Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Kuba nem engedélyezte Hemingway halászfeljegyzéseinek tanulmányozását

A kubai hatóságok egyelőre nem engedélyezték, hogy a szigetországban tartózkodó amerikai kutatók tanulmányozzák Ernest Hemingway értékes horgászfeljegyzéseit, ám azon lesznek, hogy a jövőben lehetővé tegyék számukra a kutatást.
A kubai nemzeti örökségvédelmi tanács azt közölte, hogy az Ernest Hemingway unokái társaságában érkezett tengerbiológusok kubai tartózkodásuk idején egyelőre nem láthatják a horgásztáblákat.

David Die kutató derűlátóan nyilatkozott arról, hogy majdan betekintést nyerhetnek a feljegyzésekbe, amelyek értékes részleteket tartalmazhatnak a Nobel-díjas író éveken keresztüli horgászatáról Kuba partjainál. Az adatok ismeretétől azt remélik, hogy segít kideríteni, mekkorát változott a halállomány a térségben a túlhalászat miatt.

A sporthorgászok rendszeresen feljegyzik a kifogott halak számát, méretüket és ezek a feljegyzések egyes térségekben a tudósok egyetlen forrásai az állománycsökkenés kiderítésére.

Ernest Hemingway unokái világhírű nagyapjuk legkedveltebb helyszíneit keresték fel Kubában. John és Patrick Hemingway a Havannához közeli Cojímar halászfaluban virágot helyeztek el az író mellszobránál, megemlékezve arról, hogy Hemingway hatvan évvel ezelőtt átvette az irodalmi Nobel-díjat.

A megemlékezésen kívül a Hemingway unokák látogatásának célja egy olyan kampány támogatása volt, amely a helyi vitorláshalak és Az öreg halász és a tengerben is szereplő marlinok megóvására buzdít. A helyi halállománynak még mindig nem sikerült kihevernie az 1970-es évek felelőtlen túlhalászatát és továbbra is jelentős fenyegetést jelent a fajokra a kereskedelemi célú halászat. Kubának már nincsen hatalmas mélytengeri halászflottája, ám a sekély vízre berendezkedett halászok horgaira még mindig akadnak ezen fajok egyedeiből.

"Reményeink szerint a mostani látogatás nyomán nagyobb lesz az információcsere a kubai és az amerikai kutatók között" - mondta a delegációval érkező Robert Peck, a philadelphiai Természettudományi Akadémia munkatársa. "Muszáj párbeszédre bírnunk a két kormányt. A természetvédelem olyan ügy, amely nem ismer politikai határokat" - hangsúlyozta a szakember.

Hemingway hosszú ideig élt Kubában és barátságot is kötött Cojímar halászaival. Egyikük, Gregorio Fuentes inspirálta Az öreg halász és a tenger című műve megírására. Végül neki ajándékozta Pilar nevű jachtját is, amely ma Havanna egyik elővárosában, Hemingway egykori otthona, a Finca Vigía közelében áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romániában is megjelenik a Telekom márkanév

Romániában is megjelenik szombattól a Telekom márkanév a távközkési piacon, miután a volt román… Tovább olvasom