Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Hollywood nyárra Párizsba költözik

A külföldi filmeknek bevezetett húsz százalékos adókedvezmény miatt Párizsban készül idén nyáron több hollywoodi produkció, köztük Martin Scorsese legújabb filmje, amelyet eredetileg Budapesten terveztek forgatni.
Az év eleje óta a nemzetközi produkciók franciaországi kiadásaik után húsz százalékos adókedvezményben részesülnek 4 millió euróig. A kedvezményről rendelkező törvény kimondja, hogy a visszatérítést igénylő filmekben a forgatás helyszínének beazonosíthatónak kell lennie, azaz a film készítőinek népszerűsítenie kell Franciaországot. A rendelkezés sikerét mutatja, hogy eddig 23 produkció részesült ilyen adókedvezményben, s a nyár folyamán több hollywoodi rendező is Franciaországba készül.

Woody Allen Párizsban játszódó filmjének forgatókönyve több mint három éve elkészült, de a rendező eddig azért nem forgatott a francia fővárosban, mert túl magasak lettek volna a költségek. Az adókedvezménnyel azonban elhárultak a pénzügyi akadályok. Ráadásul időközben új elnöke lett Franciaországnak, aki hivatali ideje kezdetén újranősült, s Woody Allen az új first ladyben, Carla Bruni-Sarkozyben találta meg a legmegfelelőbb színésznőt a készülő produkció egyik szerepére. A Le Journal du Dimanche című lap értesülése szerint a Midnight in Paris forgatása hétfőn kezdődik az elnöki hivatal, az Elysée-palota tőszomszédságában lévő Bristol Hotelben.

Az elnökné oldalán - aki egy múzeumigazgatót alakít a filmben - Marion Cotillard, Adrien Brody, Owen Wilson és Kathy Bates lesz majd látható. A forgatás augusztus 20-ig tart. Martin Scorsese a párizsi Gare du Nord pályaudvart választotta helyszínül Brian Selznick The Invention of Hugo Cabret című képes ifjúsági regényének adaptációjához, amely egy halott apja emlékével szembesülő árva kisfiú történetét dolgozza fel. A film főszerepeit Jude Law, Ray Winstone, Christopher Lee, Ben Kingsley és Sacha Baron Cohen alakítják. Bahman Naraghi producer a France 2 közszolgálati televízióban elmondta: amíg nem volt a francia adókedvezmény, a film külső helyszíneit Budapestre tervezték, a belső jeleneteket pedig Londonban vették volna fel.

Az új francia intézkedésnek köszönhetően azonban a párizsi forgatással egymillió dollárt takarít meg a produkció. "Ezt a filmet gyerekek és felnőttek is meg fogják nézni tíz, húsz vagy akár harminc év múlva is. Biztos, hogy kultuszfilm lesz, ahogy Scorsese minden filmje az. Az az imázs, amit ez a film fog Párizsról sugározni, megmarad örökre. Ez pedig az ország számára olyan kincs, amelynek nincs ára" - tette hozzá. A France 2 úgy tudja: az adókedvezmény miatt még idén Clint Eastwood és Christopher Nolan is Franciaországban rendezi következő filmjét. Előttük azonban még Steven Spielberg rendezkedik be idén nyárra Párizsban, aki szintén egy ifjúsági regény, Michael Morpurgo műve alapján forgat filmet War Horse címmel. A történet az első világháború idején Franciaországban játszódik. Főszereplője egy kisfiú, aki megpróbálja az angol hadseregnek eladott lovát megtalálni.

Az amerikai filmbemutatót 2011. augusztus 10-ra tűzték ki, pedig a forgatás még nem kezdődött el. A Le Journal du Dimanche szerint a rendező még mindig keresi a női főszereplőt egy 13-14 éves lovagolni és angolul jól tudó francia lány személyében.

Spielberget Demi Moore követi Párizsban, aki augusztusban egy két évvel ezelőtt készült francia film, a Lol amerikai remake-jében a Champs Elysées-n található Fouquet,s Barriere Hotelben fog forgatni. Az amerikai változatot ugyanaz a Lisa Azuelos rendezi, aki a francia eredetit, amelyet 4 millióan néztek meg a francia mozikban Sophie Marceau-val a főszerepben. Az ő figuráját alakítja a hollywoodi verzióban Demi Moore.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállították Caravaggio földi maradványait

Kiállították a toszkánai Porto Ercolében Caravaggio (Michelangelo Merisi) olasz festő állítólagos… Tovább olvasom