sajnálom hoyh nincs róla mostani kép azért kiváncsi lennék én is,”
 • 2. macskaszem 2010. június 16. 13:07
  „Jó filmek is voltak, nem a nagy hanghatásokra meg a technikára épült. Arról nem is beszélve hogy csodás tájakat ismerhettünk meg.
  Kár hogy mostani kép nincs a színészről de biztos hogy még fiatalos.”
 • 1. lina3 2010. június 16. 11:42
  „Isten éltesse még sokáig!!!!!

  Én még ma is szívesen nézem az indiános filmeket,hiszen boldog gyermekkoromat hozzák vissza.
  A mostani gyerekeknek sem ártana nézni őket ,talán nem lennének olyan önzők és lelketlenek!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dzsesszlemezzel állt elő Amy Winehouse apja

Nem esett messze az alma a fájától: megjelent az extravagáns brit énekes sztár, Amy Winehouse… Tovább olvasom