Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Karácsonyi balesetek - Tanácsok az ünnepi díszítéshez

Az utóbbi években a karácsonyi ünnepek alatt jelentısen megszaporodtak a háztartási balesetek, tőzesetek, melyek legtöbbje elkerülhetı lett volna, ha figyelmesebben használjuk az elektromos berendezéseket a háztartásban.
A felügyelet nélkül, bekapcsolva hagyott égısor, az elıírásoknak nem megfelelı belső és külső fényfüzérek áramütést okozhatnak.

Az ünnepek közeledtével az ajándékok készítése és vásárlása mellett egyre több időt fordítunk otthonunk, kertünk karácsonyi díszbe öltöztetésére.

Az ünnepi hangulatot még bensőségesebbé teheti egy
fenyőgirland, egy szépen elhelyezett kültéri izzósor vagy egy ízléses ajtó, ablak- és asztaldísz, de tanácsos körültekintőnek lenni az elektromos díszek megvásárlásakor és használatakor.


Tippek a biztonságos karácsonyi díszítéshez

1. Fényfüzért, elektromos dekorációt csak üzletben vásároljunk, lehetőség szerint még az üzletben próbáljuk ki, és mindig ellenőrizzük, tartalmaz-e magyar nyelvű használati útmutatót.

2. Külső dekorálásra kizárólag kültéri használatra készült, vízálló terméket vásároljunk és használjunk.

3. A karácsonyfaégők felhelyezésénél ügyeljünk arra, hogy a fénygirland ne legyen csillagszóró és gyertya közelében, és az égők ne érjenek össze.

4. A beltéri füzéreket óvjuk a nedvességtől, és ha állatot tartunk a lakásban, a vezetékeket úgy helyezzük el, hogy házi kedvenceink ne tudják elérni, szétrágni.

5. Az elektromos díszek javítását lehetőség szerint bízzuk szakemberre.

Csupa fény és csillogás

Az ünnep ékét, a karácsonyfát díszítő fényfüzérek a legveszélyesebb elektromos cikkek közé tartoznak. Az egyik legfontosabb tanács, hogy fényfüzért csak üzletben vásároljunk, mert az üzletek csak olyan
termékeket forgalmaznak, amelyek biztonsági szempontból megfelelőek. Lehet, hogy az utcai árusnál, a karácsonyi vásárban kedvezőbb áron juthatunk égősorhoz, de helyszíni kipróbálásukra nincs lehetőség, és gyakran használati útmutatót, garanciát sem adnak hozzá. A magyar nyelvű tájékoztató nélkülözhetetlen követelmény az elektromos cikkeknél, mert az előírástól eltérő, szabálytalan használat - a termékek
károsodása mellett - komoly balesetveszély, áramütés forrása is lehet. A csomagolódobozról nem hiányozhat a részletes magyar nyelvű felirat, a fényfüzérről pedig a tájékoztató címke. A termékeknek minden esetben rendelkezniük kell az európai megfelelőséget jelentő CE jelöléssel, mely jelzi, hogy a termék megfelel a vonatkozó hatósági követelményeknek.

Ha már beszereztük a megfelelő fényfüzért, az útmutatót tanácsos alaposan áttanulmányozni, így elkerülhető például, hogy a beltéri működtetésre való égősort használjuk kerti fényként. Ilyen célra olyat válasszunk, amin feltüntették, hogy kültéri használatra készült, mert ezek vízállóak. A kültéri fényfüzérek a beltéritől eltérően csak maximum 24 V-os feszültséggel működnek, és a 230 V-os hálózatra transzformátorral csatlakoztathatók. Foglalataik vízmentesek és nem megbonthatók, ezért nem tudjuk és nem is szabad megjavítani.

Felvillanyozva – külső dekoráció

Különösen fontos a stabil felhelyezés, nehogy az első fuvallat lesodorja a díszeket és ezzel balesetveszélyes helyzetet idézzen elő. A szakszerűtlenül felszerelt világítás zárlatot, tüzet okozhat. Érdemes minden elektromos dekorációt még felszerelés, kihelyezés előtt kipróbálni, nehogy a munka végeztével derüljön ki, hogy selejtes darabot fogtunk ki. Felhelyezés előtt gondoljunk arra is, hogy a vezetéket - főleg a toldásoknál - óvni kell a hótól, az olvadékvíztől.

A füzérek áramátalakítóját beltérben kell elhelyezni. Fontos szempont lehet az is, hogy ne akadályozzon bennünket megszokott mindennapi tevékenységeinkben.

A karácsonyfa – belső díszek

A lakásban használható karácsonyfafüzérek sorosan kapcsolt lámpatestekből állnak, közvetlenül a 230 V-os hálózatra csatlakoztathatók. A fényfüzér karácsonyfára helyezésekor a füzér egyes lámpafoglalatai vagy izzói a fa ágaitól sugár irányban mindig kifelé álljanak, és ügyeljünk arra, hogy az égők ne érjenek össze, és ne melegítsék egymást. A fénygirland soha ne haladjon csillagszóró vagy gyertya mellett. A beltéri füzéreket óvjuk a nedvességtől. Ha az elektromos díszünk meghibásodik, lehetőség szerint bízzuk szakemberre a javítását.

Amennyiben egy izzó kiég, és rendelkezünk megfelelő, azonos feszültségű pótizzóval, azok cseréjét mi is megtehetjük, de javításkor ne felejtsük el kihúzni a füzér villásdugóját a hálózati csatlakozó aljzatból! Az E5-ös és hasonló kis méretű, dugaszolható típusú lámpafoglalatokat tartalmazó füzérek esetében a füzér teljesítménye nem haladhatja meg az 50 W-ot. A karácsonyfaégőket éjszakára energiatakarékossági és balesetvédelmi szempontból szintén javasolt áramtalanítani.

Ha a lakásban állatot tartunk, az elektromos díszek, így a karácsonyfafüzér elhelyezésénél legyünk körültekintőek. Az égők elektromos vezetékeinek elrágása életveszélyt jelent a kutyák és a macskák számára. Ezért a vezetéket ne hagyjuk a földön, a fa alatt, hanem rögzítsük a falra, lehetőség szerint olyan magasságba, ahol házi kedvenceink nem tudják elérni.

Olvasóink írták

  • 2. zotya975 2008. december 09. 19:04
    „Aki ezt a cikket írta vásárolt, és használt már életében fényfüzért? Az üztelek csak olyan terméket forgalmaznak amelyek biztonsági szempontból megfelelőek. Pölö Tesco made in Cina? Az izzók a fa ágaitól sugárirányban kifele mutassanak. Ez hogy is néz ki gyakorlatban? Ha elektromos díszünk meghibásodik javítását bízzuk szakemberre. Biztos sok díszt visznek karácsonytájt a villanyszerelőhöz! Köszönjük a tanácsokat, és Boldog Karácsonyt!”
  • 1. tarkabarka84 2008. december 09. 18:48
    „Jaj, ne tegyétek már ezt ezzel a szegány vizsluccal...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négymilliárdos beruházás a Kisalföld testvérlapjánál

Szeged–Győr - A Kisalföld kiadója, a Lapcom kft. új nyomdát avatott kedden Szegeden. Ott… Tovább olvasom