Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Hogyan találja meg közönségét a zene? Töltse ki a kérdőívet!

Vajon hol fedezünk fel új zenei kedvenceket? Rádióban, a tévében, a YouTube-on, esetleg más online zenei csatornákon? Kíváncsiak vagyunk a véleményére!
A hazai szerzői jogvédőket tömörítő ProArt arra a kérdésre szeretne választ kapni, hogy a zene hogyan találja meg a közönségét? Hogy minél teljesebb legyen a felmérés, arra kérik a kisalfold.hu olvasóit, hogy válaszoljanak néhány kérdére, amelyek segítségével elkészülhet a magyar Zeneipari jelentés. A kérdőív kitöltésével Ön is segíthet abban, hogy felmérjék, hogyan fogyasztanak zenét a magyarok, mennyi zenét hallgatnak, hány koncertre mennek el egy évben, zavar-e bennünket, ha zene szól a plázában, az élelmiszerboltban vagy a kocsmában?

Hogyan találja meg közönségét a zene? Töltse ki a kérdőívet!
Hogyan találja meg közönségét a zene? Töltse ki a kérdőívet!

Mondják el, hányszor voltak az elmúlt 12 hónapban koncerten! Ha nem tudtak elmenni, ennek mi volt az oka? A rossz helyi kínálat, időhiány, anyagiak vagy más? Mennyi zenét vásároltak, és mennyit hallgattak ingyenesen? Hol ismertek meg olyan zenét, ami tetszett?

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.


A magyar Zeneipari jelentést a ProArt Szövetség, a Szerzői Jogokért, az Artisjus, a Mahasz és az EJI először készítettik el. Ez az átfogó kutatás azt fogja bemutatni, hogy évente mennyi új magyar zene születik, és az milyen csatornákon, milyen áron és mekkora mennyiségben jut el az ország különböző részein élő közönséghez: élő színpadokon, lemezeken, rádióban, YouTube-on vagy máshogy.

Azt szeretnék megérteni, hogy milyen különbségek vannak a vidéki és a budapesti közönség, illetve a magyar és az osztrák, szlovák, horvát, szlovén közönség szokásai között. Az EU által előzetesen készített kutatásból az derült ki, hogy a magyarok közült többen nem engedhetik meg maguknak, hogy koncertre járjanak, és aki megengedheti magának, az is ritkábban jár, mint a környező országokban. Azt szeretnék most tovább elemezni, hogy ennek az oka az ország koncertéletének túlzottan Budapest-központúsága-e, vagy pedig a vidékiek is megtalálják a maguk koncertélményeit?

Előzetes felmérési eredményeik szerint a vidékiek elég élénken részt vesznek a budapesti koncertéletben, és helyben is, de a budapestiek kevesebbet utaznak.
Előzetes felmérési eredményeik szerint a vidékiek elég élénken részt vesznek a budapesti koncertéletben, és helyben is, de a budapestiek kevesebbet utaznak.

A nemzetközi felmérésekből az is kiderült, hogy a magyarok körülbelül annyit költenek legális lemezekre, digitális albumokra, mint a szlovákok és a horvátok, de nagyságrendileg kevesebbet, mint mondjuk az osztrákok. Vajon enne az az oka, hogy a magyarok kevesebb zenét hallgatnak, vagy csak többet használják az ingyenes másolás lehetőségét Fontos tudni, hogy Magyarországon az otthoni másolás nem jogellenes, mivel a szerzők, kiadók, előadók az üreshordozók árába beépített jogdíjat kapnak utána.

Az elmúlt évekig a legtöbb ember a rádiókban találkozott a zenével. Ezen a téren a technológia hatalmas változást hozott. Több nyugati országban a YouTube a fiatalok körében már megelőzte hallgatott órák számában a rádiót, és nagyon gyorsan terjednek a legális, nem letölthető, de folyamatosan elérhető digitális katalógusokhoz hozzáférést nyújtó szolgáltatások is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős tagcsere a Péterfy Bori & Love Bandben

A hazai alternatív színtér egyik legnépszerűbb csapatból Mészáros Ádám gitáros és Laskai Viktor… Tovább olvasom