Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Jön a szabad szemmel is megfigyelhető 103P/Hartley 2-üstökös

Az év legfényesebb, talán szabad szemmel is látható üstököse lesz a 103P/Hartley 2, amely ebben az évszázadban már nem is kerül ennyire közel bolygónkhoz.
Mint a Magyar Csillagászati Egyesület (http://www.mcse.hu) honlapján olvasható, a Föld-súroló üstökösök csoportjába tartozó égitestet Malcolm Hartley brit asztrofizikus fedezte fel 1986. március 15-én.

"A 6,47 éves keringési idejű üstökös megfigyelése azért is kiemelten fontos, mert októberben és novemberben az EPOXI program keretében a Deep Impact szonda közelről vizsgálja az üstökös aktivitását, miközben november 4-én 700 kilométerre megközelíti az üstökös 1,2x1,6 kilométeresre becsült magját. Bár a nyári hónapokban nem nagyon mutatta magát, a szeptemberben már csak 30-40 millió kilométerre járó üstökös fényessége remélhetőleg a korábbiaknál is gyorsabban, 9 és 6 magnitúdó között növekszik majd" - emeli ki az MCSE honlapja.

"Kéz a kézben" halad a szeptemberi égbolton a két óriásbolygó, Jupiter és Uránusz. Az idei együttállás olyan szerencsésen alakul, hogy a két planéta ugyanazon az éjszakán, szeptember 21-én lesz szembenállásban a Nappal.

"Míg tavaly a Neptunusz, idén az Uránusz közelében látjuk a Naprendszer királyát, az évente egy állatövi csillagképet "ugró" Jupitert. Mindenképpen a Jupiter ígér több látnivalót, a Galilei-holdak helyváltoztatása már kis nagyítású távcsővel is remekül figyelemmel kísérhető. Természetesen a légkör jelenségei adják a legizgalmasabb megfigyelési lehetőséget, a bolygó észlelése mindenféle méretű távcsővel ajánlott. Közepes átmérőjű műszerrel már sok apró struktúra és annak változásai nyomon követhetőek a légkörében, most pedig külön érdekesség az egyik egyenlítői sáv hiánya" - hangsúlyozza az MCSE honlapja.

A Jupitertől 1 fokkal nyugat-északnyugat irányban látszó Uránusz már nem szolgál ennyi látványossággal, ám ennek ellenére érdemes megfigyelni, hiszen jellegzetes színe könnyen látható és nagy nagyítással korongalakja is felismerhető. Érdekessége, hogy a látott szín nagyban függ a távcső optikai rendszerétől: a 20 centiméter átmérő fölötti távcsővel esély van megpillantani legnagyobb holdjait is. Szeptemberben lesz a legkedvezőbb időszak a Merkúr hajnali megfigyelésére, a Vénusz pedig 28-án éri el a legnagyobb fényességét, amely miatt a nappali égen is megkereshető. A Szűz- majd a Mérleg-csillagképben előretartó mozgást végző Mars az esti órákban látható, két órával nyugszik a Nap után.

Olvasóink írták

 • 2. Jandex 2010. szeptember 05. 15:11
  „Majd ha legközelebb jön megnézem!:)))”
 • 1. ombi 2010. szeptember 05. 08:54
  „Erősen túlzó a cím.
  A Hartley 2 fényessége "9 és 6 magnitúdó között" várható az előrejelzések szerint.
  6-os fényességű csillagot ideálisan sötét égbolt esetén (hol van ma már ilyen?) még éppen meglát egy jó szemű ember, ennél halványabbat már nem. Ráadásul egy diffúz fényfoltot még sokkal nehezebb is megpillantani az égen, mint egy pontszerű csillagot.
  Tehát: Jön az esetleg szabad szemmel is meglátható 103P/Hartley 2-üstökös. Így tárgyszerűbb volna a cím.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tej hatékony ellenszere a fokhagymás szájszagnak

A fokhagymás étel egészséges, de másnap kellemetlen következményei vannak embertársainkra nézve. A… Tovább olvasom