Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Keresi a világ legfontosabb videojátékait egy amerikai játékmúzeum

A múzeum a "hírességek csarnokában" helyezné el a modern társadalomra és kultúrára legnagyobb hatást kifejtő elektronikus játékokat.
A rochesteri Strong Játékmúzeumban már található egy hasonló gyűjtemény, amely a legnagyobb hatású hagyományos játékok - köztük a Rubik-kocka - előtt tiszteleg. Az intézmény az új csarnokot különféle konzolos, számítógépes és mobiltelefonos játékoknak szenteli.

"Az elektronikus játékok megváltoztatták azt, ahogy játszunk, tanulunk és viszonyulunk egymáshoz" - hangsúlyozta G. Rollie Adams, a múzeum vezetője.

Bárki nevezhet játékokat az évente megrendezendő megmérettetésre, a döntősöket egy szakmai bizottság fogja kiválasztani. Az idei nevezési határidő március vége.

A legfontosabb játékokat az újságírókból, tudósokból és videojáték-szakértőkből álló zsűri több kritérium alapján szelektálja: népszerűség, élettartam, földrajzi elterjedtség, valamint a más játékokra, a populáris kultúrára és általában a társadalomra gyakorolt hatás mértéke a legfontosabb szempont.

A kezdeményezést méltatta Don Daglow játéktervező is, az 1981-es Utopia című legendás videojáték fejlesztője, akinek a nevéhez fűződik a világ első grafikus online szerepjátéka, az 1991-es Neverwinter Nights is.

Daglow szerint a videojáték-tervezők ugyanazt tűzik ki maguk elé célként, mint amit egy jó film vagy televíziós program akar elérni: szórakoztatni és elgondolkoztatni az embereket.

A Strong múzeum maga is foglalkozik videojátékok és a hozzájuk kötődő relikviák - például vállalati feljegyzések és személyes iratok - gyűjtésével és megőrzésével, amelyekből összesen több mint 55 ezer található a birtokában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesebeli házikót kapott Dug, a kutya - videó

Gazdája fanatikus Fel! rajongó, ugyanis nemcsak a mesebeli kutya után nevezte a négylábút, hanem Mr.… Tovább olvasom